Dolar 32,3687
Euro 34,9670
Altın 2.325,46
BİST 9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

BABACAN: KREDI KARTI BIR BORÇLANMA ARACI DEĞILDIR

A+
A-

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kredi kartı çağrısını değerlendirdi. Babacan, “Kredi kartı bir borçlanma aracı değildir. Dünyanın her ülkesinde kredi kartı ile borçlanmak en pahalı borçlanma cinsidir. Çünkü bütün kredi kategorileri içerisinde kredi kartı üzerindeki faiz en yüksek faizdir. Kredi kartı bir ödeme kartıdır. Bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz, kredi kartını borçlanmakta kullanmamaları, bir ödeme aracı olarak gerekirse kullanmalarıdır.” dedi.

Babacan, G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanlar Toplantısı’na katılmak üzere Moskova’ya gitti. Babacan, Rusya’ya hareketi öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı yaptı. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplayan Babacan, Merkez Bankası’nın son faiz artırımında, hükümetin duruşunu değerlendirdi.

“MERKEZ BANKAMIZ OPERASYONEL BAĞIMSIZLIĞI OLAN BİR KURUMUMUZDUR”

Geçen Pazar günü Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Dolmabahçe’de yapılan toplantının içerik açısından mahrem bir konu olduğunu aktaran Babacan, orada ne konuşulduğu ve ne tartışıldığını ifade etmesinin doğru olmayacağını bildirdi. Babacan, “Ama öncelikle ekonominin, finansal piyasaların hareketli olduğu günlerde kuşkusuz ne yapılması ile ilgili farklı görüşler olabilir. Ama bütün bu görüşler tartışılır konuşulur, eğer hükümetimizin atması gereken bir adımsa tek bir söylemle uygulaması yapılır. Ancak konu Merkez Bankası (MB)’nı ilgilendirecek bir konu ise biliyorsunuz Merkez Bankamız operasyonel bağımsızlığı olan bir kurumumuz. MB ne yapar bütün görüşleri dinler, analizleri yapar ama karar verme zamanı geldiği zaman Para Politikası Kurulumuz toplanır ve doğrusu ne ise onu yapar.” diye konuştu.

“MB HERKESİ DİNLER AMA KARARI O VERİR”

Merkez Bankası ile ilgili sadece Merkez Bankası’nı dinlemekte büyük fayda olduğunu kaydeden Babacan, şu ifadeleri kullandı:

“Aksi halde Merkez Bankası adına yapılacak her türlü açıklamalar, şahsi görüşleri ifade eder. Merkez Bankamız herkesi dinler, herkesi dikkate alır ama karar verme zamanı geldiği zaman Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi için, hem fiyat istikrarı açısından hem finans istikrarı konusunda doğrusu neyse o kararı alır ve geçer. MB günlük polemiklere de girmez. Her tartışmaya her konuşmaya girip de cevap vermek durumunda olan bir kurum değildir. Kendisi izler dinler ama karar noktasına geldiği zaman da bugüne kadar olduğu gibi nasıl güzel finansal performans ortaya koyduysa yine bugüne kadar başarılı bir şekilde nasıl bir performans koyduysa bundan sonra da gereği neyse yerine getirir.”

“KREDİ FAİZLERİ KONUSUNDA TORBA YASA İLE MB’NA YETKİ VERDİK”

Bir soru üzerine bankacılık sisteminde tüketici krediler ile ticari krediler arasındaki fark konusuna değinen Babacan, kendilerinin Merkez Bankası ve BDDK başta olmak üzere kurumlardan bir çalışma istediklerini belirterek, bu çalışmalarda özellikle göze çarpanın kısa vadeli, borçlu cari kredilerde faizlerin aylık yüzde 5-6-7 gibi çok yüksek rakamlarda döndüğünü dile getirdi. Bununla ilgili MB’nın yetkili olduğunu hatırlatan Babacan, faizlerin üzerine bir limitin getirildiğini bildirdi. İkinci olarak ise özellikle esnafın kullandığı ticari krediler olduğunu aktaran Babacan, bunlarda da çok çok yüksek faizlerin söz konusu olduğuna dikkat çekti. Bu konuyla ilgili de son torba yasası ile MB’na bir yetki verdiklerine işaret eden Babacan, MB’na ticari kredi kartların faizlerine de limit getirme yetkisinin getirildiğini ifade etti. Babacan, Cumhurbaşkanı’nın onayının hemen ardından MB’nın bu yetkiye ulaşacağını kaydederek, bu 2 adımın ticari faizde ciddi bir düşüşü beraberinde getireceğini söyledi. Bunların yanında MB ve BDDK’nın birlikte ortak yapabileceklerinin olduğuna değinen Babacan, bu adımları da önümüzdeki pafta Finansal İstikrar Komitesi’nde ele alacaklarını belirtti.

“KREDİ KARTI KULLANIMINDA ÇOK DİKKATLİ OLUNMASINI İSTİYORUZ”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kredi kartı çağrısı ile ilgili düşüncelerini paylaşan Başbakan Yardımcısı Babacan, 2006 yılında bir kredi kartı kanunu çıkarttıklarını hatırlatarak, bu kanunun asıl amacının kredi kartı kullanımına daha sorumlu bir bakış açısı getirmek ve bankaların kredi kartı vermede daha sorumlu olmasına yönelik olduğunu kaydetti. Bu kanunla biraz çeki düzen verildiğine değinen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kredi kartı bir borçlanma aracı değildir. Dünyanın her ülkesinde kredi kartı ile borçlanmak en pahalı borçlanma cinsidir. Çünkü bütün kredi kategorileri içerisinde kredi kartı üzerindeki faiz en yüksek faizdir. Kredi kartı bir ödeme kartıdır. Mutlaka kullanıldığında ay sonu geldiğinde o hesabın tamamını ödeyecek bir bakış açısıyla kullanılmalıdır. Bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz, kredi kartını borçlanmakta kullanmamaları, bir ödeme aracı olarak gerekirse kullanmalarıdır. Bir kişinin 10-15 tane kredi kartı olabiliyor. Bir süre sonra çok sayıda aile ciddi ekonomik bunalıma girebiliyor. Toplumda çok sayıda kredi kartı sebebiyle maddi güçlük çeken aileler var. Ödeme günü geldiğinde tamamı ödenmeyip daha sonraki aylara kaldığında yüksek faizler oluyor. Kredi kartı kullanımında çok dikkatli olunmasını istiyoruz.

 

CİHAN