Dolar 32,5872
Euro 34,8257
Altın 2.507,53
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

AĞBAL: TAŞERON İŞÇİLERİN KAMUYA ALINMASI ÖZEL BİR MALİYET GETİRMEYECEK

AĞBAL: TAŞERON İŞÇİLERİN KAMUYA ALINMASI ÖZEL BİR MALİYET GETİRMEYECEK
23/03/2016 17:43
A+
A-

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerin kamuya alınmasına yönelik düzenlemenin, kamuya beklenenin dışında özel bir maliyet getirmesini öngörmediklerini bildirdi.

Ağbal, NTV canlı yayınında taşeron işçilerin kamu personeli kapsamına alınmasına yönelik çalışmaya ilişkin bilgiler verdi. Ağbal, taşeron işçilerin kamuda “özel statülü personel” olarak istihdam edilirken, mevcut bulundukları yerde ve aynı işte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Geçiş sürecinde yapılacak sınava ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ağbal, kurumların kendi bünyelerinde yazılı veya sözlü sınav yapabileceğini ya da yaptırabileceğini, her kuruma kendi özelliğine göre sınav sistemi getireceklerini söyledi.

Kurumların ihtiyaç duydukları kadro sayısı ve düzenlemeden yararlanabilecek kişilerin başvurularını Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına ileteceğini anlatan Ağbal, iki kurumun ihtiyaca göre ihdas edilecek kadro sayısını belirleyeceğini bildirdi. Ağbal, daha sonra kadro sayısı ve isim vizesi yapılacağını, sonra da sınav sürecinin gerçekleştirileceğini kaydetti. Ağbal, “Bu personeli kamuya alıyoruz. Bir taraftan ihtiyaçlarımızı gidereceğiz, bir taraftan norm pozisyon sayılarını belirleyeceğiz. Sonuçta bir kamu kaynağı kullanıyoruz, bir hizmet yürütüyoruz. Burada personelin ihtiyaç dahilinde olması son derece önemli. Bir kamu kurumu mevcut çalışan sayısı kadar talepte bulunduğunda yapılan analizlere göre zaten bu kadar bir ihtiyaç elzem ve zorunluysa onu vereceğiz” diye konuştu.

Belediyelerdeki taşeron işçilerin durumu
Ağbal, belediye ya da belediyenin bağlı kuruluşunda asıl işveren yanında çalışanların kapsama alınacağını, belediye şirketlerinin ise kapsamda olmayacağını söyledi.

Belediye şirketlerinde çalışanların taşeron işçisi statüsü taşımadığına işaret eden Ağbal, “Taşeron firma yanında çalışan kişileri belediye şirketlerinde çalışanlarla aynı noktaya getiriyoruz. Onları da mevcut veya kurulacak şirketlerin bünyesine alacağız. Dolayısıyla halihazırda bir belediye şirketinde çalışıyorsa kişi, zaten bugün var olmak istenen nokta sağlanmış durumda. Bu durum belediye iktisadi teşebbüsleri için de geçerli” dedi.

Tayin ve görevde yükselme konusundaki koşulların sorulması üzerine Ağbal, “Sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edeceğiz. Zaman zaman kadro kavramını kullanıyoruz ama bunu genel olarak bütün kamuda istihdam edilen personel manasında anlamak lazım. Bu arkadaşlarımız sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edilecekler. Bu kişiler emekli oluncaya kadar da bu pozisyonlarda çalışmaya devam edecekler” diye konuştu.

Ağbal, taşeron işçilerin geçmişte kamu işçisi olduğu iddiasıyla açtığı davalar olduğuna işaret ederek, “Bu kişilere diyoruz ki müracaat etmeniz halinde kamu personeli olarak istihdam edileceksiniz. Yeni bir statüye atanıyorsanız o zaman geçmişten gelen herhangi bir davanız varsa o davanın bitmesi lazım ki yeni bir sayfayı birlikte açabilelim. Yepyeni bir sayfanın açılması bu şekilde sağlanmış olacak” ifadelerini kullandı.

Ağbal, düzenlemenin kamuya maliyetine yönelik soruya, “Kamuya beklenenin dışında özel bir maliyet getirmesini beklemiyoruz. Getirdiğimiz sistem yeni bir statü. Bu statünün mali ve sosyal haklarını kanunda belirliyoruz. Bu arkadaşlarımız mevcut almakta oldukları aylıklarla kamuya geçiyorlar” yanıtını verdi.

Düzenleme 1-2 hafta içinde tamamlanacak
Yasal düzenlemeyi 1-2 hafta içerisinde tamamlayabileceklerini anlatan Ağbal, farklı kamu idareleri ile görüş alışverişinde bulunduklarını, geçiş sürecinde kurumların ne kadarlık süreye ihtiyaçlarının olduğunu tespit etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Ağbal, kamu idarelerine başvuruları incelemeleri için makul bir süre verilmesinin gerektiğine dikkati çekerek, kanun çıktıktan sonra 1 aylık süre içinde hak sahiplerinin müracaat etmesinin doğal olduğunu bildirdi.

Daha sonra 3 aylık bir süreçte kamu kurumlarının bu müracaatları hem yasaya hem de Bakanlar Kurulu kararına göre incelemesi gerektiğinin altını çizen Ağbal, sonra merkezi kuruluşların, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının incelemesinin olacağını söyledi.

Artık sürecin başladığını vurgulayan Ağbal, söz konusu çalışanların kamuda istihdam edilene kadar taşeron firma yanında çalışmayı sürdüreceklerini kaydetti.

aa