Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

ANKARA’NIN GÖBEĞINDE ‘SURIYE MAHALLESI’

ANKARA’NIN GÖBEĞINDE ‘SURIYE MAHALLESI’
28/06/2014 14:18
A+
A-

Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bu mahallede onlarca insan savaşa gitti. Tedirgin olan vatandaşlar ‘korkuyoruz’ diyor.

Suriye’de IŞİD terör örgütü saflarındayken ağır yaralı olarak Türkiye’ye getirilen 14 yaşındaki Taylan Y.’nin yaşadığı Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden Hacıbayram mahallesinde çarpıcı bir durum yaşanıyor. Muhtar Arif Akbaş’ın aralarında çocukların da bulunduğu 30’dan fazla kişinin Suriye’ye gittiğini belirttiği mahallede, yaklaşık 1500 Suriyeli yaşıyor.

Suriye-Türkiye sınırında 14 yaşındaki Taylan Y.’nin ağır yaralı olarak hastaneye getirilmesiyle ortaya çıkan dramın benzeri, kilometrelerce uzaktaki evinin bulunduğu mahallede de yaşanıyor. Ankara’nın merkezindeki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hacıbayram mahallesinde Suriye’deki iç savaşın etkilerini yakından görmek mümkün. 4 bin 500 nüfuslu mahallede resmi rakamlar olmasa da yaklaşık bin 500 Suriyeli yaşıyor. Geçtiğimiz kış aylarında mahalleye yerleşmeye başlayan Suriyeliler, kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme çalışmaları nedeniyle yıkılmak üzere sahipleri tarafından terkedilmiş metruk binaları mesken tutmuş durumda. Küçük bir kısmı ise gecekondularda kiracı olarak kalıyor.

Mahalle Muhtarı Arif Akbaş, Suriyelilerin başlarına dert olduğunu belirterek, “Ulus ve Kızılay gibi merkezi yerler yakın olduğu için mahallemizi tercih ediyorlar. Buralardaki kavşaklarda dilencilik yapıyorlar. Metruk binalarda kalıyorlar. Kaçak elektrik ve su kullandıklarına ilişkin duyumlar alıyoruz. Uyaranlara da saldırıyorlar. Mahalle halkının son dönemde bana gelen en büyük şikayetleri Suriyelilerle yaşadıkları sorunlar” dedi. Mahallede esnaflık yapan muhtarlık azası Mehmet Arabacı da Suriyelilerin geçtiğimiz yıl kış aylarında mahalleye gelmeye başladıklarını kaydederek, “Büyük sorunlar yaşıyoruz. Örneğin önceki akşam kendi aralarında kavga ettiler. Polis olay yerine geldi ve karışmamamızı istedi. Çünkü geçtiğimiz ay Hacılar mahallesinde benzer bir olay olmuştu ve sonradan büyümüştü. Aynısının yaşanmasından endişe ediyorlar.”

‘Korkuyoruz’

İsmini vermek istemeyen bir mahalleli ise Suriyeliler nedeniyle evlerine bile gidemediklerini belirterek, “Korkuyoruz. Bu kişileri tanımıyoruz ve bizden farklı yaşıyorlar. Ne yapacaklarını kestiremiyoruz. Suriyelilerin çocukları mahallede oynayan çocuklarımızı dövüyorlar. ‘Yapma etme’ dediğinde ise aileleri dışarı çıkıp ellerine ne geçerse fırlatıyor. Polis, müracaat olursa gereğini yapacağını söylüyor. Bizimle ilgileniyorlar ama günlük hayatımız hep gergin geçiyor” dedi.

Mahallenin hemen her köşesinde sokakları dolduran Suriyeliler, Milliyet’in soruları karşısında ya yardım istedi ya da yanımızdan uzaklaştı. Kendileriyle ilgili bilgi vermek istemeyen Suriyeliler, devletten yardım beklediklerini söylemekle yetindi.

Hacılar’da ne yaşanmıştı?

Altındağ’ın Hacılar mahallesinde geçtiğimiz mayısta bazı Suriyeli mültecilerle bir mahalleli arasında yaşanan tartışma kısa sürede büyümüş, olay 60 Suriyelinin yaşadığı 3 katlı bir binanın taşlanıp, ardından da ateşe verilmesine kadar uzanmıştı. Polisin, Suriyeli mültecileri güvenli bir yere taşıması ise facianın eşiğinden dönülmesini sağlamıştı. Yaşanan olay sonrası binada yaşayan 60 Suriyeli mülteci Mardin’deki kamplara gönderilmişti.

Milliyet / ÖMÜR ÜNVER