Dolar 32,4571
Euro 34,7340
Altın 2.439,37
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

500 MADENCİ YETER DEDİ

500 MADENCİ YETER DEDİ
22/09/2014 15:13
A+
A-

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’ne bağlı Kandilli Beldesi’ndeki özel maden ocağında çalışan yaklaşık 500 maden işçisi, iş gücü fazlalığı gerekçe gösterilerek 29 arkadaşlarının işten çıkarılmasına karşı üretimi durdurarak Zonguldak valiliğine yürüdü. Maden ocağında 4 yıldır çalışan 2 çocuk babası Sertan Gökyeşil ise “Ha işsiz kalmışsın, ha göçükte kalmışsın aynı. 2 çocuğumuz var. İşsiz kalsak da bakamayacağız, göçükte kalsak zaten bakamayacağız” dedi.

 

Arkadaşlarının işe geri alınmasını isteyen madenciler, Valilik önüne kadar yaklaşık 40 kilometre yürüdüler.

2005’te Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) ihale ile kiraladığı sahada üretim yapan Hattat Holding’e bağlı HEMA Kömür İşletmeleri, Haziran ayı başında sözleşmede belirtilen kuyularda ekonomik değer taşıyan kömür kalmadığı gerekçesiyle, yeni galerilerde hazırlık çalışması yapmak için ek süre talebinde bulundu. Daha önce toplam 39 ay ek süre verildiği gerekçesiyle talebi reddeden TTK, 17 numaralı panoda da belirlenen eksikliklerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince incelenmesi için üretimi durdurdu. TTK incelemenin ardından, 1 ay sonra söz konusu panoda üretime devam edilebileceğini bildirdi.

 

29 İŞÇİ ÇIKARILDI

Ancak firma, TTK ile yaşadığı uyuşmazlık sonucu iş gücü fazlalığını gerekçe göstererek daha önce 16 işçiyi işten çıkardı. Geçen cuma günü 13 işçinin daha işten çıkarılacağına dair tebligat yapılması üzerine ocakta çalışan madenciler işi durdurdu. Gece vardiyasından çıkan ve gündüz vardiyası için ocağa gelen yaklaşık 500 işçi, maden ocağından Zonguldak’a doğru yürüyüşe geçti.

 

‘ANKARA DUY SESİMİZİ’

4 kilometrelik belde yolunu yürüyerek Zonguldak- İstanbul karayoluna ulaşan işçiler, ‘Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen madencinin ayak sesleri’ sloganıyla tepkilerini gösterdi. Burada gazetecilere açıklama yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Zonguldak’a yürüyüş kararını geçen cuma günü aldıklarını belirterek, şöyle dedi:

 

“Zonguldak’a yürüyerek ve Valiliğin önünde oturma eylemi yaparak daha ses getirici bir eylem yapacağımızı düşündük. Biz kimseye ‘zorla bizi çalıştır’ demiyoruz. Çalışılacaksa, iş huzuru ve iş barışı içinde hep beraber çalışmak istiyoruz. Devlet, ama buraları işçisi ile birlikte devir alır ama başka çözüm bulur, nasıl bir çözüm bulacaksa bulsun. Biz her gün işten atılacağız korkusuyla iş güvenliğine aykırı şekilde yer altında çalışmak istemiyoruz.”

 

‘HA İŞSİZ KALMIŞIZ, HA GÖÇÜKTE KALMIŞIZ’

Maden ocağında 4 yıldır çalışan 2 çocuk babası Sertan Gökyeşil ise “Ha işsiz kalmışsın, ha göçükte kalmışsın aynı. 2 çocuğumuz var. İşsiz kalsak da bakamayacağız, göçükte kalsak zaten bakamayacağız” dedi. İşten atılan 10 yıllık madenci Yılmaz Sarıkan ise, arkadaşlarının kendileri için ortaya koyduğu mücadeleden mutlu olduğunu söyledi.

 

İşçiler, daha sonra jandarmanın geniş güvenlik önlemleri altında Zonguldak yönüne doğru yürüyümeye devam etti. Madencilerin yürüyüşü nedeniyle Zonguldak- İstanbul karayolunun Ereğli yönü ulaşıma kapatıldı. Ulaşım, dubalarla bölünen Zonguldak yönünden gidiş- geliş şeklinde sağlanıyor.