Dolar 32,3717
Euro 34,9902
Altın 2.326,00
BİST 9.097,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

ARINÇ: YÜK OLMAK DEĞIL YÜK ALMAK ISTIYORUZ

A+
A-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’nin AB’ye yük olmak için değil, yük almak için girmek istediğini söyledi. Arınç “Yargıç ve savcılarımızı Strasbourg’a göndererek bu eksikliklerin giderilmesini sağladık” dedi.Başbakan Yardımcısı Arınç, Paris’teki Uluslararası Çalışmalar ve Araştırmalar Merkezi’nde (CERI) “Türkiye’deki Değişim Süreci İçinde İnsan Hakları” konulu konferans verdi.

 

Arınç, Fransa’da François Hollande’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Türk-Fransız ilişkilerinde daha olumlu bir döneme girileceği inancını taşıdığını söyledi.

Konferansın ardından davetlilerin sorularını yanıtlayan Arınç, Türkiye’nin AB üyeliği önüne çıkartılan engellere atıfta bulunarak, “Türkiye AB’ye yük olmak için değil, yük almak için girmek istiyor” ifadesini kullandı.

AB içinde Türkiye’nin önüne çıkartılan engeller yüzünden, Türkiye’de AB’ye katılımı isteyenlerin oranının 2005 yılında yüzde 70 iken şu anda yüzde 40’a düştüğünü hatırlatan Arınç, tam üyelik müzakerelerinin geciktirilmesini eleştirdi.

Arınç, “Sürekli olarak önümüze engel koymaya çalıştılar. Kimisi ‘Bu bir Hristiyan birliği, sizin burada ne işiniz var’ dedi. Biz de onlara, ‘Biz sizi çoğulcu ve hukuk devleti ilkelerini tercih eden bir birlik olarak biliyorduk’ dedik. Kimisi nüfusumuzun fazla olmasını gerekçe gösterdi. Biz ne yapacaktık ki, nüfusumuzun yarısını yok mu edecektik? İngiltere’nin, Fransa’nın, Almanya’nın da nüfusu bizim kadar. ‘Genişleme iyi gitmiyor’ dediler. ‘Biz sizi üye yaparsak İran ve Suriye ile sınırımız olacak’ dediler. Komşularımızı bırakıp uzaya mı gidelim?” diye konuştu.

Avrupa’da yaklaşık 5 milyon Türk vatandaşının yaşadığına ve Türkiye-AB arasında Gümrük Birliği anlaşması imzalandığına dikkati çeken Arınç, Sarkozy döneminin ardından Fransa’daki iktidarla Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de tutum değişikliği içine girdiğini belirterek, önümüzdeki dönem için daha olumlu düşünmek istediklerini ifade etti.

Türkiye’nin AB’ye ihracatının son dönemde yüzde 45’ten yüzde 30’a indiğini hatırlatan Arınç, buna rağmen Türkiye’nin genel ihracat rakamlarının azalmadığını, arttığını, AB’deki düşüşün Afrika, ABD, Asya pazarlarına yapılan ihracatla fazlasıyla karşılandığını belirtti.

Laiklik ve insan hakları

Arınç, laiklikle ilgili bir soru üzerine, 1937’den bu yana Türkiye’deki laiklik uygulamasından dolayı halkın ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, AK Parti iktidarıyla gerçek anlamda din ve vicdan özgürlüğü, farklı grupların din ve inançlarına saygı ilkesinin daha fazla güçlendiğini ve gerçek laikliğin uygulanmaya başladığını vurguladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) Türkiye’nin en çok mahkum olan ülkelerin başında gelmesiyle ilgili bir soru üzerine Arınç, “Bu durumun utanç verici olduğunu” söyledi.

Son 5 yılda Türkiye’nin AİHM içtihatlarını kabul ettiğini ve AİHM içtihatlarını iyi öğrenmeleri için yargıç ve savcılarını Strasbourg’a gönderdiğini ifade eden Arınç, “Kendi hukukçularımızın AİHM içtihatlarına uyumu konusunda eksikliklerimiz vardı. Biz yargıç ve savcılarımızı Strasbourg’a göndererek bu eksikliklerin giderilmesini sağladık” dedi. Arınç, 3. ve 4. yargı paketlerinin AİHM içtihatlarını gerçekleştirmek için de çıktığına işaret etti.

Çözüm süreci

Türkiye’deki çözüm süreciyle ilgili bir soru üzerine Arınç, Türkiye’de herkesin artık şiddetin ve terörün durmasını istediğini belirterek, son gelişmelerle ilgili olarak katılımcılara bilgi verdi.

Arınç, Türkiye’deki sorunun, sadece güvenlik ve şiddetle ilişkilendirilerek sonuçlandırılamayacağının anlaşıldığına, başka araçların ve aktörlerin kullanılması gerektiğine dikkati çekti.

Paris’te öldürülen 3 kadınla ilgili bir soru üzerine Arınç, “Daha önce Türkiye’de de bunu, vahşi ve gaddarca işlenmiş bir cinayet olarak değerlendirdiğini” hatırlatarak, suçlunun yargı önünde gereken cezayı çekmesini istediklerini ifade etti.

AA