Dolar 32,4912
Euro 34,9174
Altın 2.437,15
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

ANTİMİKROBİYAL DİRENÇLE MÜCADELE İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

ANTİMİKROBİYAL DİRENÇLE MÜCADELE İÇİN BİR ARAYA GELDİLER
03/04/2018 17:52
A+
A-

ANTİMİKROBİYAL DİRENÇLE MÜCADELE İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu (HSÇGP) çatısı altında antibiyotik direnci konusunda çalışmak üzere kurulan Antimikrobiyal Direnç Çalışma Grubu, belirlenen yol haritası doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor.

İlgili pek çok paydaşın gönüllü katılımı ile kurulan Antimikrobiyal Direnç Çalışma Grubu’nun ikinci toplantısı, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü temsilcilerinin yanı sıra, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti (TMC), Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD), Türkiye Aile Hekimleri Forumu (TAHEF), Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ÇEHAD), Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği (HİDER) olmak üzere 8 dernek ve tıbbi cihaz sektöründen endüstri temsilcilerinin katılımıyla T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.

Platform Lideri Prof. Dr. Serhat Ünal açılış konuşması sırasında, Dünya Sağlık Örgütü’nün ve en son yapılan G20 Zirvesi’ndeki B20 Sağlık Konferansı’nın en önemli sağlık konusunun antimikrobiyal direnç olduğunun altını çizdi. Ünal, “Platform ve Çalışma Grubumuz olarak konunun tüm paydaşlarını bir araya getirerek antibiyotik direnci konusunda hızlı ve etkili adımlar atmak istiyoruz. Bu kapsamda oluşturduğumuz yol haritası çerçevesinde karar vericilerin bu konuyla ilgili ortaya koyacağı politikalara destek olacak, önerilerimizi kendilerine ileteceğiz,” dedi.

2013 Davos Dünya Ekonomik Forumu’nda paylaşılan verilere göre %42.2 kullanım dozu ile OECD ülkeleri arasında Türkiye’nin en fazla antibiyotik tüketen ülke olduğunu kaydeden TMC Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Kayacan, “Ne kadar sık antibiyotik kullanırsak etkisi o kadar hızlı yok olur. İngiltere’de Jim O’Neill tarafından gerçekleştirilen Antimikrobiyal Direnci İncelemesi’ne  göre 2050 yılına kadar dirençli enfeksiyonlardan her yıl 10 milyona yakın insanın hayatını kaybedeceği ve 100 trilyon dolar GSMH kaybına yol açacağı öngörülüyor. Ülkelerin GSMH’sinde, antibiyotik direnci ve bu direncin yarattığı maliyetler nedeniyle ortalama %1.5’lik bir düşüş yaşanıyor. Farklı mekanizmayla etkili olan yeni bir antibiyotik 30 yıldır bulunamadı. Bunlar göz önüne alındığında antibiyotik direnci, ülkeleri sağlık politikalarından refah düzeylerine kadar her yönden etkileyebilecek küresel bir sorun,” dedi.

Konuyla ilgili önerileri de sıralayan Kayacan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu felaket senaryosunu etkili ve hızlı çözümlerle tersine çevirmek mümkün. Öncelikle çeşitli farkındalık ve bilinçlendirme kampanyaları ile gereksiz antibiyotik kullanımını önlemeliyiz. Ayrıca doğru antibiyotik kullanımını sağlamak üzere hızlı tanı ve biyomarker testlerinin geliştirilmesini ve geri ödeme politikalarının oluşturulmasını sağlamalıyız. Böylelikle kanıta dayalı bir enfeksiyon tedavisi de uygulamış oluruz. Hasta başı hızlı testler de antibiyotik direnci ile mücadelede bizim önemli bir enstrümanımız olacaktır.”

Platform ve TMC temsilcileri, T.C. Sağlık Bakanlığı ve T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin yaptıkları sunumlar sonrasında öğleden sonra tüm katılımcıların Ayaktan Hastalarda AMD YaklaşımıYatan Hastalarda AMD Yaklaşımı ve Dirence Tek Sağlık Yaklaşımı gruplarına ayrılarak tüm katılımcıların aktif olarak çalıştığı 3 ayrı çalışma grubu kuruldu. Akabinde, ülkemizde ve dünyadaki en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen antimikrobiyal direnç (AMD) ile ilgili tüm paydaşlarla birlikte, doğru uygulama ve standartları belirleyerek oluşturulan yol haritası çerçevesinde harekete geçmek ve atılacak öncelikli adımları belirlemek adına bir de çalıştay gerçekleştirildi.

Çalıştay sonunda çalışma gruplarının yaptığı sunumlarda;

  • AMD ile ilgili standartların ve iyi uygulamaların yer alacağı ilgili kılavuzların hazırlanması
  • Bu kılavuzların bir amaca ulaşabilmeleri için uygulanmalarının zorunlu hale getirilmesi
  • Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı’nın yaptırım/düzenlemeler için harekete geçmesi
  • Gerekli geri ödeme koşullarının yaratılması
  • Hızlı tanı testlerinin ve doğru yöntemlerle kan kültürü alımının yaygınlaştırılması
  • Kamuoyunda bilinçlendirme çalışmalarının yapılması
  • Yıllık ortak sürveyans raporlarının çıkartılması

gibi çözüm önerileri yer aldı.

HSÇGP AMD toplantısında yukarıdaki önerileri getiren çalıştay gruplarının detaylı raporlarının önümüzdeki günlerde Platform web sitesinden yayınlanacağını belirten yetkililer, rapor sonuç ve önerilerine göre bir yol haritasının çizileceğini ve bu plana göre yeni toplantılar düzenleneceğini duyurdular.