Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

DOĞALGAZ KAÇAĞINI KİM ÖDÜYOR

DOĞALGAZ KAÇAĞINI KİM ÖDÜYOR
22/01/2015 14:34 | Son Güncellenme: 23/01/2015 03:21
A+
A-

Elektrik faturalarında kayıp-kaçak bedelinin tüm abonelere yansıtılması tartışmalara neden olurken, benzer bir durum da doğalgaz faturalarından ortaya çıktı!

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, doğalgazda ödenmeyen faturalar nedeniyle yaşanan sıkıntıya işaret ederek, “Doğalgaz faturalarını ödemeyerek ihbara düşenler, dağıtım şirketi için büyük yük oluşturuyor. İhbarı, Ptt yoluyla yaptığınızda normal 8 lira, acele ile yaptığınızda 22 lira. Bu bedel diğer tüketicilere yansıtılmamalı” dedi.

ÖDEMEYENİN FATURASI DÜRÜST ABONEYE KESİLİYOR

Türkiye’de 10 milyon dolayında Doğalgaz abonesi olduğunu dile getiren Arslan, faturalarını düzenli ödeyenlerin oranın yüzde 70.4 olduğunu belirterek, “Abonelerin yüzde 6.2’si yani yaklaşık 600 bin kişi ise borcunu ihbar sonrası ödüyor. Ayda 4-5 milyon liralık bir bedel tüketicilere işletme gideri olarak yansıtılıyor. Bize göre ihbar ve tebligat mevzuatının değişmesi gerekiyor. Bu yük faturasını ödeyenlere yansıtılmamalı” değerlendirmesinde bulundu.

‘LÜKS TÜKETİME GİRİYOR’

Yaşar Arslan, doğalgazın özelliğinin kamu hizmeti yönünde olmadığını aslında ‘bir lüks tüketim olduğunu’ öne sürerek şunları söyledi: “Kamu hizmeti niteliğinde değildir. Rekabet edilebilir olmasına rağmen çok aşırı düzenlemeye tabi tutulmuş bir sektördür.”