Dolar 32,5470
Euro 34,7468
Altın 2.495,43
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

ÇİÇEK: İMRALI’YA KİMİN GİDİP GELDİĞİ ÖNEMLİ DEĞİL

ÇİÇEK: İMRALI’YA KİMİN GİDİP GELDİĞİ ÖNEMLİ DEĞİL
22/02/2013 18:21
A+
A-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kimin gidip geldiği önemli değil işin özü önemli. Bunun sonucunda varacağımız nokta önemlidir. Böyle değerlendirebilirsek herkes bu sürece katkı vermiş olur. Ve kim de ne katkı verecekse gün bu gündür dedi.

Çiçek, Dolmabahçe Sanat Galerisi’ndeki ”Osmanlı Sarayında Japon Rüzgarı” serginin açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ”İsimler, tarih belli oldu. Yarın BDP heyeti İmralı’ya gidecek. Süreçle ilgili son değerlendirmeleriniz nelerdir-” sorusuna Çiçek, şu yanıtı verdi:

”Dün de sizin Ankara’daki meslektaşlarınız bu soruları sordu, belli ki bu süreçte benzer sorularla karşılaşacağız. Türkiye’nin çok uzun zamandan beri çok derinden yaşadığı acı bir sorun var. Terör sorunu… Bu, Türkiye’nin sorunu. Dışarıdan destekli, dışarıdan beslenen ama içeriden de büyük ölçüde kaynak bulduğu bir sorun. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sorunu. Partiler üstü bir sorun. Bunları söyleyişimin sebebi, kamuoyunun konuyu iyi değerlendirmesi açısından ifade ediyorum. Bu sorunu bizim çözmemiz gerekiyor. Sorun gerçekten Türkiye’nin uluslararası camiada hak ettiği yeri almasındaki en önemli engellerden bir tanesi. 35 bin. 40 bin diye telaffuz ettiğimiz, birçok ülkenin savaşlarda kaybettiğinden belki 5 misli, 10 misli daha insanımızı kaybettik. Çok ciddi kayıplara maruz kaldık. Çok önemli fırsatları Türkiye terör sebebiyle değerlendiremedi.”

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye’nin terör sorununu çözmek mecburiyetinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

”Bunun kolay olmadığının herkes tarafından bilinmesi lazım. Bugünden yarına çözülemeyecek kadar da karmaşık bağlantıları olan bir sorun olduğunun bilinmesi lazım. Bir başka şeyin daha bilinmesi lazım. Bu sorunun çözümü için çaba sarf edenlerden çok daha fazla ‘Bu sorun bitmesin, bu sorun daha ileri boyutlara çıksın’ deyip, bunun üzerinden politika yapan bir kısım çevrelerin ve dış çevrelerin olduğunu da bilmemiz lazım. Dolayısıyla konuyu bu çerçevede ele almak gerekir. Değilse sadece isimler üzerinden bu tartışmayı yaparsak, yine bu sorunu anlamadan, bu süreçleri de yeteri kadar değerlendiremeyiz.

Kimin gidip geldiği önemli değil, işin özü önemli. Bunun sonucunda varacağımız nokta önemlidir. Böyle değerlendirebilirsek, herkes bu sürece katkı vermiş olur ve kim de ne katkı verecekse gün bu gündür. Bunun gereğinin yapılması gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda da soğukkanlı olmak gerekecektir.”

-”Benzer bir kısım sorunları yaşayan demokratik ülkeler var”-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, sorunun karmaşık olduğunu belirterek, ”Benzer bir kısım sorunları yaşayan demokratik ülkeler var. Uzun bir mücadelenin sonucunda belli bir noktaya geldi. Ama bu sorunun çözümü ve yönetimi, sorunun kendisi kadar önemlidir” diye konuştu.

Gazetecilerin habercilik yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini anlatan Çiçek, şunları kaydetti:

”Kamuoyunu bilgilendiriyorsunuz. Ama şunu da bilmeniz lazım ki, hava raporu açıklar gibi her saat başı… Bu ne oluyor- Kim gidiyor- Hangi gemiyle gitti- Bugün hangi kıyafetle gitti- Valizinde ne vardı- Gelirken ne getirdi- Bunlar bence bizi sorunun özünden uzaklaştırır. O zaman da istediğimiz sonucu elde etmekte biraz zorlukla karşılaşırız. O nedenle dedim ki, işin magazin kısmından ziyade özüne yoğunlaşmamız daha doğru olur diye düşünüyorum.”

Çiçek, ”Yarın bir yol haritası gelecek, beklentiler ne yönde-” sorusuna da şu cevabı verdi:

”Ne geleceğini bilemem. Bu süreçle ilgili bakınız bir şey daha ifade edeyim. Batıda da İspanya’da, İngiltere’de bu işler belli bir yöntemle götürüldü. Yine belli bir süreden beri görüyorum ki, çok büyük ölçüde bilgi kirliliği yaşanıyor. Bu sürece en büyük zarar buradan gelir. Dediniz ki, ‘Bir yol haritasıyla gelecek vesaire…’ Kim söyledi- Ne zaman söyledi- Bu yol haritası ne- Yani işin adını kendimiz koyuyoruz. İçeriğini kendimiz dolduruyoruz. Bu görüşmelerin ne anlama geldiğini de anlamak zorlaşıyor. Onun için bu işin esasını bilen Türkiye’de birkaç kişi var. Mikrofon uzatılınca ben dahil hepimiz konuşuyoruz. Bilenlerin sayısı geçtiğimiz günlerde ifade ettim ki, bir elin parmağını geçmez. O nedenle sık sık açıklamalarla ya da kendimizin içini doldurduğu bir kısım hususlarla haberlerle kamuoyunda farklı algılamalar olur, konu başka türlü şekillenir, bilgi kirliliği olur.”

Bilgi kirliliği ortamında sağlıklı bir karar vermenin zorlaşacağını anlatan Çiçek, ”Giden gitsin, gelen gelsin. Bir açıklama yapmak gerekiyorsa müsaade edin, onu ne ben açıklayayım, bilmiyorum ne siz tahmin yapın onun üzerinden. Açıklanması gereken bir husus varsa, sorumlu olanlar açıklasın. O zaman daha doğru bir süreç yönetmiş oluruz” dedi.

Çiçek, ”Umutlu musunuz-” sorusuna ise ”Bu türlü işlerde umut ya da umutsuzluk… Ben roman yazarı falan değilim, insanlara umut dağıtan veya polisiye romanlar yazıp, işte şudur budur… Bu işte gerçekçi olmak lazım. Gelin siz de umut, umutsuzluk üzerinden değil, gerçekler üzerinden bir şekilde süreci değerlendirelim. O çok daha sağlıklı olur” ifadesini kullandı.

AA