Dolar 32,4470
Euro 34,7535
Altın 2.440,85
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

BAKAN YILDIZ’DAN AKARYAKIT AÇIKLAMASI

BAKAN YILDIZ’DAN AKARYAKIT AÇIKLAMASI
13/08/2013 18:52
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TANAP Projesi için gerçekleştirilen ihale sürecine ilişkin, “Yerli imalatımızın mutlaka burada büyük ölçüde yer alması lazım. Bundan sonra yerli firmalarımızın tamamen ya da isterlerse konsorsiyum kurarak müteahhitlik hizmetlerinde de yer alacağına inanıyorum” dedi.

Cibuti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Yacoub Mahamoud ile görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Cibuti’de gerçekleştirilecek olacak olan jeotermal ve diğer enerji kaynaklarıyla alakalı ihtiyaçlarına yardımcı olabilmek ve Türkiye’nin teknik yardımda bulanacağını belirttik. Cibuti zamanında bir Osmanlı toprağıydı. Bizim orayla yalnızca ekonomik ve teknik olarak değil; aynı zamanda siyasi, idari ve sosyal açıdan da birlikteliğimiz var. Kendilerinin enerji ihtiyaçlarıyla ilgili hususlarını bizatihi görüştük” diye konuştu.

Yıldız, görüşme sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Akaryakıt taban fiyat uygulamasına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, “Taban fiyat uygulaması önemli bir argümandır ve her zaman kullanılmaz. Dağıtım şirketlerimizin bu tür hassasiyetlere dikkat edeceğini söyledim. Cenova’daki İtalya pazarlarıyla ve Akdeniz pazarlarıyla alakalı makasında o anda 42-35 kuruş yani arada aslında 7 kuruşluk bir farkın olduğunu söylemem lazım. Bu farkın bir kısmını kapattılar ve bundan sonraki hamleleri dağıtım şirketleri yapacaklardır” dedi. Rafinerinin bir zincir olduğunu anlatan Yıldız, alınan pay ve oranların belli olduğunu ifade etti.

‘Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin yönetim kadrosunun değişmesi ve özelleştirmelerle ilgili süreçte bir değişikliğin söz konusu olup olmadığının’ sorulması üzerine Yıldız, “Kamu adına özel sektör marifetiyle yürütülen hizmetler vatandaşımızın lehine olmak kaydıyla denetime tabidirler. Özelleştirme politikalarımızda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Cumartesi günü, Erzurum’da da o bölgenin elektrik dağıtımı ile ilgili özelleştirmesinin hisse devrini Erzurum’da yapmış olacağız” diye konuştu. Şu anda uygulama ile alakalı bir firmada doğan kısmi aksaklığın 21 dağıtım şirketine şamil kılınmasının doğru olmadığını anlatan Yıldız, mevcut politikaların devam edeceğine işaret etti.

DOĞAZGAZ DEPOLARIYLA ALAKALI YAPILAN ÇALIŞMALAR

Bir gazetecinin, doğalgaz depolarıyla ilgili çalışmaların ne yönde olduğunu sorması üzerine Yıldız, doğalgaz depolarının özel sektör marifetiyle yapılmasını istediklerine işaret ederek, “Şu anda BOTAŞ’ın Tuz Gölü’nün güneyinde Çinli bir firmayla yürüttüğümüz bir çalışma var ve bu devam ediyor. Tarsus tarafında, Kırıkkale tarafındaki yeni lisans müracaatlarını da değerlendirmeye aldığımızı söylemem lazım. Şu anda depolama kapasitemizi daha fazla artırmamız lazım ki özellikle yazın ve kışın pik zamanlarda doğalgazın doğru kullanılması için. Özel sektörden bu manada bu işi yapmak isteyen firmalara da lisans olarak kapımız açık” dedi.

Yıldız, İran’a ham petrol sevkıyatıyla alakalı olarak, “Irak’tan İran’a zaman zaman petrol ihracatı oluyor. Bunun tercihini yapacak olan Irak’tır. Irak isterse Türkiye üzerinden isterse Körfez üzerinden isterse İran üzerinden bu sevkıyatlarını yapar” diye konuştu.

‘TANAP’ta ihale sürecinin başlamasına’ ilişkin bir soruya Yıldız, “Toplam 8 milyar dolarlık bir yatırım Türkiye’de olacak ve bunun 2018 yılında işletmeye açılmasını konsorsiyum olarak öngörüyoruz. Önümüzdeki yıl da temelini atmış olacağız” cevabını verdi. Gerekli çalışmaların yapılacağına işaret eden Yıldız, güzergah çalışmalarında çok ciddi bir mesafenin alındığını belirtti. Borularının temini ve boruların müteahhitlik hizmetiyle alakalı olarak firmaların önyeterlilik müracaatlarını yaptığını hatırlatan Yıldız, 18 tane uluslararası ve 9 tane de yerli şirketin rekabet koşulları içerisinde fiyatlarını vereceğini bildirdi. Yıldız, 29 Ağustos’a kadar müracaatların değerlendirileceğini söyleyerek, 1.8 milyon tonluk borunun tedarik edileceğini anlattı. Yıldız, “Yerli imalatımızın mutlaka burada büyük ölçüde yer alması lazım. Bundan sonra yerli firmalarımızın tamamen ya da isterlerse konsorsiyum kurarak müteahhitlik hizmetlerinde de yer alacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye ile İsrail arasındaki enerji ilişkisini’ değerlendiren Yıldız, “En uygun projenin de Türkiye’den boru hatlarıyla beraber geçecek projeler olduğunu belirtmem gerekiyor” dedi.

(İHA)