Dolar 32,3659
Euro 34,9545
Altın 2.325,09
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

İŞE GEL ÇAGRISI GERI CEKILDI

A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Kömürleri AŞ’ye ait Ata ve Işıklar madenlerinde çalışan işçilerin cep telefonlarına gönderilen ‘işe gelin’ çağrısının geri çekildiğini söyledi. 

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı ile görüşmesinin ardından, kaymakamlık önünde oturma eylemi yapan madencilerle bir araya geldi.

Soma Kömürleri AŞ’ye ait Ata ve Işıklar madenlerinde çalışan işçilere yapılan ‘işe gelin’ çağrısının maden tarafından geri çekildiğini belirten Özel, “Teftiş kurulu başkanının göstermiş olduğu iradeyle maden çağrısını bu gece için aşmış durumdayız. Maden çağrısını geri çekiyor. Kimse bu gece servislere gitmesin. Servisler kalkmayacak. Bundan sonra yapılacak duyurular takip edilsin. Ama hükümetin sorumluluğu merak etmeyin siz bir isteyin biz beş vereceğiz deyip ertesi gün işçileri uyuttuktan sonra taşeron denen canavar sistemi madene götürülmesine seyirci kalmak da olmamalıdır.” dedi.

Çalışma Bakanlığı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan verilen sözlerin yerine getirilmesini beklediklerini dile getiren Özel, “1 Haziran’a kadar işçiler madene girmeyecek. Bu belirsizliği ortadan kalkması için teftiş kurulu başkanı yarın Soma’ya gelecek. Burada zaten 8 kişilik bir ekip var ama İmbat Maden Ocağı’nı denetliyorlar. Diğer madenlere girip onlar baktıktan sonra ‘Şu kadar ekiple üretimin sağlanması değil ama güvenliğin ve teftişin de sağlıklı yapılabilmesi için bir çalışma yapılabilir’ denirse. Kaymakamlık da bunu ifade ettikten sonra belli bir sayıda gönüllüye ihtiyaç olabilir. Girmeyene belli bir hak kaybı olmaması gerekir. Yarın öbür gün bu işçilere maaş verilmezse verilen sözler tutulmamış demektir. Ama sıkı bir takip, birlik ve beraberlik gerekiyor. Görülüyor ki madencinin kendinden başka bir dostu olmadığı dün geceden beri yaşadıklarımızdan görülmüştür.” diye konuştu.

Milletvekili Özgür Özel’in açıklamasının ardından kaymakamlık binası önünde oturma eylemi yapan maden işçileri olaysız bir şekilde dağıldı.

CİHAN