Dolar 32,5533
Euro 34,9624
Altın 2.450,37
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

AKP’DEN PKK’YA BAYRAM PAKETİ

AKP’DEN PKK’YA BAYRAM PAKETİ
26/06/2014 16:20
A+
A-

AKP hükümeti tarafından hazırlanan ve gumhursaşkanlığı seçimi öncesi PKK’ya taviz niteliği taşıyan 6 maddelik sözde çözüm süreci çerçeve kanun tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu.

Başbakan Erdoğan, Diyarbakır’da bayrağımızı gönderden indiren PKK’lılardan hesap soracağına, 7 maddelik hediye paketi hazırladı. Erdoğan, bebek katilini memnun etmek için alel acele Meclis’e getirdiği paketi bayram ve seçim öncesi sunmaya hazırlanıyor.

Çözüm sürecini hızlandıracak ‘eve dönüş’ paketi tatilden önce Meclis’ten geçecek. Çalışmaları yasal zemine oturtacak düzenlemeyle birlikte PKK tetör örgüt üyesi olmasına rağmen şiddete karışmayanlar takibata uğramayacak.

İhanet yasal zemine oturtacak olan paketin, ‘eve dönüş’e imkan sağlayacak maddelerle birlikte yasalaştırılması planlanıyor. Hükümet, ramazan ayında TBMM tatile girmeden çıkarılacak paketle birlikte PKK terör örgütüne ve Bebek katili Öcalan’a ‘çifte bayram’ yaşatacak.

BİRİNCİ HEDEF: YASAL ÇERÇEVE

Oslo görüşmeleri nedeniyle, MİT Müsteşarı Hakan Fidan başta olmak üzere, çözüm sürecinin ilk aşamasını yürüten devlet yetkilileri için takibat başlatılmış ve sürecin sekteye uğraması son anda engellenmişti. Sürecin ikinci aşamasında ön planda bulunacak siyasetçi ve siviller için yasal çerçeve oluşturulacak. HDP’liler dahil, bu süreçte rol üstlenerek ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’nin hayata geçmesini sağlayacak kişilerin takibata uğrayarak ceza almalarının önüne geçilecek.

İŞTE ATILACAK ADIMLAR
Etkin pişmanlığa rötuş
– TCK’nın 220’nci maddesindeki ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ ve 221’inci maddesindeki ‘Etkin pişmanlık konularında rötuş yapılacak. Örgütte olmasına rağmen, şiddete bulaşmamış olanlar takibata uğramadan eve dönebilecek.

Yöneticiler kapsam dışı kalıyor

– Örgütün silahlı eylemlerine aktif olarak katıldıkları tespit edilen ve kovuşturmaya uğrayanlar ile yöneticiler kapsam dışı olacak.

Örgüt üyeliğine ayrı ceza yok

– PKK’ya üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlediği anlaşılan veya yardım suçu işleyenlere, ayrıca ‘üyelik’ten ceza verilmeyecek.

‘Akil’lere yasal koruma

– Başta akil insanlar ve çözüm sürecinde rol üstlenen siyasetçiler olmak üzere, ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’ni uygulayan isimler idari ve cezai takibata uğramayacak. Bununla ilgili yapılan tanımlama da düzenlemede yer alıyor.

Hastaya denetimli serbestlik

– Şiddete karışmamış olmasına rağmen, dava açılmış ancak hüküm verilmemiş olanlarla hasta mahkumlar da ‘şartlı’ serbest kalacak. ‘Denetimli serbestlik’ uygulamasının hasta PKK’lılar için uygulanması gündemde.

Kaçırılana esneklik

– Dağa kaçırılarak örgüt tarafından çatışmaya girmeye zorlananlar, ‘örgüt üyesi’ olarak ceza almayacak.

GENEL KURUL’DA GENİŞLETİLEBİLİR

Hükümet, Köşk seçimleri nedeniyle sürecin aksamaması için ‘eve dönüş’ün önündeki psikolojik ve yasal engelleri kaldırma hedefinde. Bu kapsamda paket, Ramazan ayı başında yasalaştırılacak. Dağdaki PKK’lıların yanı sıra, cezaevinde bulunan bazı tutukluların da serbest kalarak Ramazan Bayramı’nı evde geçirmeleri söz konusu olabilecek. 7 maddelik düzenleme, Meclis’te komisyon ve Genel Kurul aşamalarında gelecek önerilere göre genişletilebilecek.

BEŞİR ATALAY İHANETİ SAVUNDU

Başbakan Yardımcısı Atalay, çözüm süreci çerçeve yasa tasarısına ilişkin, “Bu genel bir düzenlemedir. Tasarı bundan sonraki çalışmalar için genel perspektif sunmaktadır. Devlet kurumlarının topyekün sürece katkı vermelerinin hukuki zeminini oluşturmaktadır. Bu çerçevede yasa halen çalışmaları devam eden, sürece ilişkin daha detaylı somut adımlar içeren yol haritası ve eylem planına temel teşkil edecektir” dedi.

Atalay, şunları söyledi: “Yasa hükümetin, devletin çözüm süreciyle ilgili ne kadar kararlı olduğunun da ifadesidir. Biz bunu görüyoruz. İnşallah sonuca doğru yaklaşılmaktadır. Bu sorunların çözülmesi, şiddetin dinmesi, insanların dağdan silahını bırakarak inmesi ve normal toplumsal hayat içinde rehabilitasyonu yapılarak yaşaması safhasına doğru yaklaşılıyor.
Hükümete çözüm süreci kapsamında kısa orta ve uzun vadede yapılacak çalışmalarla ilgili genel bir sorumluluk verildiğini belirterek, “Bu şekilde devlet kurumlarının kendi kuruluş kanunları çerçevesinde çözüm sürecinde katkı verecek konuları belirleyebilmeleri ve gerekli çalışmaları yapmaları da kolaylaşmış olacaktır.

Yasa, süreç kapsamında temas diyalog, görüşme gibi siyasi irade ve kararlık getiren konularda bir Bakanlık veya kurum işlemi yerine, Bakanlar Kurulu kararı alınması ve görevlendirme yapılması yoluyla konunun bir hükümet politikası olarak idare tarafından daha hızlı ve etkin şekilde uygulanmasına imkan sağlanmaktadır.”

Atalay, çözüm süreci çerçeve yasası tasarısıyla ilgili, “Bir hukuk devletinde çözüm süreci çerçevesinde görevin ifası niteleği taşıyan faaliyetler nedeniyle kişilerin hukuki, cezai ve idari yönlerden sorumlu tutulma tehdidinde bulunmaları da kabul edilemez. 4. maddede bunu önemle düzenliyoruz. Bu süreçte görev alanların, çalışmalara katılanların gerçekleştirdikleri faaliyetler nedeniyle gelecekte herhangi bir yaptırım tehdidiyle karşılaşmamaları amacıyla bu kanun kapsamında görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari ve cezai sorumluluğunun doğmayacağı yönünde bir düzenleme bu yasada yapılmaktadır” dedi.

AA