Dolar 32,3659
Euro 34,9545
Altın 2.325,09
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

MHP’NIN BOZDAĞ HAKKINDAKI VERDIGI GENSORU GÜNDEME ALINMADI

A+
A-

MHP’nin, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensorunun gündeme alınması, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmedi.

MHP’nin, 17 Aralık soruşturmasında yargı üzerinde baskı kurduğu iddiasıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensorunun gündeme alınması, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmedi.

MECLİSTEKİ TARTIŞMALAR ŞU ŞEKİLDE

MHP’li Bal: “Adalet Bakanlığı yargıyı bağımlı hale getirecek, delilleri yok edecek, soruşturmayı gölgeleyecek hale düşmüştür”

MHP’nin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensorunun gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmelerde MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, “Adalet Bakanlığı yargıyı bağımlı hale getirecek, delilleri yok edecek, soruşturmayı gölgeleyecek hale düşmüştür” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Bakan Bozdağ hakkında yargı üzerinde baskı kurduğu ve 17 Aralık soruşturmasına müdahale ettiği iddiasıyla MHP tarafından verilen gensorunun gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerde muhalefet milletvekilleri Bozdağ’ı eleştirdi.

MHP Konya Milletvekili Bal, AK Parti’nin demokrasiyi amacına ulaşmak için araç olarak kullandığını ve “iktidara geldiğinde gitmemek üzere kullandığını” söyledi.

Soruşturmada tutuklanan Rıza Sarraf ve bakan çocuklarının tahliyesine karar veren hakim İsmail Çiçek’in, sosyal medyada, “Allah uzun ömür versin uzun adam” diye mesaj attığını ifade eden Bal, “Yargı bu hale gelmiştir. biz de ‘Allah uzun ömür versin’ diyoruz ama böyle bir hakim, Başbakan’ın taraf olduğu davada reklama ihtiyaç duyuyorsa onun kararını kaygıyla, şüpheyle karşılarız” diye konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, soruşturmadaki teknik takibin 15 Aralık 2013 tarihi itibariyle kaldırılmasını ve imhasını kolluğa talimatla bildirdiğini, iktidar tarafından “asrın yolsuzluğuna” karşı operasyon başlattığını, savcıların ve polislerin dağıtıldığını belirten Bal, Bozdağ’ın soruşturmayı yürüten savcılar hakkında suç duyurusunda bulunduğunu, HSYK’yı tehdit eder mahiyette açıklama yaptığını savundu.

Bozdağ’ın Adalet Bakanı olduktan sonra HSYK Birinci Dairesi’nin iki üyesinin görevden alınarak, yerlerine yeni üye getirildiğini anlatan Bal, “AKP’nin siyasallaştırdığı Birinci Daire, ertesi gün İstanbul’da operasyon yapan hakim ve savcılarla 16 ildeki hakim ve savcılarla ilgili kararname çıkardı” dedi.

Bozdağ’ın İzmir’de görevli savcıları arayarak soruşturmalara müdahale ettiğini de öne süren Bal, “Adalet Bakanlığı yargıyı bağımlı hale getirecek, delilleri yok edecek, soruşturmayı gölgeleyecek hale düşmüştür” diye konuştu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da gensorunun konjonktürel olduğunu ve yanında olmadıklarını söyledi.

KCK davalarında çok sayıda arkadaşlarının tutuklu olduğunu ifade eden Kaplan, “Bakın, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ çarşamba gününe kadar tahliye olmazsa göreceksiniz. Bu tahliyeler bizim tarafa hiç gelmiyor” dedi.

HSYK’nın son yasal düzenlemeyle Adalet Bakanı’na bağlandığını savunan Kaplan, “Yargı artık kıskıvrak bağlandı, kıpırdayacak hali yok. Anayasa, yargı yetkisini bağımsız mahkemelerin kullanmasını emrediyor. Yargıç teminatı var mı? Bütün hakim, savcılar Bozdağ’ın insafına kalmış” diye konuştu.

