Dolar 32,4856
Euro 34,9497
Altın 2.435,21
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

ATMOSFERDEKİ KORKUTAN GELİŞME

ATMOSFERDEKİ KORKUTAN GELİŞME
09/09/2014 14:34
A+
A-

Karbondioksit atmosferde yüzlerce yıl, okyanuslarda ise çok daha fazla kalabiliyor. İklim değişikliğine neden olan atmosferdeki sera gazı miktarı, karbondioksit yoğunluğunun artmasıyla 2013 yılında rekor kırdı.

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), iklim değişikliğine neden olan atmosferdeki sera gazı miktarının, karbondioksit (CO2) yoğunluğunun artmasıyla 2013 yılında rekor düzeye ulaştığını bildirdi.

DMÖ Genel Sekreteri Michel Jarraud, örgütün yıllık yayımlanan sera gazı salımı raporuyla ilgili açıklamasında, yerküre üzerinde iklimin değiştiği konusunda herhangi bir şüphe bulunmadığını kaydetti.

Geçmişte, günümüzde ve gelecekte yeryüzü ısısını tutan CO2 salımının küresel ısınma ve okyanus asitlenmesi üzerinde artan bir etki yaratacağına işaret eden Jarraud, “Zamanımız tükeniyor” ifadesini kullandı.

Sera gazı salımının azaltılarak bu ısınma eğiliminin önüne geçilebileceğine dikkati çeken Jarraud, dünyanın bunu sağlayabilecek bilgi ve araçlara sahip olduğunu belirtti.

1984’ten beri en yüksek artış –

DMÖ’nün sera gazı raporunda, insan faaliyetleri dolayısıyla yayılan gaz miktarının 2013’te milyonda 396 parçacığa ulaştığı ve bunun da 2012 yılına göre milyonda 2,9 parçacık artışı anlamına geldiği bildirildi. Raporda, bu artış miktarının 1984 yılından bu yıla kadar rastlanan en yüksek seviye olduğu kaydedildi.

İkinci önemli sera gazı olan metan gazının da benzer şekilde artış gösterdiği ifade edilen raporda, atmosferdeki metanın da milyonda bin 824 parçacığa ulaştığı ifade edildi. Raporda ayrıca, sanayileşmenin başladığı 1750 yılından 2013’e kadar karbondioksidin yüzde 142, metanın yüzde 253, azot oksidin ise yüzde 121 oranında arttığı bildirildi.

Karbondioksit atmosferde yüzlerce yıl, okyanuslarda ise çok daha fazla kalabiliyor.

AA