Dolar 32,5885
Euro 34,7950
Altın 2.509,96
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

ÇİÇEK: YATAY GEÇİŞLERLE OLUŞAN KURUMLARDAN ÇOK FAYDA GELMİYOR

ÇİÇEK: YATAY GEÇİŞLERLE OLUŞAN KURUMLARDAN ÇOK FAYDA GELMİYOR
05/05/2015 00:06
A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Askeri Yargıtay Başkanı Hk. Tuğamiral Ahmet Zeki Liman, TBMM Tören Salonu’nda düzenlenen ‘Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi’ açılış toplantısına katıldı.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, kamu denetçiliği kurumunun hayatımıza yeni girdiğini ve emekleme safhasında olduğunu ifade etti. Bir takım ihtiyaç ve sorunlar bulunduğunu dile getiren Çiçek, bir kısmının mevzuatından kaynaklandığına dikkat çekti. Kurumsal kapasitesi güçlendirilecekse mevzuatının değiştirilmesi gerektiğini belirten Çiçek, Türkiye’nin henüz bu kurumun farkında olmadığını kaydetti. Bu durumun da başvurulardan anlaşıldığını anlatan Çiçek, Meclis’i 540 bin kişinin ziyaret ettiğini, vatandaşların çözüm amaçlı Meclis’e geldiğini ifade etti.

Kamu denetçiliği kurumu iyi çalışırsa Meclis’e gelen ziyaretçi sayısının da azalacağını dile getiren Çiçek, bu sebeple işbirliğinin şart olduğunu kaydetti. Son 4-5 yıldır tartışılan konunun hak ve hukuk olduğunu vurgulayan Çiçek, hak ve hukuku dağıtanların tartışılmaması gerektiğini söyledi. Nitelikli uzman kadrosuna ihtiyaç olduğunu dile getiren Çiçek, yatay geçişlerle oluşan kurumlardan çok fayda gelmediğini belirtti. Kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi gerektiğini ve her kurumun kendi personelini yetiştirmesi gerektiğini vurgulayan Çiçek; hakka, hukuka, hakkaniyete göre karar verileceğine göre uluslararası hukuk ile AİHM kararlarının çok iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.

“15 BİN BAŞVURU OLDU, 14 BİNİ SONUÇLANDI”

Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, bugün 140’a yakın ülkede faaliyette olan ombudsmanlık kurumlarının, insan haklarını koruma mekanizması içinde büyük bir önemi olduğunu söyledi. Kuruma, bugüne kadar 15 bin 417 başvuru olduğunu anlatan Ömeroğlu, sonuçlanan başvuru sayısının ise 14 bin 505 olduğunu belirtti. En çok şikayet alınan başvuru konularının kamu personel rejimi, eğitim-öğretim, gençlik ve spor ile ekonomi, maliye ve vergi olduğunu dile getiren Ömeroğlu, kurumun Gezi Parkı, başörtüsü gibi toplumun genelini ilgilendiren önemli konularda verdiği kararları ile ve Soma Maden Kazası Özel Raporu gibi çalışmalarının kamuoyunda yankı bulduğuna dikkat çekti.

Ömeroğlu, ‘Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi’ ile Kamu Denetçiliği Kurumu’nun zorlukları aşıp toplum nezdinde tanınırlılığını artırarak daha etkin hizmet verebilmesi, kurumun mevcut durumunu tespit ederek ihtiyaçlarını analiz edip buna göre adım atabilmesini sağlamayı amaçladığını ifade etti.

cihan