Dolar 32,5569
Euro 35,0018
Altın 2.428,25
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C

CHP’de yeni kriz kapıda

CHP’de yeni kriz kapıda
08/08/2018 16:55
A+
A-

CHP’de yeni kriz kapıda

CHP’de sular durulmuyor.  Kurultay için yeterli imza bulamayan muhalefet, şimdi yeni yol arayışında. Kulislerde ‘yargıya gitme’ve ‘tüzük kurultayı için imza girişimine başlanması’konuşuluyor

 

 “TÜM seçenekler masada” diyen muhalefetin yol haritasında neler olabileceği tartışılıyor. İlk seçenek olarak ‘Kurultay yok’kararının yargıya taşınabileceği belirtilirken, ikinci ve kuvvetli seçenek olarak da muhalefetin bir kez daha, bu sefer tüzük kurultayı için imza girişimine başlayabileceği konuşuluyor.  Kurultay çağrı heyeti, ‘yargı’olasılığını kesin dille reddetmesinerağmen. ‘Delegeler gidilebilir’diyerek açık kapı bırakıyor. Sonucun yargıya gitmesi için 569 delegeden birinin dahi mahkemeye gitmesi yeterli.

 

Ana muhalefet partisi’nde sular durulmuyor. CHP’deki olağanüstü kurultay isteyen muhaliflerin getirdiği imzaları inceleyen genel merkezin kesin sonuçları açıklamasıyla kurultay talebinin sayısal olarak yetersiz olduğu ortaya çıktı. Genel merkezin açıklamasına “Üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” ve “Tüm seçenekler masada” karşılığı veren muhalefetin yol haritasında neler olabileceği tartışılıyor. İlk seçenek olarak ” kurultay yok” kararının yargıya taşınabileceği belirtilirken, ikinci ve kuvvetli seçenek olarak da muhalefetin bir kez daha, bu sefer tüzük kurultayı için imza girişimine başlayabileceği konuşuluyor

 

Kurultay çağrı heyeti, “yargı” olasılığını kesin dille reddetmesine karşın, “Delegeler gidilebilir” diyerek açık kapı bırakıyor. Kulislerde “Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkmayacağım” diyen Muharrem İnce’nin de seçimden hemen sonra genel başkanlık için harekete geçmesi örneği veriliyor. Sonucun yargıya gitmesi için 569 delegeden birinin dahi mahkemeye gitmesi yeterli.

 

İkinci ve daha kuvvetli bir diğer seçenek olarak da tüzük kurultayı dillendiriliyor. CHP tüzüğüne göre olağanüstü tüzük kurultayı için yalnızca beşte bir imza yetiyor. Buna göre 1242 delgesi olan CHP’de 249 delegenin imzası, tüzük kurultayını olağanüstü toplamak için yeterli. CHP 19. Olağanüstü Kurultayı’nı Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla bu yıl 9-10 Mart’ta tüzük değişikliği için yapmıştı.

 

 

 “630 İMZA MYK DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN VERİLMEDİ” 

CHP’de olağanüstü kurultay için imza toplayan çağrı heyetinden Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, “630 imza MYK değişikliği için verilmedi, kurultay yapılsın diye verildi. Eğer yerel seçim öncesi MYK değişiyorsa, kurultay da yapılabili.” dedi.

 

Tüzün, beraberindeki bazı çağrı heyeti üyeleriyle parti genel merkezine gelerek, teslim ettikleri imzalarla ilgili yapılan incelemenin detaylarına dair bilgi almak üzere başvuruda bulundu.

 

Yazı işlerine dilekçe verdikten sonra açıklama yapan Tüzün, CHP örgütünü ve vatandaşları saygıyla selamladığını bildirdi.

Çağrı heyetinin temsilcileri olarak yazılı bir müracaatta bulunduklarını belirten Tüzün, “630 imza MYK değişikliği için verilmedi, kurultay yapılsın diye verildi. Eğer yerel seçim öncesi MYK değişiyorsa, kurultay da yapılabilir.” ifadesini kullandı.

