Dolar 32,3652
Euro 34,9704
Altın 2.323,66
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

BALYOZ DAVASI’NDA SICAK GELİŞME

A+
A-

Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından yeniden görülen Balyoz davasında bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.

Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından yeniden görülen Balyoz davasında bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda 11 ve 17 nolu CD’ler üzerinde yapılan incelemelerde Microsoft Office yazılımlarda ilk kullanılma tarihleri arasında çelişkiler bulunduğu belirtilirken, 5 Nolu hardiske ilişkin ise “Suça konu bütün dosyaların farklı tarihlerde görünecek biçimde başka bir kaynak ortamdan kopyalandığı belirlenmiştir” denildi.

Anadolu 4.Ağır Ceza Mahkemesi’nde aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da aralarında bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılandığı davada mahkeme dosyadaki dijital veriler için bilirkişi raporu alınmansa karar vermişti.

Mahkemenin kararının arıdan İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi heyeti hazırladığı 132 sayfalık rapor mahkemeye ulaştı.

“DOSYALARIN OLUŞTURULMA VE DEĞİŞTİRİLME İLE İLK KULLANILMA TARİHLERİ ARASINDA ÇELİŞKİLER VAR”

Mahkemeye sunulan raporun özet kısmında, 11 ve 17 nolu CD’ler üzerinde yapılan incelemelerde Microsoft Office yazılımlarda ilk kullanılma tarihleri arasında çelişkiler bulunduğu belirtildi.

Raporun özet kısmında “11 ve 17 nolu CD’ler üzerindeki incelemelerimizde, CD’ler ve içlerindeki dosyaların oluşturulma ve değiştirilme tarihi üst verileri ile dosyaların içlerinde yapılan arama neticesinde tespit edilen Calibri ve Cambria yazı tiplerinin ve Office open XML referanslarının Microsoft Office yazılımlarda ilk kullanılma tarihleri arasında çelişkiler bulunduğu ve dolayısıyla CD’ler ve içlerindeki dosyaların oluşturulma ve değiştirilme tarih ve saat üst verilerinin gerçek oluşturulma ve değiştirilme tarih ve saat bilgilerini yansıtmadığı görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

“SUÇA KONU BÜTÜN DOSYALARIN BAŞKA BİR KAYNAK ORTAMDAN KOPYALANDIĞI BELİRLENMİŞTİR”

Raporda Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirilen 5 nolu sabit harddiske ilişkin ise “Suça konu bütün dosyaların farklı tarihlerde görünecek biçimde başka bir kaynak ortamdan kopyalandığı belirlenmiştir” denildi.

Bilirkişi raporunda 5 nolu harddiske ilişkin şu ifadeler yer aldı; “Harddiskin sistem bölümündeki işletim sistemi 28 Temmuz 2009 günü devre dışı kaldıktan sonra harddisk işletim sistemi tarihi güncel olmayan bir ya da birden fazla bilgisayara takılıyken, harddiskin data bölümüne suça konu bütün dosyaların farklı tarihlerde görünecek biçimde başka bir kaynak ortamdan (Disk,cd, dvd, flaş bellek) kopyalandığı belirlenmiştir. Kopyalanan dosyaların oluşturulma tarih ve saat bilgileri gerçek oluşturulma tarih ve saat bilgilerini yansıtmamaktadır. İKK klasöründeki bazı word belgelerinde de calibri yazı tipi belirlenmiştir. Bu belgelerin son değiştirilme tarihleri Calibri yazı tipinin Office 2007 Beta sürümü içinde kullanıma çıktığı 16 Kasım 2005 tarihinden öncesidir.”

iha