Dolar 32,5717
Euro 34,9981
Altın 2.460,27
BİST 9.899,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

‘AHİLİK TEŞKİLATI MİLLETİMİZİ AYAKTA TUTAN DEĞERLERDEN BİRİDİR’

‘AHİLİK TEŞKİLATI MİLLETİMİZİ AYAKTA TUTAN DEĞERLERDEN BİRİDİR’
18/09/2017 18:23
A+
A-

‘AHİLİK TEŞKİLATI MİLLETİMİZİ AYAKTA TUTAN DEĞERLERDEN BİRİDİR’

MHP Grup Başkan Vekili Erkan AKÇAY, ‘Ahilik felsefesinin, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitime esas alan öğretileri’ne ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Ahilik felsefesinin, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitime esas alan öğretileri içerdiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkan Vekili Erkan AKÇAY,” Ahilik kültürü ve felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydası olan “insan”ı esas almıştır.

İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlâkına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insanî değerler toplum tarafından “bir yaşam tarzı” olarak kabul edilmiştir.

Milletimizi ayakta tutan değerlerlerden birisi olan ahilik teşkilatı; sanat ve meslek yönleriyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir. Ahilik Anadolu’da güçlü ve yaygın bir orta sınıf yaratmış, Ahilik kurumu bugün de özlemi çekilen sanat, ticaret ve iş ahlakı kavramlarını yerleştirmiş, ahilerin kurduğu esnaf ve sanatkâr birliklerinin koyduğu ana kurallar, günümüzdeki kooperatifçiliğin, sendikacılığın, meslek eğitimi sisteminin, sosyal güvenliğin, standart kalitede mal ve hizmet üretiminin temellerini oluşturmuştur.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ve bağlı kuruluşları olan oda, birlik ve federasyonlar, Ahilik kültürünü yeni nesillere tanıtmak ve yaşatmak amacıyla çeşitli etkinlikler yapmaktadır. Bu kapsamda 18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Kültürü Haftası Esnaf Bayramı olarak kutlanmaktadır.” dedi.

Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü MHP tarafından kurulmuştur

Esnaf ve Sanatkârlarla ilgili çalışmaları organize eden Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü’nün 57. Hükümet döneminde Milliyetçi Hareket Partisi tarafından kurulduğunu söyleyen MHP’li AKÇAY, “ Esnaf ve Sanatkârımız; sermaye ve refahın tabana yayılmasında, gelir dağılımının iyileştirilmesinde, sosyal dengelerin korunmasında çok önemli bir görev üstlenmektedir. Ülkemizdeki işyerlerinin yüzde 99’u esnaf ve küçük işletmelerden oluşmaktadır. İstihdamın yüzde 77’si, ekonomide yaratılan katma değerin yüzde 36’sı esnaf tarafından sağlanmaktadır.” Dedi.

AKP esnafa üvey evlat muamelesi yapıyor

Küçük esnaf ve sanatkârların korunması gerektiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkan Vekili Erkan AKÇAY, “ Anayasa`nın 173`üncü maddesi gereğince küçük esnaf ve sanatkârın devlet tarafından korunması ve desteklenmesi gerekmektedir. Ancak AKP Hükümeti kendi istihdamını sağlamanın yanında ülkemizdeki en fazla istihdamı sağlayan, devletine yük olmadığı gibi vergisini ve sigortasını ödeyerek bütçeye finansman sağlayan esnaf ve sanatkârımıza üvey evlat muamelesi yapmaktadır. Bu nedenle ülkemizin temel direği olan ve aile kurumundan sonra toplumsallaşmanın, iletişim kurmanın, birlik ve beraberliği zenginleştirmenin en güçlü yapısı olan esnaf ve sanatkârlık müessesemiz çökmek üzeredir. Anayasa`nın 173`üncü maddesi gereğince küçük Esnaf ve Sanatkârın devlet tarafından korunması ve desteklenmesi gerekmektedir.” dedi.

Esnafın sorunları bir an önce çözülmelidir

Esnaf ve Sanatkârların sorunlarına değinen ve çözüm yolları gösteren AKÇAY, “ Esnaf ve sanatkârlarımız; finansman yetersizliklerinin, gelişmiş pazarlara hitap edecek donanımlardan mahrum olmanın, bilgi ve teknolojideki yeniliklerin getirdiği değişimlerin, küresel ekonominin, marketlerin ve Uzakdoğu mallarının yarattığı rekabetin, mesleki eğitim yetersizliğinin, yüksek vergi ve SGK pirimi sorunlarının, AB uyum yasalarının öngördüğü yeni standartların yarattığı tehditler altında var olma mücadelesi vermektedir. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonuna üyelikte ustalık belgesi istenirken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine üyelikte ustalık belgesi istenmemektedir. Deniz yolunda kullanılan mazotta ÖTV indirimi yapılırken kara yolu taşımacılığında ÖTV indirimi yapılmaması haksız rekabete yol açmaktadır. Esnaf ve sanatkârlarımızın prim yükü hafifletilmelidir. SSK’lılara hastalıkları sebebiyle geçici iş göremezlik ödeneği verilirken esnaf ve sanatkârlar sadece yatarak tedavi süresince veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları süre için geçici iş göremezlik ödeneği alabilmektedirler. Bu eşitsizliğin giderilerek, esnaf ve sanatkârlarımıza da hastalık ve ayakta tedavi süresinde geçici iş göremezlik ödeneği verilmelidir. Esnaf ve sanatkârlar karşısında haksız rekabete yol açan büyük alışveriş merkezlerinin çalışma kurallarının yeniden düzenlenmelidir. Esnaf ve Sanatkârlar ile kuruluşlarına ilişkin hizmetlerin daha süratli ve kaliteli yürütülebilmesi kanunun uygulanma sürecinde ortaya çıkan aksaklıkların ve duyulan ihtiyaçların giderilmesi, esnaf ve sanatkârlar odalarının daha güçlü hale gelmesi, esnaf ve sanatkâr tanımının günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden düzenlenmeli bu kapsamda 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununda değişiklikler yapılmalıdır.” dedi.