Dolar 32,3319
Euro 35,1199
Altın 2.301,65
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

4 BİN 500 MADEN İŞÇİSİ İŞSİZ KALDI

A+
A-

Zonguldak’ta 22 özel maden sahası sahibi, ‘Torba Yasa’ nedeniyle ocaklara kilit vurdu. 22 sahada toplam 4 bin 500 maden işçisi, kendileri için düzenlenen yasaya sevinemeden işsiz kalmanın şokunu yaşadı. Elleri ve yüzleri simsiyah kömüre bezenmiş gece vardiyasından çıkan işçiler, ocağın kapatılma haberiyle evlerine işsiz döndü.

Kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da jet hızıyla onaylanan 6552 Sayılı İş Kanunu kapsamındaki düzenlemeler, ilk maden sektörünü vurdu. Yasaya göre işçilerin çalışma saati günlük 8 saatten 6 saate inerken, vardiya sayısı 4’e çıkıyor. Zonguldak  bölgesinde faaliyet gösteren 22 özel maden sahası sahibi, maliyet artışını gerekçe göstererek ocakların kapısına kilit vurma kararı aldı.

 

4 BİN 500 MADEN İŞÇİSİ İŞSİZ KALDI

 

Zonguldak Maden Havzası’nda 22 özel maden şirketi, Torba Yasa’daki yükümlülükleri yerine getiremeyeceğini ileri sürerek ocakları kapatma kararı alırken, 4 bin 500 civarında maden işçisi işsiz kaldı. Gece vardiyasından çıkan işçiler, işverenlerin aldığı kararla işsiz kalmanın şokunu yaşadı.

 

İŞÇİLER YASAYA SEVİNEMEDİ, İŞSİZ KALDILAR

Kilimli ilçesi Gelik beldesi Ayiçi mevkiinde 24 yıldır faaliyet gösteren Arılar Madencilik’teki işçilerden 21 yıllık madenci Mustafa Cepcioğlu (52), “İşyeri sahibi Yusuf bey, bu yasanın gerçekleşmesi halinde ocağın kapatılacağını söylemişti. İşsiz kaldık. Şimdi arkadaşlarımızla hepimiz mağduruz. Bu kanunun şirkete belli bir yük getirdiğini biliyoruz. Devlet de bunun alt ve üst yapısını düzeltmeden bunu çıkardı. Kanun bizim için süper; ancak işveren için sıkıntılı oluyor” dedi.

 

Eve işsiz gidecek olmanın üzüntüsünü yaşayan bir maden işçisi, “İşten çıktık eve gidiyoruz, bir şey bilmiyoruz. İnşallah devletle işverenler anlaşır biz de işimize döneriz. Bunun böyle olmaması lazım. İşten çıktık bir anda haberimiz oldu. Biz işçi de işveren de mağdur olmasın istiyoruz. İnşallah iki taraf anlaşır. Biz de mağdur olmayalım patronlar da mağdur olmasın. Hepimizin çoluk çocuğu var” diye konuştu.

 

Arılar Madencilik Firma Görevlisi Ali İhsan Aygün, “Bu maden kanununun işverene ağır yük getirdiği için bu karar alınmıştır. Bu kararın ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Az önce gördüğünüz gibi ocaktan çıkan işçiler bu gece evlerine üzgün bir şekilde gidecek. Zonguldak genelindeki özel maden işletmeleri mağdur durumdadır. Bir an önce bu durumun düzeltilmesini bekliyoruz” diye konuştu. Firma bünyesinde 150 işçinin çalıştığını ifade eden Aygün, 16.00-24.00 vardiyası işçilerinin yeni yasa sonucu işsiz kalmanın üzüntüsüyle evine döneceğini kaydetti.

 

 

 

cihan