Dolar 32,5388
Euro 34,8796
Altın 2.488,64
BİST 9.585,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

AKP’Lİ ŞAHİN: DOKUNULMAZLIK KONUSUNDA KILIÇDAROĞLU İLE AYNI DÜŞÜNMÜYORUZ

AKP’Lİ ŞAHİN: DOKUNULMAZLIK KONUSUNDA KILIÇDAROĞLU İLE AYNI DÜŞÜNMÜYORUZ
22/04/2016 20:23
A+
A-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kürsü dokunulmazlığı hariç milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kürsü dokunulmazlığı hariç milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Şahin, “Dokunulmazlık olmazsa parlamentonun ve parlamento üyelerinin her türlü dış tehdit ve baskıdan arınmış olarak çalışmaları çok zor olur. Ama dokunulmazlığının kaldırılması gereken bir milletvekili varsa parlamento kaldırır, önünü açar. Şu anda bizim yapmak istediğimiz de odur. Bu konuda sayın Kılıçdaroğlu ile aynı düşünmüyoruz” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, mahalle ziyaretleri ve bazı açılışlar için geldiği memleketi Karabük’te gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, kürsü dokunulmazlığı hariç milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki açıklaması sorulan Şahin, “Ak Parti olarak yeni anayasa çalışmalarımız var. Yeni anayasa içerisinde dokunulmazlıklarla ve kürsü ile ilgili bölüm de olacaktır. Bizim yeni Anayasa taslağımız açıklandıktan sonra bizim bu konuda ne düşündüğümüz daha net şekilde anlaşılır. Dokunulmazlık bir imtiyazdır ama bu imtiyaz milletvekillerin şahsına tanınmış olan bir imtiyaz değildir. Doğrudan doğruya meclise, yasama organına tanınmış bir imtiyazdır. Çünkü dokunulmazlık olmazsa parlamentonun ve parlamento üyelerinin her türlü dış tehdit ve baskıdan arınmış olarak çalışmaları çok zor olur. Ama dokunulmazlığının kaldırılması gereken bir milletvekili varsa parlamento kaldırır, önünü açar. Şu anda bizim yapmak istediğimizde odur. Bu konuda sayın Kılıçdaroğlu ile aynı düşünmüyoruz” dedi.

YARGITAY’IN ERGENEKON KARARI

Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’nin Ergenekon davası kararını da değerlendiren Şahin, Ergenekon ile ilgili soruşturma başladığında Adalet Bakanı olduğunu ve o zaman asker, sivil bir takım tutuklamalar olduğunu hatırlatan Şahin, şöyle konuştu:

“Bana yine gazeteciler, ‘Ne düşünüyorsunuz?’ diye sorular sorarlardı. Hep şunu söylemişimdir; Bunlar hep yargı süreçleridir. Yargıya hiç kimse talimat veremez. Ben de Adalet Bakanı olarak hiç kimseye, yargı mensubuna talimat veremem. Bu yargı süreçlerini takip etme dışında bizim yapabileceğimiz bir şey yok demiştim. Şimdi aradan yıllar geçti. Yine sade bir milletvekili ve bir partinin genel başkan yardımcısı olarak Adalet Bakanı’yken söylediğimi tekrar ediyorum. Bunlar yargısal süreçlerdir. En son nihai kararın verilmesini beklemenin dışında yapacağımız bir şey yoktur. Bunun bir siyasi polemik konusu haline getirilmiş olmasını da şık ve doğru bulmam.”

Ergenekon sürecinin siyasi sorumluluğunun AK Parti’ye ait olduğu yönündeki eleştirileri de değerlendiren Şahin, şöyle devam etti:

“Benim talimatımla yapılmış olan bir soruşturma ve bunun sonucu açılmış olan bir dava şeklinde bir değerlendirme yapılıyorsa, o dönemlerde Adalet Bakanı yapmış bir kişi olarak ben de yargısal süreçleri sadece yargısal adımlar atıldığında duymuşumdur. Bana gelip herhangi bir başsavcı bilgi vermek zorunda değildir. Biz iktidara geldiğimizde Adalet Bakanları savcılara talimat verebiliyordu. Biz bunu kaldırdık. Dolayısıyla bir siyasi operasyon, bir siyasi yargı süreci değildi. Tamamen yargının kendi elindeki bilgilere ve delillere göre girişmiş olduğu bir süreçti. Netice itibariyle şu anda gelinmiş olan noktada tabii ilginç bir durum var. Ergenekon şeklinde bir örgütten bahsedilerek bu davalar açılmış ve astronomik sayılabilecek cezalar verilmişti. Ama Yargıtay’ın ilgili dairesi ‘Böyle bir örgüt yoktur’ demek suretiyle çok önemli bir saptamada ve değerlendirmede bulunmuştur. Henüz yargısal süreç bitmediği için bir şey söyleyemiyorum. Çünkü yerel mahkeme bir karar verecek belki tekrar gelecek bu Yargıtay’a. O bakımdan gelişmeler son derece ilginçtir. ‘Acaba devlet içerisinde ve yargıda yapılanmış bir başka yapının operasyonu muydu?’ sorusu şimdi soruluyor. Bundan sonra daha hızlı sorulacaktır. Soru soranlar da bana göre haksız değildir.”

DHA