Dolar 32,3282
Euro 35,0649
Altın 2.282,13
BİST 8.998,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

BAKAN ŞİMŞEK: HER 100 ÇALIŞANDAN 36’SI KAYITDIŞI ÇALIŞIYOR

A+
A-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışılığın milli ekonomi üzerindeki payını yüzde 26.5’e çektiklerini belirterek, her 100 çalışandan sadece 35-36’sının kayıtdışı çalıştığını söyledi.

Bakan Mehmet Şimşek, ‘Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı’nı Vergi Denetim Kurulu’nda basın toplantısı ile açıkladı. Şimşek, “Kayıtdışı ekonominin milli gelire oranı yüzde 26,5. 2018 yılının sonuna kadar kayıtdışı ekonominin milli gelire oranını yüzde 21.5’e düşürmeyi hedefliyoruz. Kayıtdışı istihdamda çok ciddi bir azalma söz konusu. 2002’de her 100 çalışandan 52’si kayıtdışı idi, bugün her 100 çalışandan sadece 35-36’sı kayıtdışı çalışıyor. Bu da yüksek bir rakam. Burada söz konusu oranı 2018’de yüzde 30’un altına indirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

“VERGİ TAHSİLATI İÇİN ÖDEME TERMİNALLERİ KURACAĞIZ”

Vergi tahsilatını, hizmet kalitesini artırmak amacıyla belirli yerlere ödeme terminalleri kuracaklarını söyleyen Şimşek, ”Yani bankalar nasıl ki müşteriye hizmet vermek için ATM’ler kuruyorsa her tarafa biz de öyle yapacağız.” dedi.

“AKARYAKIT SATIŞLARI ANLIK TAKİP EDİLECEK”

Akaryakıt sektörünün önemli bir sektör olduğunu ifade eden Şimşek, akaryakıtın her zaman kayıt dışılıkla ilgili mücadelede önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Şimşek, ”Çünkü vergi yükü yüksek olduğu için kayıt dışılık cazip. Dolayısıyla bu konuda açıkları kapatmamız gerekir. O nedenle petrol, LPG lisans sahiplerini hak ve yükümlülüklerine ilişkin düzenlemeler yapacağız. Akaryakıt satış bilgilerini anlık olarak takip edebilecek merkezi bir sistemi hayata geçireceğiz. Akaryakıt ve LPG taşımacılığında kullanılan kara, deniz taşıtları boru hatlarından taşınan ürünü yükleme yerinden teslim mahaline kadar takibine imkan sağlayacak bir sistem hazırlayacağız.” şeklinde konuştu.

“GÜMRÜKLERDE TIR’LARI BİR BÜTÜN OLARAK İNCELEME İMKANI SAĞLAYACAĞIZ”

Eylem planı kapsamında gümrüklerde bir takım tedbirler alacaklarını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti: ”Gümrük kapıları ve iç gümrük kapılarını modernize edeceğiz. Bunların bilgi işlem fiziki yapılanma teknik donanım ve hukuki altyapılarını gözden geçireceğiz. Biz bu sene bütçeye ilave para koyduk ve özellikle TIR’ların bir bütün olarak kapıda incelenmesine imkan sağlayan ciddi bir kaynak sağladık. Kontrol süreçlerini daha etkin hale getireceğiz. İnternet ortamında yapılan işlemler için düzenlemeler getireceğiz.”

“VERGİ KAÇAKÇILIĞI SUÇU İŞLEYENLERİ KAMU İHALESİNDEN MEN EDECEĞİZ”

Bakan Şimşek, ayrıca, vergi kaçakçılığı suçu işleyenleri kamu ihalelerinden men edeceklerini söyledi. Şimşek, şöyle dedi: ”Kayıtdışı işçi çalıştıranlar ile vergi kaçakçılığı suçu işlemeleri sebebi ile haklarında mahkemece hüküm verilmiş olanları kamu ihalelerinden men edeceğiz. İnternet ve özellikle sosyal medya üzerinden yapılan reklam faaliyetlerinin vergilendirilmesi yönelik gerekli hukuki ve teknik altyapıyı oluşturarak takip edeceğiz.”

cihan