Dolar 32,5258
Euro 34,9344
Altın 2.439,87
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

ADEN KÖRFESİ VE ARAP DENİZİ GÜVENLİK TESKERESİ UZATILDI

ADEN KÖRFESİ VE ARAP DENİZİ GÜVENLİK TESKERESİ UZATILDI
09/02/2016 20:38
A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nun 36’ncı birleşimi müşahade ile açıldı. Birleşimi, Başkanvekili Ahmet Aydın yönetiyor. CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Çanakkale’de yaşayanların bundan böyle termik santraller sebebiyle maske takmak zorunda kalacaklarını söyledi. Gündem dışı konuşmasını maske takarak yapan Öz, önemli bir yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olan Türkiye’de, rüzgar ve güneş enerjisinden faydalanılması gerektiğini vurguladı.

Daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali kara suları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması için verilen izin süresinin, 10 Şubat 2016 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılmasını içeren hükümet tezkeresi görüşüldü. Görüşme sonucu kabul edilen Başbakanlık Aden Tezkeresi, 7. kez uzatıldı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, özellikle tezkerenin konusunu oluşturan Aden Körfezi, Somali kara suları açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde cereyan eden denizhaydutluğu ve silahlı soygun olayları uluslararası ticareti ve dolayısıyla da bölgesel ve küresel güvenliği tehdit etmeye başladığını ifade etti.

Deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemlerinin sadece can ve mal emniyetini tehdit etmekle kalmayıp, seyrüsefer serbestisini de kesintiye uğrattığını, deniz taşımacılığı ve uluslararası ticareti de olumsuz bir şekilde etkilediğini anlatan Yılmaz, ayrıca, bu eylemlerin, Somali ile Afrika ülkelerine yapılan insani yardımların deniz yoluyla intikalini de güçleştirdiğinin altını çizdi. Bu nedenle de sorunun çok daha büyük bir güvenlik sorunu hâline dönüştüğünü ifade eden Yılmaz, “Aden Körfezi ve Somali açıklarında Somali’nin egemenliği altında bulunan deniz alanlarını yeterince kontrol edememesi, siyasi istikrarsızlık sonucu oluşan hükûmet ve otorite boşluğu, ekonomik sorunlar ile modern teknolojik imkânlara sahip olan deniz haydutlarının açık denizlerdeki geniş bir sahada faaliyet göstermeleri ve söz konusu haydutların tutuklanıp yargılanması konusunda karşılaşılan sorunlar bu deniz haydutluğu ve silahlı soygun olaylarının artmasının başlıca nedenleri olarak sayılabilir. Deniz haydutluğuna yönelik çözüm anahtarının karada olduğu değerlendirilmektedir. Çözüm, Somali’nin istikrarlı bir devlet hâline gelmesinde, iç düzeninin sağlanmasında, refah ve huzura kavuşmasıyla mümkündür. Bu minvalde uluslararası toplumun kapsayıcı bir yaklaşımla müşterek hareket etmesi ve etkin tedbirler alması gerekmektedir. Ülkemiz, bu çerçevede denizhaydutluğuyla mücadelede sürdürdüğü çabaların yanı sıra Somali’ye de yardıma devam etmektedir. Somali, ülkemizin ilgisinden sonra dünyanın gündemine gelmiş bir ülkedir.” diye konuştu.

CİHAN