Dolar 32,5816
Euro 34,8086
Altın 2.513,14
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

ANAYASA MAHKEMESI’NDEN IPTAL KARARLARI

ANAYASA MAHKEMESI’NDEN IPTAL KARARLARI
19/06/2013 22:33 | Son Güncellenme: 20/06/2013 08:34
A+
A-

Anayasa Mahkemesi, TBMM Başkanlığınca uluslararası kuruluşlarda görevlendirilecek idari teşkilat personelinin, “mali, sosyal ve diğer özlük haklarına” ilişkin usul ve esasların Başkanlık tarafından belirlenmesini öngören kanun hükmünü iptal etti.

CHP, 6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

İptal başvurusunu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, Kanun’un, Personele İlişkin Hükümler bölümündeki Atama Esasları başlıklı 29. maddesinin “İdari Teşkilat personeli TBMM Başkanlığınca uluslararası kuruluşlarda görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilenlerin; niteliği, mali, sosyal ve diğer özlük hakları ile görevlendirme usul ve esasları TBMM Başkanlığınca belirlenir” şeklindeki 10. fıkrasında yer alan “mali, sosyal ve diğer özlük hakları” ibaresini iptal etti.

Yüksek Mahkeme, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 13. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar tahakkuk ettiği halde” ibaresini de Anayasa’ya aykırı buldu.

Eskişehir 2. İdare Mahkemesi baktığı bir davada, söz konusu ibarenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, Kanun’un 13. maddesinin 1. fıkrasındaki “bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar tahakkuk ettiği halde” ibaresini Anayasa’ya aykırı buldu.

Kanun maddesi şöyle:

“31/12/2010 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup bu Kanun’un yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar tahakkuk ettiği halde dava safhasında veya dava açma süresi sona ermemiş olan idari para cezası asıllarının yüzde 25’i ile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu Kanun’un yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın bu Kanun’da belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde idari para cezası asıllarının kalan yüzde 75’i ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.”

Yüksek Mahkeme, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 32. maddesindeki kesinleşen ihale kararlarını içeren mektubun postaya verilmesini takip eden yedinci günün kararın istekliye tebliğ tarihi sayılmasını öngören düzenlemeyi de iptal etti.

Danıştay 13. Dairesinin başvurusu üzerine konuya ilişkin ilk incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi, hükmü Anayasa’ya aykırı buldu.

AA