Dolar 32,5340
Euro 34,9280
Altın 2.439,99
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

DÜNYA’DA EN FAZLA TUTUKLU GAZETECI TÜRKIYE’DE BULUNUYOR

DÜNYA’DA EN FAZLA TUTUKLU GAZETECI TÜRKIYE’DE BULUNUYOR
18/12/2013 10:29
A+
A-

Dünya’da en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke olarak Türkiye ilk sırada yer aldı.

Dünya’da en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke olarak Türkiye ilk sırada yer aldı. Türkiye’yi Iran ile Çin takip etti. Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) yayınladığı raporda, 2013 yılını gazeteciler için ‘ikinci en kötü yıl’ şeklinde değerlendirdi.

CPJ uzmanlarından Elana Beiser tarafından kaleme alınan ve bugün kamuoyu ile paylaşılan rapora göre, Türkiye, Iran ve Çin’deki toplam tutuklu gazeteci sayısının dünya genelindekinin yarısından fazlasını teşkil ettiği vurgulandı. Raporda dünya da toplam 211 gazetecinin hapiste olduğu belirtildi. CPJ, 2012 yılından sonra 2013 senesinin gazeteciler için ‘ikinci en kötü yıl’ olarak tanımladı. Bu yıl dünya genelinde 211 gazetecinin mesleklerini icra etmekten dolayı hapiste olduğu dile getirildi. CPJ verilerine göre 2012 yılında dünya genelinde 232 gazeteci mahkumdu ve bu rakam bugüne kadar aynı kuruluşun kayıt ettiği en yüksek sayı olarak kayda geçmişti.

Ankara, Tahran ve Pekin hükümetlerinin gazetecilere karşı ‘hoşgörüsüz tutum’ içinde oldukları belirtilirken, gazetecilerin genelde ‘devlet karşıtlığı’ suçlaması ile mahkum edildiği aktarıldı. Türkiye, Iran ve Çin’de hapisteki gazeteci sayısının toplam 107 olduğu açıklandı.

“TÜRKIYE’DE 40 MAHKUM GAZETECI BULUNUYOR”

Türkiye hapishanelerindeki gazeteci sayısı bazılarının tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmeleriyle 49’dan 40’a indiği belirtildi. Bazı gazetecilerin hapiste kaldıkları uzun süre göz önüne alınarak salınmalarını sağlayan yeni yasa değişikliğinden yararlanarak çıktıkları kaydedildi. CPJ ayrıca raporundaki sayıların 1 Aralık tarihine kadar geçerli olduğu bu tarihten sonra bazı gazetecilerin de serbest bırakıldığı basın açıklamasında yer aldı. CPJ, hala birçok Kürt kökenli gazetecilerin ‘Terörle Mücadele Kanunu’nu ile ‘hükümeti yıkma’ suçlarından dolayı hapiste tutulduğunun altını çizdi.

Iran’da tutuklu gazeteci sayısı 45’ten 35’e gerilerken, Çin’deki tutuklu sayısının geçen yıl ile aynı olduğu ve rakamı da 32 olarak ifade edildi. Dünya’da gazetecilerin en fazla mahkum olduğu ülkeler listesinde Eritrea, Vietnam, Suriye, Azerbaycan, Etiyopya, Mısır ile Özbekistan yer aldı.

Mısır’da geçen sene 5 gazetecinin içerde olmamasına karşın Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin iktidardan indirilmesinden sonra asker destekli hükümetin çok sayıda gazeteciyi içeri attığını yazdı. Ancak Mısır’ın daha sonra birçok gazeteciyi serbest bıraktığını da yazdı.

Suriye’de tutuklu gazeteci sayısını 12 diye açıklayan CPJ, ancak bu ülkede birçok gazetecinin kaçırıldığı ve bunların açıklanan rakama dahil olmadığını belirtti. 2013 yılında Suriye’de 30 gazetecinin kaybolduğunun altı çizildi.

ABD’de bir gazetecinin hapiste olduğu belirtilen raporda bu kişinin de Alabama eyaletinde yaşanılan yolsuzluk olayına karışması nedeniyle mahkumiyet aldığı vurgulandı.

Raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı da, dünya çapında 124 gazetecinin, hükümeti devirme veya terörizm gibi devlete karşı işlenen suçlar kapsamında hapise atıldığı bilgisi oldu.

cihan