Dolar 32,5801
Euro 34,7733
Altın 2.509,80
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

CHP, CUMHURBAŞKANLIĞINA VERİLEN ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİ ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞIYOR

CHP, CUMHURBAŞKANLIĞINA VERİLEN ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİ ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞIYOR
15/04/2015 20:02 | Son Güncellenme: 15/04/2015 20:03
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Cumhurbaşkanlığına istihbarat toplama yetkisi ve örtülü ödenek hakkı veren ve internet düzenlemesini içeren düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine götürüyor. Parti, kamuoyunda torba kanun olarak bilinen yasanın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle yarın Anayasa Mahkemesine başvuracak. Saat 11.30’da yapılacak başvurunun ardından CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi açıklama yapacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda ‘Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ kabul edilmişti. İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, TBMM Genel Kurulu’nda torba yasa tasarısına önerge vererek yeni bir madde ihdasında bulunmuştu. Kabul edilen önergeye göre; cumhurbaşkanına istihbarat toplama yetkisi veriliyor, örtülü ödenek kullanma yetkisi getiriliyor.

Muhalefetin ‘rejim değiştiriliyor, saray darbesi yapılıyor, Anayasa’ya aykırı, sarayda paralel devlet kuruluyor, örtülü değil açık ödenek verilsin’ eleştirileri altında kabul edilen madde ile cumhurbaşkanı sarayda ‘istihbarat ve savunma amaçlı’ harcama yapabilecek. Bunun için kullanacağı ödenek de açık değil, denetimi olmayan gizli (örtülü) ödenek olacak. Cumhurbaşkanı örtülü ödeneği ayrıca ‘devletin millî güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili’ işler için de kullanabilecek. Bu durumda cumhurbaşkanı her türlü ihtiyacı için örtülü ödeneği kullanabilecek.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 24. Maddesinin birinci fıkrasında yer alan ‘Hükümet icapları’ ibaresi ‘Devlet ve Hükümet icapları’ şeklinde, ‘Başbakanlık bütçesine’ ibaresi ‘Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık bütçelerine’ şeklinde ve ‘Başbakanın ailesinin’ ibaresi ‘Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve ailelerinin’ şeklinde değiştirildi. ‘Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki ödenekler bakımından ikinci ve üçüncü fıkralar kapsamında yer alan hukuklar Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlenir ve uygulanır.’ hükmü eklendi. Önergeye gerekçe olarak, kapalı istihbarat ve savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili devlet icapları için kullanılmak üzere Cumhurbaşkanlığı bütçesine örtülü ödenek konulması gösterilmişti.

İNTERNET YASASI KABUL EDİLDİ

İnternet ve sağlıkla ilgili düzenlemeleri de içeren torba kanunda, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) internette sakıncalı bulduğu yayınları 4 saat içinde kapatmasını düzenleyen ve geçen yıl Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümleri yeni bir torbayla yeniden düzenledi. TİB Başkanı’nın doğrudan talimatı yerine başbakan ve bakanların talebiyle harekete geçilen kademeli bir düzenleme öngörüldü.

TİB Başkanlığı’nca internet ortamında yer alan yayınlarla ilgili içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı hızla verilebilecek. Bunun için Başbakanlık veya bakanlıkların talebi gerekecek. Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden biri halinde Başbakanlığın talebiyle karar alınacak.

Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili ise bakanlıkların talebi yeterli olacak. Karar, TİB tarafından derhal erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek. İçerik çıkartılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesinden itibaren 4 saat içinde yerine getirilecek. İçerikler çıkarılıncaya kadar erişimin engellenmesi tedbirine devam edilecek.

24 SAAT İÇİNDE HAKİMİN ONAYINA SUNULACAK

Başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine başkanlık tarafından verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı, başkanlık tarafından, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde, karar kendiliğinden kalkacak. Bu madde kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilecek. Ancak teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

10 BİN GÜNE KADAR ADLİ PARA CEZASI

Bu madde kapsamındaki suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında başkanlık tarafından, Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hakim kararı üzerine adli mercilere verilecek.

Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 3 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararın gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

İçeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının uygulanmaması sonucunda devlet veya kişiler zarara uğramış ise zararın niteliği ve derecesine göre Başkanlığın talebi üzerine Kurum tarafından yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.

cihan