Dolar 32,5668
Euro 34,8643
Altın 2.429,13
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

CHP’LI HAMZAÇEBI: UMARIM YARINA KADAR DOĞRU YOLU BULURLAR

CHP’LI HAMZAÇEBI: UMARIM YARINA KADAR DOĞRU YOLU BULURLAR
18/03/2014 15:02
A+
A-

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 4 eski Bakanla ilgili fezlekelere ilişkin yarın Meclis’te yapılacak toplantıyı değerlendirirken, “Kimse çoğunluk gücüne güvenerek bunları Meclis’ten kaçırmaya kalkışmasın. ‘Bu yolsuzluklar incelenmesin’ diyecek milletvekili sayısının iktidar grubunda çok az olduğunu düşünüyorum. İktidar partisinin, aynen 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi sağduyulu hareket edeceğine inanıyorum” dedi.

Hamzaçebi, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulu’nun, yarın, 4 eski bakan ile ilgili fezlekeler nedeniyle olağanüstü toplanacağını anımsattı.

Önerdikleri gündemin, fezlekelerin okunması ve ekteki dosyaların milletvekillerinin incelemesine açılması olduğunu belirten Hamzaçebi, bunun dışında, fezlekelerin Meclis’e ulaşmasındaki gecikme ve ulaştıktan sonra milletvekillerinin bilgisine sunulmaması konularının da tartışılacağını ifade etti.

Fezlekelerin okunması, dosyaların milletvekillerinin bilgisine sunulmasının bir anayasa hükmü olduğunu, kimsenin bundan kaçınamayacağını kaydeden Hamzaçebi, şunları söyledi:

“Adalet Bakanı, bu fezlekelerin, ‘soruşturmanın gizliliği’ gerekçesiyle Meclis’te okunamayacağını söylüyor. Meclis Başkanı da soruşturmanın gizliliği konusunu çok sık kamuoyu gündemine getiriyor. Meclis Başkanlığı, bunların Meclis’te okunmaması, eklerin milletvekillerinin bilgisine sunulmaması gibi bir tutumu benimseye niyetli. Umarım yarına kadar doğru yolu bulurlar.

Meclis Soruşturması denetim ve bilgi edinme yollarından biridir. Yarı yargısal bir niteliğe de sahiptir. TBMM, diğer bütün dünya parlamentolarında olduğu gibi yasama yanında denetim görevine de sahiptir. Meclis’in sınırsız şekilde yasa yapma yetkisi varken sıra denetime gelince ‘Meclis’in buna yetkili olmadığını’ söylemek mümkün değildir.

‘Soruşturmanın gizliliği’ gerekçesi yanlış yorumlanmaktadır. İşlendiği iddia edilen suçun asıl failleri TBMM’dedir. Meclis, Meclis Soruşturması yapılmasına karar verir, komisyonu oluşturur, sanıkların Yüce Divan’da yargılanmasına karar verir ve bu karar TBMM Genel Kurulu’nda onaylanırsa, suçun failleri Yüce Divan’da yargılanır. Yüce Divan’a sevk kararı alabilecek olan TBMM’nin dosyaları incelememesi düşünülemez.

Faillerin, yargı önünde hesap vermesinin önünün açılması gerekiyor. Bunun gerçekleşebilmesi için, komisyonun bu kararı verebilmesi için milletvekillerinin bu dosyayı incelemesi gerekir. Bunları bilmeden ‘Soruşturma komisyonu kurulması için önerge verilsin, konuyu da soruşturma komisyonu incelesin’ demek, TBMM’nin yetkisini elinden almaktır.

Sayın Meclis Başkanı’nın, Meclis’i anayasa ve içtüzük kuralları ile ve geleneklerine göre yönetmesini bekliyoruz. Meclis’i, Adalet Bakanı ya da iktidar partisinin grup başkanvekilleri yönetmiyor. Şu anda ki görüntü o. Adalet Bakanı, iktidar grup başkanvekilleri açıklama yapıyor, sonra Meclis Başkanlığı da o paralelde konum alıyor.”

-“Bu açıklama bile bir suçtur”

Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in 5 Mart’ta yaptığı bir açıklamada, “dosyaların incelenmesi için bürokratlara not yazdım” dediğini belirterek, “Sayın Çiçek, bürokratlara, ‘Bunları inceleyin, değerlendirin’ diyor ama bunları milletvekillerinden esirgeme, göstermeme niyetinde. Dünyanın hiçbir parlamentosunda bu görülmemiştir” diye konuştu.

Hamzaçebi, şöyle devam etti:

“Sayın Meclis Başkanı’nı tekrar uyarıyorum: Anayasayı çiğnemeyin, anayasaya uygun uygun hareket edin. Bu açıklama bile bir suçtur. Bu açıklama paralelinde bu dosyaları milletvekillerine göstermezseniz suç işlemiş olursunuz. Asıl suçu, dosyaları bürokratlara inceletmekle Meclis Başkanı işledi. Madem gizli, neden bürokratlara inceletiyorsunuz. Komisyon kuruluncaya kadar gizlilik yoktur aslında. Gizlilik, komisyon kurulduktan sonra başlar.

