Dolar 32,5395
Euro 34,8238
Altın 2.428,80
BİST 9.702,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

‘4700 TÜRK ERMENİSTAN’IN ESİRİ!’

‘4700 TÜRK ERMENİSTAN’IN ESİRİ!’
05/10/2015 13:51
A+
A-

Avrasya Türk Kadınlar Birliği, Ermenistan’ın Karabağ işgalinden bu yana 4700 Azerbaycan vatandaşının esir olduğunu açıkladı.

Merkezi Hollanda’nın Lahey şehrinde bulunan Avrasya Türk Kadınlar Birliği “Tüm Türk Dünyasının Utancı Ermenistan’da Türk Kadın Esirler” konulu panel düzenlendi. Panelde söz alan konuşmacılar, Karabağ’da esir düşen Azerbaycan vatandaşı sayısının 4700 kişi olduğunu söyledi.
Lahey’de düzenlenen konferansa; Azerbaycan’dan Karabağ Savaşı Gazileri Sosyal Yardım Birliği Başkanı Rada Abbas, Lahey Avrasya Türk Kadınlar Vakfı Başkanı Fatma Aktaş, Karabağ Gazisi Roza Hüseynova ve Avrupa’da yaşayan Türk ve Azerbaycanlılar katıldı.
ESİR AZERBAYCANLI KADINLARIN DRAMI ÇOK BÜYÜK
Etkinlikte konuşan Lahey Avrasya Türk Kadınlar Birliği Başkanı Fatma Aktaş, Karabağ savaşında toplam 4700 Azerbaycan vatandaşının Ermeniler tarafından esir alındığını ifade etti.
Aktaş, “Bu esirlerin 2700’ü kadın ve çocuklardan oluşuyor. Toplam kadın esir sayısı 1400 . Şuan halen bunların esir halleri devam etmektedir. Biz daha önce Hollanda parlamentosuna Türk dünyasında yapılan soykırımların gündeme gelmesi için bir önerge vermiştik. O önerge sonunda bir kurumunun öncülüğünde esir alınan kadınların iadesi konusunda girişimde bulundular. Ama bir sonuç alamadılar.
Biz 24 yıldır süren bu esir olayını yakından takip ediyoruz. Bunu her yıl gündemde tutmaya çalışıyoruz. Ama şunu da belirtmek gerekir. Türk dünyasından çok az ilgi ve araştırma var bu gibi konularda. Ermenistan’a esirler hakkında siyasi ve ekonomik bir baskı yapılmıyor. Esir kadınların ve çocukların üzerlerinde çok acı veren tıbbi deneyimler yapıldığını haber alıyoruz.”dedi.
AP VE HOLLANDA’DAN DESTEK BEKLİYORUZ
Karabağ Savaşı Gazileri Sosyal Yardım Birliği Başkanı Rada Abbas da Ermenilerin esir aldığı Azerbaycanlı kadınların sesi olmak için Lahey’de bulunduğunu aktardı.
Abbas, “Bu etkinlik öncesi Brüksel’de temaslarda bulunduk. Burada AP yetkilileri ile bizatihi Hollandalı Avrupa Parlamentosu Milletvekili Wim van der Kamp ile bir araya geldik. Onlara esirlerle ilgili sorunlarımızı dile getirdik. Karabağ sorunu ve Azerbaycan hakkında bilgiler verdik. Bu savaşta 20 binden fazla Azerbaycan Türkü şehit oldu. 20 binin üstünde insan yaralandı. 50 bin kişi sakat kaldı. 5101 Azerbaycan Türkü’de kayıp ya da tutsak olmuştur.” ifadesini kullandı.
Panelde Şuşa’dan gönderildiği bildirilen duygu yüklü bir mektup herkesi hüzünlendirdi.
Azerbaycan resmi kaynaklarına göre ise Karabağ savaşında toplam esir sayısı 4354 kişi. Bunlardan 3503’ü asker geri kalan 841 siviller. Siviller arasında 269 kadın ve 46 çocuk bulunuyor.