Dolar 32,3252
Euro 35,0770
Altın 2.299,48
BİST 8.986,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

2013 YILININ ŞAMPİYONU ANTİBİYOTİK

A+
A-

EN ÇOK ANTİBİYOTİK KULLANILIYOR

TÜRKİYE İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası verilerine göre, 2013 yılında yüzde 11.6’lık oranla antibiyotikler en çok tüketilen ilaç grubu oldu.

Reçetesiz ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı yüzünden antibiyotiklere karşı direncin arttığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı’nın ocak ayında yayımladığı Türkiye Akılcı İlaç Kullanım Bülteni’nde antibiyotik direncine dikkat çektiğini, bilinçli kullanıma yönelik uyarıda bulunduğunu ifade eden İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Selim Süral, “Özellikle ülkemizde ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi olmamasına rağmen sık ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı, direncin dünya ortalamasının üstünde görülmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle her bakteriye uygun olan antibiyotiğin mutlaka doktor tavsiyesiyle ve reçetesine uygun olarak kullanılması gerekmektedir” dedi.

HER HASTALIK İÇİN DOĞRU ANTİBİYOTİK

Bakanlığın koruma, ön tedavi ve hedefe yönelik tedavi olmak üzere üç çeşit antibiyotik tedavi uygulanması yönünde uyarıda bulunduğunu kaydeden Dr. Süral, koruma amaçlı kullanımının özellikle çeşitli romatizmal hastalık durumlarında ve cerrahi operasyon öncesinde uygulandığını söyledi. Korunmada etkili olduğu düşünülen ve en az yan etkiye sahip ve basit antibiyotiğin kısa süre verildiğini aktaran Dr. Süral, “Ön tedavide ise enfeksiyona bağlı klinik belirtiler olan ateş, kusma, öksürük olduğunda antibiyotik tedavisi verilebilir. Fakat antibiyotiklerin çoğu, üst solunum yolu enfeksiyonu ve akut bronşiti olan hastalar için reçete edilmektedir. Bu enfeksiyonlar, çoğu zaman virüs kaynaklı olup kendini sınırlayan bir süreç göstermektedirler. Bu durumlarda antibiyotiklerin etkileri ya çok sınırlıdır; ya da herhangi bir etkileri yoktur. Hedefe yönelik tedavide ise enfeksiyonun kaynağı doğrulanarak, enfeksiyona sebep olan mikroorganizmaları hedef alacak şekilde seçilmektedir. Seçilecek antibiyotiklerle ilgili olarak doktorların güncel tedavi kılavuzlarını takip etmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Aşırı ve gereksiz antibiyotik kullanımı sonucu ilaca direnç kazanan mikroorganizmanın, bir başkasında hastalık yaptığı zaman o hastalığın tedavisinin güç olduğunu anlatan Dr. Süral, bu nedenle daha pahalı ve yan etkisi fazla olan antibiyotiklerin kullanım sıklığının arttığını bildirdi.

DHA