Dolar 32,5417
Euro 35,0071
Altın 2.428,75
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C

DÜNYANIN KORKUTAN ISRAF BILANÇOSU

DÜNYANIN KORKUTAN ISRAF BILANÇOSU
11/07/2014 19:06
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO), tüketim için üretilen her 3 gıdadan biri yenmeden israf ediliyor. Bu israfın maliyeti ise yaklaşık 750 milyar dolar. ABD’de üretilen gıdaların yüzde 40’ı hiç yenmezken, Avrupa’da ise her yıl 100 milyon ton yemek çöpe gidiyor. Buna rağmen dünyada milyarlarca insan sefalet çekiyor. Oysa verilere göre, tüm insanlara yetecek kadar gıda var.

Yine FAO verilerine göre tarlada ekilen ürünlerin yüzde 28’si çöpe gidiyor. İsraf edilen söz konusu gıdaların yüzde 39’unu meyve ve sebzeler oluşturuyor. Hindistan gibi ülkelerde hava sıcaklığından dolayı meyve ve sebzeler uzun süre taze tutulamadığı için ise satılmadan atılıyor.

New York’ta yaklaşık 30 yıldır ihtiyaç sahiplerine gıda yardımında bulunan City Harvest kuruluşu, yıllık yaklaşık 2 milyon insanın karnını doyuruyor. City Harvest, 2014 yılı içinde yaklaşık 21 milyon kg gıdayı, restoran, manav ve çiftçilerden toplayıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyor.

ALTERNATİF TESİS ARAYIŞI

Çevresel etkiler israf edilen gıdalar üzerinde çok önemli bir etkiye sahip. Bitkileri sularken, harcanan fazla su 9 milyon insanın günlük su ihtiyacını karşılayabilecek seviyede. New York’un Brooklyn ilçesinde bulunan Newtown Creek Atık Su Arıtma Tesisi, bölgede bulunan okul ve restoranlardan yemek atıklarını değerlendirerek enerjiye dönüştürüyor. New York’ta hizmet veren restoranların ise, 2015 yılında atıklarını depolara göndermek yerine, gıdaları dönüştürmek için farklı alternatiflere yönelmeleri gerekecek.

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Ekonomi Araştırıma Servisi’ne göre, ülkede her yıl 141 trilyon kalori israf ediliyor. Araştırma servisi ancak bu israf azaltılırsa, dünyadaki gıda fiyatlarının da düşeceğini ifade ediyor.

cihan