Görülmekte olan bir dava hakkında kimsenin konuşmaması gerektiğini, ancak Meclis’te herkesin görüş açıkladığını dile getiren Kaplan, milletvekillerinin yeminine sadık kalmadığını söyledi. Kaplan, “Ne insan hakları ne hukuk ne adalet ne demokrasi kaldı. Adaletin olmadığı bir ülke hukuk devleti değildir. Bu ülkede hala kasetlerle seçimi almak isteyen siyasi zihniyetler var. Bu siyasi zihniyet kimse, geçen seçimlerde yaptı bunu. Bundan sonra yapılmaması, buna prim verilmemesi parlamentoda her milletvekilinin görevidir. Bu ülkede en çok konuşulan şey adalet, olmayan şey de adalettir” diye konuştu.

-“Gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım”

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ise Bozdağ’ın, 17 Aralık soruşturmasından sonra Adalet Bakanlığı’na getirilmesiyle, “cadı avına’ başladığını öne sürdü.

Soruşturmadan sonra hiçbir demokraside görülmeyecek yasa bombardımanı başladığını ifade eden Batum, internet, HSYK’nın yapısı, soruşturma usullerini değiştiren yasa, MİT yasası, dershaneler yasası ve toplu gösterileri zorlaştıracak yasanın kişi ve duruma özgü olduğunu savundu.

Batum, Ergenekon soruşturmalarında da hukuksuzluklar yapıldığını, ancak Bozdağ’ın hep sessiz kaldığını dile getirerek, “2007’den bu yana Uganda’nın bakanı mıydınız? Sıra geldi 17 Aralık’a, Bekir Bozdağ iş başına. ‘Gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım’ denir ya Bozdağ iki mısra daha ekledi ‘vicdanımı kanatırım, bakanlığı kaparım’ dedi” diye konuştu.

Bozdağ’ın AK Parti Grup Başkanvekili iken tutukluluk süresini 5 yıldan 10 yıla çıkaran önerge verdiğini, bakanlar hakkındaki fezlekeleri 45 gün bekletip, 17 Aralık soruşturmasının savcıları değiştikten sonra iade ettiğini, savcıları arayıp soruşturmaya müdahale ettiğini öne süren Batum, “Bırakın Türkiye’yi, dünyada gensoruyu hak eden birkaç bakan varsa başında Bekir Bozdağ gelir” dedi.

AK Parti’nin getirdiği yasaların iptal edileceğini ve Bozdağ’ın yargılanacağını iddia eden Batum, “Birilerini 10 yıl içeri mi atmak lazım, Bozdağ orada. Adrese teslim yasa mı lazım, Bozdağ orada. RTE tipi yargıç mı lazım, Bozdağ orada. Yargı görevi yapanı etkilemek mi lazım, Bozdağ orada” diye konuştu.

BDP’li Kaplan sataşma gerekçesiyle söz alarak, CHP sıralarına, “Madem çok yerinde gensoru, siz anamuhalefet partisi olarak niye getirmediniz, niye uyudunuz?” diye seslendi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise gensoru getirmeleri halinde bundan sonuç alacaklarını belirterek, “HSYK ile ilgili yasanın oylanması sırasında BDP neredeydi? Yoktunuz. 1 ‘hayır’ oyu bile verseniz ‘BDP hayır oyu verdi’ diyebilirdim” dedi.

Sataşma gerekçesiyle tekrar söz alan Kaplan ise “En etkili muhalefeti BDP yaptı. 135 kişiydiniz de niye 20’de kaldınız? Böyle muhalefet olursa bunlar daha 20 sene iktidar olur. Aşağıda iki rekat namaz da sizin için kılıyorlar, ‘Allah böyle muhalefetten razı olsun’ diye. Meclis’e geliyorsunuz dolduramıyorsunuz” diye konuştu.

-“Dinlemelerin imhası söz konusu olamaz”

AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ise AK Parti’nin iktidara geldikten sonra demokratikleşme sürecine ivme kazandırdığını söyledi.

Gensorunun gerçeklerle ve hukuk normlarıyla bağdaşmadığını savunan Şahin, Bozdağ’a yönelik hukuki temeli olmayan soyut isnatlar yöneltildiğini belirtti.

17 Aralık soruşturmasında dinlemelerin imha edilmesine dair genelgenin söz konusu olamayacağını vurgulayan Şahin, “Aksi delil karartmaya girer ve suçtur” dedi.

Adalet Bakanlığı’na 4 bakan hakkında 32 klasörlük fezleke geldiğini anlatan Şahin, bakanlara yönelik suçlamaların görevleriyle ilgili mi, kişisel mi olduğu yönünde inceleme süresi olduğunu belirtti.

AA