 

Delegelerin notere olağanüstü kurultay çağrısına imza atmak için gittiğini hatırlatan Tüzün, “Milletvekillerini, Parti Meclisi (PM), Yüksek Disiplin Kurulu üyelerimizi, doğal delegelerimizi çıkardığımızda toplam bin 30 seçilmiş delegemiz vardır. Bin 30 delegemizin 630 tanesi bizzat notere gidip bu beyannameyi imzalaşmışsa geriye 400 kişi kalmıştır. Bu ne demektir? CHP’nin örgütü, tabanı, seçilmiş kurultay delegesinin yüzde 60’ı değişim ve kurultayistemektedir.” diye konuştu.

Genel merkezden, teslim ettikleri iki dosyayı ve 630 irade beyanını tasnifin ardından, kamuoyuyla paylaşmadan önce çağrı heyetinden temsilcileri de çağırmalarını beklediklerini anlatan Tüzün, kaç kişinin imza çektiğini görmek istedikleri vurguladı.

 

Tüzün, 630 delegenin notere gidip imza verdikten sonra genel merkezden yapılan “604’ünüz varsa getirin yapalım, 470’i geçemezsiniz” söylemlerini ve açıklamalarını ciddi bulmadıklarını ifade ederek, “Bu kurultayın toplanması için saygıdeğer Genel Başkanımızın MYK toplantısı sonrası bir açıklama yapacağını ve bu açıklama sonrasında bizler de bundan sonraki yol haritamızı belirleyeceğimizi ifade etmek isterim.” diye konuştu.

 

“4 LASTİĞİN 2’Sİ PATLAMIŞSA…” 

Gazetecilerin “Durumu mahkemeye taşımayı düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Tüzün, “24 Haziran seçimlerinde 15 milyon oy almış bir arkadaşımızın kaderi 15 kişi tarafından belirlenemez. Bizim tüzüğümüz gereği en yetkili organımız kurultay delegemizdir. Kuşkusuz Sayın İnce ve biz çağrı kurulu üyeleri olarak böyle bir talebimiz söz konusu değil ancak delege arkadaşlarımız bireysel müracaat yaparlarsa bizim de onlara diyeceğimiz çok fazla bir şey yoktur.”  yanıtını verdi.

 

Tüzün, “Tüzük kurultayı için imza toplanacak mı” ? sorusunu ise şöyle cevapladı: “Bir otomobilin 4 lastiğinin 2’si patlamışsa yol alması mümkün değildir. Burada söylemek istediğimiz bu kurultay delegelerimizin yüzde 50 artı 1’i zaten imzasını beyan etmiştir. Seçilmiş kurultay delegelerimizin yüzde 60’ı beyan etmiştir. Dolayısıyla Sayın Genel Başkanımızın açıklamalarından sonra bu delege arkadaşlarımızla, imza veren veya vermeyen arkadaşlarımızla tekrar bir değerlendirme yaparak önümüzdeki süreci olarla birlikte belirleyeceğiz ama inanıyorum ki bu çağrıya sessiz kalmayacak bir Genel Başkanımız vardır, MYK sonrası gerekli açıklamayı yapacaktır. Umut ediyorum ister verilmiş 630 imza gereği, isterse tüzükte bulunan yetkisini kullanarak olağanüstü kurultayı istediği zaman toplayabilir.”

 

– “YOL HARİTASINI BELİRLEYECEĞİZ” 

“31 delegenin imzasını çekmesini neye bağlıyorsunuz?” şeklindeki soru üzerine de Yaşar Tüzün, imzasını çekenlerin sayısını bilmediklerini, imzasını geri alanların çağrı heyetine bir belge getirmediğini aktardı.

 

Bu belgenin genel merkez yetkililerine getirilmesi durumunda bunun sorgulanması gerektiğine işaret eden Tüzün, başvurularında bu imzalarını çekenlerin kimler olduğunu talep ettiklerini bildirdi.

 

“Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olağanüstü kurultay talebinizi karşılamaması durumunda ne yapacaksınız?” sorusuna karşılık Tüzün, delegelerle toplantılar yaparak, bundan sonraki yol haritalarını belirleyeceklerini kaydetti.