İktidar partisine çağrıda bulunuyorum: Bu dosyaların milletvekillerinin bilgisine açılmasından neden bu kadar korkuyorsunuz? Madem bu paralel yapının operasyonu, madem bu yapı size tuzak kurdu; korkmayın, o zaman biz de görelim ve bu tuzağın üzerine hep beraber gidelim. Korkuyorsunuz ki bunları açmak istemiyorsunuz.

Ortada büyük bir korku var ama bunun ecele faydası yok. Yolsuzluklara boğulmuş hükümetin bütün gündemi yolsuzlukları örtmek olmuştur. Hükümet bunu hesabını mutlaka yargıda verecektir.”

-“Sorumlu kurum TBMM değilse neresidir?”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, Meclis Soruşturması ile ilgili önergeyi ne zaman vereceklerine ilişkin soru üzerine, “Yarını bir görelim. Dosyaları inceleyelim. Kimse TBMM’den bunu kaçıramaz. Sayın Meclis Başkanı’nın buna gücü yetmez. Meclis Başkanı’na hukukçu olduğunu da hatırlatıyorum. Geçmişten örnekler veriyorlar. Bu örnekler Cemil Çiçek’i değil de bizi doğruluyor. Yarın bunları da antacağız. 80’li yılların başlarına gitsinler. Cumhuriyet savcılığından, bir bakanla ilgili fezleke, Adalet Bakanlığı’na gönderilmiş. Bu fezleke Başbakanlığa gönderiliyor, sonra fezlekeler Meclis’e intikal ettiriliyor. Dosyaların, milletvekillerinin bilgisine açılmasına ilişkin Başkan Genel Kurul’a sunum yapıyor. Diğer failler, bürokratlarla ilgili dosyalar ayrılmış” diye konuştu.

Dosyaları milletvekillerinin bilgisine açmamanın bir suç teşkil ettiğini belirten Hamzaçebi, “Dosyaları milletvekillerinin bilgisine açmamak, bu suçu kabul etmek demektir. ‘Dosyaları gizleyeceksiniz, milletvekilleri de karar verecek…’ Böyle bir şey olur mu? Belki de dosyalar incelenecek ve ‘Soruşturma komisyonu kurulmasına gerek yoktur’ denilecektir. Bu hakkı milletvekillerinden ki alabilir ki?” dedi.

Hamzaçebi, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın, “aslında bu dosyaların savcılığa iade edilmesi gerektiği” görüşünü savunduğunun hatırlatılması üzerine, dosyaları savcılığa iade etmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi. Hamzaçebi, “Sorumlu kurum TBMM değilse neresidir? Soruşturmayı Meclis yapamayacak da neresi yapacak? Dosyaları kimse savcılığa gönderemez” dedi.

-“Meclis Soruşturma Komisyonu mutlaka kurulacak”

Hamzaçebi, dosyaların milletvekillerinin bilgisine açılmaması halinde Anayasa Mahkemesi ya da Danıştay’a başvuru olup olmayacağı sorusuna, “Danıştay’a, idari yargıya başvurmak topu taca atmaktır. Öyle bir niyetimiz yok. Danıştay’a gidelim aylar, yıllar sürsün, oradan bir karar çıksın, çıkmasın… Bugün, bu süreçte lazım bunlar. Bu hesap TBMM’de görülecektir. Kimse çoğunluk gücüne güvenerek bunları Meclis’ten kaçırmaya kalkışmasın. ‘Bu yolsuzluklar incelenmesin’ diyecek milletvekili sayısının iktidar grubunda çok az olduğunu düşünüyorum. Meclis Soruşturma Komisyonu mutlaka kurulacak. Bundan hiç tereddüt etmiyorum” yanıtını verdi.

Akif Hamzaçebi, başka bir soruyu yanıtlarken, “(Fezlekeler okunmasın) diyebilirler ama parlamento sadece yarınki oturumdan ibaret değil. Parlamento sürekli olarak bu konuyla meşgul olur. Bu soruşturma mutlaka yapılacak. Sorumlular, yargı önünde hesap verecekler” dedi.

Hamzaçebi, fezlekelerle ilgili konuyu hukukçularıyla takip ettiklerini, her türlü hazırlığı yaptıklarını ifade ederek, “Sadece çoğunluk gücüne dayanarak konuyu örtbas edeyim niyeti varsa, ona feda etmeyeceğiz. İktidar partisinin, aynen 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi sağduyulu hareket edeceğine inanıyorum. ‘Yolsuzluk iddiaları soruşturulmasın’ diye iktidar partisi grubunun blok halinde hareket edeceği kanaatinde değilim. 1 Mart tezkeresinde nasıl sağduyu çıkmışsa bugün de o sağduyu çok daha güçlü bir şekilde iktidar grubunda çıkacaktır” diye konuştu.

Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu’nda yarın yapılacak toplantıda bir gerginlik beklemediğini, bunu arzu etmediklerini söyledi. Gerginlik üzerine bir politikalarının da olmadığını kaydeden Hamzaçebi, görüşlerini medeni bir şekilde tartışacaklarını, ancak iktidar partisinin tutumunun burada önemli olacağını söyledi.

aa