Dolar 32,5571
Euro 34,8464
Altın 2.430,59
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

ABD YILLIK RAPORUNDA 17 ARALIK SKANDAL DEDI

ABD YILLIK RAPORUNDA 17 ARALIK SKANDAL DEDI
28/02/2014 14:20
A+
A-

İnsan Hakları Raporu’nda, Türkiye’de 17 Aralık Operasyonu sonrasında yaşananlar “skandal” olarak nitelendi. Yolsuzluk, ilk kez en belirgin insan hakkı ihlali olarak sıralamaya girdi

  ABD Dışişleri Bakanlığı “2013 İnsan Hakları Raporu”nda dünyadaki hak ihllalerini sıralarken, “17 Aralık Yolsuzluk Operasyonu” sonrasında yaşananlar için, “skandal” ifadesi kullanıldı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma konularından sorumlu Bakan Yardımcısı Uzra Zeya’nın sunumunu yaptığı rapor, insan hakları ihlalleri konusunda Türkiye’yi Suriye, Rusya, Mısır ve Çin’le aynı kefeye koydu. Raporda 2013 sonu itibarıyla Türkiye’de gazeteci, yazar, çevirmen 73 kişinin hapiste tutulduğu vurgulandı.
Türkiye bölümündeki “kanuni yaptırım ve yargı yönetimi” başlığı altında, “Hükümet, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu ve sonrasında ortaya çıkan skandalda binlerce polisi görevden alırken, kanuni yaptırım ve yargı organı yürütme organına tabi kılındı” denildi. Aynı başlık altında savcılar ve hakimler arasındaki yakın ilişkinin “tarafgil bir görüntü” ortaya çıkardığı belirtildi. Adalet sisteminin siyasallaştırıldığına da dikkat çekilerek, soruşturmanın gizliliğiyle ilgili kararların, kanıtlara ulaşmayı engellediği, ve zanlıların adli korumadan yararlanmalarını engellediği kaydedildi.
GEZİ’DE ORANTISIZ GÜÇ
ABD yönetiminin raporunda “ifade ve toplanma özgürlüğüne müdahale” başlıklı bölüme de geniş yer ayrıldı. Başlık altında Gezi Parkı protestolarına özellikle dikkat çekilerek, “Yetkililer, yazın Gezi Parkı protestolarında, aşırı güç kullanarak, yedi kişinin ölümüne ve toplamda ifade ve basın özgürlüğünün azalmasına sebep oldu” denildi. Türkiye’deki ceza ve terörle mücadele kanunlarının ifade, basın ve internet özgürlüğünü kısıtlayan maddeler içermeye devam ettiği belirtildi. Dokunulmazlığın önemli bir problem olarak varlığını koruduğunu aktaran raporda, “Hükümet, güvenlik güçlerinin ihlalleri ya da hükümetin diğer organlarındaki yolsuzluklarla ilgili soruşturma yürüttü. Ancak tutuklama ve adli takibar düşük seviyedeydi ve mahkumiyet kararı ender olarak verildi” denildi.