Dolar 32,5463
Euro 34,8430
Altın 2.435,06
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 19°C

CHP’LI KART’TAN ‘ANAYASA’ AÇIKLAMASI

CHP’LI KART’TAN ‘ANAYASA’ AÇIKLAMASI
13/11/2013 15:05
A+
A-

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “CHP, bu anayasa zeminini tıkamış gibi bir algıyı yaratılıyor.” dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “CHP, bu anayasa zeminini tıkamış gibi bir algıyı yaratılıyor. Bunun üzerinden siyaset yapılması hedefleniyor. Bu noktada siyasi iktidara, tutarlı olmak noktasında bir kez daha uyarılarımızı yapacağız” dedi.CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2014-2015 yıllarında yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yapılacağını belirterek, bu seçimlerin sonuçlarının Türkiye’nin yakın tarihini doğrudan etkileyeceğini ifade etti. AK Parti iktidarlarıyla birlikte millet iradesinin iktidar eliyle iğfal edildiği bir dönemin yaşandığını iddia eden Kart, “Muhtelif yöntemlerle kendisine haksız oy temin eden ve bunu devlet eliyle kurumsal hale getiren siyasi iktidar, kanunsuz emir ve talimat yoluyla suç işlettiği vatandaşlar ve memurlar için af düzenlemesi getirerek, aslında illegal bir yapıyı oluşturmuştur” dedi.

Kart, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 133. maddesi ila 172. maddeleri arasında ‘seçim suçları ve cezaları’ düzenlemelerinin yapıldığını söyleyerek, seçim suçları arasında seçimi kaybettiği için silahlı gruplar ile sandığı alıp kaçırma, bu nedenle seçimlerin yenilenmesine yol açma, sahte seçmen kütüğü düzenleme, mükerrer kayıt düzenleme, haksız oy teminine yol açma, oy sandığını çalma, ölü insanlara oy kullandırma gibi suçların olduğunu bildirdi.

“CHP, ANAYASA ZEMİNİNİ TIKAMIŞ GİBİ BİR ALGI YARATILIYOR”

Açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Kart, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına ilişkin, “Kabul etmek gerekir ki özellikle son 2-2,5 aydan bu yana Anayasa Uzlaşma Komisyonu istenilen verimlilikte çalışamıyor. Bu konuda CHP olarak rahatsızız, o zeminin çok önemli olduğunu ve bu zeminden üretimin çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Bir tıkanma yaşıyoruz. Bunu nasıl verimli hale getiririz bunları konuşacağız” dedi.

Siyasi iktidarın tutumu, samimi ve dürüst olmasının önemli olduğunu anlatan Kart, siyasi iktidarın aslında ikili olarak yasalaşma girişimiyle teklif getirildiğini söyledi. Komisyonun 2 yıldır çalıştığını hatırlatan Kart, “CHP, bu anayasa zeminini tıkamış gibi bir algıyı yaratılıyor. Bunun üzerinden siyaset yapılması hedefleniyor. Bu noktada siyasi iktidarı tutarlı olmak noktasında bir kez daha uyarılarımızı yapacağız. Meclis Başkanı’nın üstüne düşeni yapması gereğini bir kez daha söyleyeceğiz” diye konuştu.

“MUTABIK KALINAN MADDELERİN KAMUOYU GÜNDEMİNE AÇILMASI GEREKİYOR”

Kart, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Başkanın bu anlamda görevi çoktur. Yasalaşma aşamasına gelmişiz bunları konuşuyoruz ama orada hala o blokaj duruyor. Ortaya çıkan taslağın, mutabık kalınan ve kalınamayan maddelerin kamuoyunun gündemine açılması gerekiyor. Bunun şimdiye kadar çoktan yapılmış olması gerekirdi. Taslağın kamuoyunun görüşüne açılması, sivil toplum kuruluşlarının bize ve önerileri ulaştırmalı. Meclis Başkanı’nın görevini yapmadığını görüyoruz.”

Bu platformda bir şeylerin ortaya çıkması ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun ayakta durması gerektiğine inandıklarını kaydeden Kart, “Maddeler üzerinde değil, bölümler üzerinde bir yasalaşma söz konusu olabilir. Temel hak ve özgürlükler ve yargı olmak üzere iki bölüm üzerinden bir yasalaşmayı sağlamak mümkün. Bu yasalaşmanın dörtlü mutabakatla yapılması gerekiyor, yoksa Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun bir anlamı kalmaz” şeklinde konuştu.

iha