Dolar 32,5522
Euro 34,9049
Altın 2.427,38
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

ÇIKOLATA ALIRKEN DIKKAT!

ÇIKOLATA ALIRKEN DIKKAT!
07/08/2013 15:23
A+
A-

Adı kokolin, çikolatin, fondan olan ürünler çikolata değildirler. Tüketici yanılmamak için şuna dikkat etmeli.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, “Çikolata ve ürünleri girdilerinin özelliklerinden dolayı pahalı ürünler olduğundan, özellikle bu ürün grubunda sahtecilik yoğun olarak yaşanmaktadır. Adı kokolin, çikolatin, fondan olan ürünler çikolata değildirler. Etiketlerin çok iyi okunması, tüketicinin yanılmaması için önemlidir” dedi.

Ataman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramların misafirlerin ağırlandığı, dost ve akraba ziyaretlerinin yoğunlaştığı önemli günler olduğunu belirterek, bu günlerdeher zamankinden daha özenli hareket edildiğini vurguladı.

Bayrama yönelik hazırlıklar ve alışverişin de bayram öncesinde çok önemli yer tuttuğunu ifade eden Ataman, “Öncelikle yoğun oruç döneminden sonra ölçülü ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulamak lazım. Çok sıcak günlerdeyiz. Gıdaların soğukta tutulmasında zaman zaman sorun yaşanabiliyor. Özellikle et, süt gibi soğuk zincirin kırılmaması gereken gıdalar, mutlaka soğutucuda tutulmalıdır” diye konuştu.

Ataman, etli veya zeytinyağlı hazır yemeklerin mutlaka serin bir yerde kısa ön soğutma yapıldıktan sonra buzdolabına alınması gerektiğine dikkati çekerek, “Yemekler yenileceği kadar servis edilmeli, mümkün olduğunca birkaç kezısıtıp soğutmaktan kaçınılmalıdır. Açık büfe servisleri de dahil, gıdalar masada iki saatten fazla bekletilmemelidir” dedi.

Alışverişte kayıtlı ve onaylı işletmelerin ürünlerinin satın alınmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ataman, şunları kaydetti:

“Ambalajlı ve etiketli ürünler tüketilmelidir. Unutulmamalıdır ki sağlık riski taşıyan gıdaların çıplak gözle, dış görünüşü ile anlaşılması imkansızdır. Sağlık risklerini ortadan kaldırmanın en temel yolu kayıt dışından uzak durmaktır. Kayıtlı satış yerlerinde dökme olarak satılan gıda maddelerinin etiket bilgilerini tüketicinin talep etme hakkı vardır. Bu bilgileri tüketiciye sunmak satış noktasının yasal zorunluluğudur.

Bayramlarda en sık rastlanan bir başka sorun da çikolata olmayıp çikolata gibi satılan ürünlerdir. Çikolata ve ürünleri girdilerinin özelliklerinden dolayı pahalı ürünler olduğundan, özellikle bu ürün grubunda sahtecilik yoğun olarak yaşanmaktadır. Adı kokolin, çikolatin, fondan olan ürünler çikolata değildirler. Etiketlerin çok iyi okunması, tüketicinin

AA