Dolar 32,5636
Euro 34,6979
Altın 2.418,71
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

EN ÇOK SİBER SALDIRIYA UĞRAYAN BEŞİNCİ ÜLKEYİZ

EN ÇOK SİBER SALDIRIYA UĞRAYAN BEŞİNCİ ÜLKEYİZ
30/03/2016 12:43
A+
A-

Comodo EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Eriş, Türkiye’nin dünyada en çok siber saldırıya uğrayan 5 ülke arasında yer aldığını söyledi.

ABD merkezli siber güvenlik firması Comodo’nun EMEA (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) Bölgesi’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Erdem Eriş, Türkiye’nin en fazla siber saldırı yapılan dünyadaki beşinci ülke konumunda olduğunu belirterek, “Bizden önce Amerika, Rusya, Çin ve Hindistan geliyor. Sıralama değişebiliyor ancak biz hep ilk 5’teyiz” dedi.

Siber saldırıların iki amacından birisinin “para kazanmak” olduğunu dile getiren Eriş, bunun “cryptolocker saldırıları” ile yapıldığını, saldırganın kullanıcının bilgisayarına girerek sistemini şifrelediğini ve daha sonra bu şifreyi kaldırmak için açık açık para istediğini söyledi.

Eriş, bunun büyük bir endüstri olduğunu kaydederek, kişisine ve kuruma göre bu rakamın bin ila 200 bin dolar arasında değişebildiğini bildirdi.

İkinci amacın “zarar vermek” olduğunu dile getiren Eriş, belirli kişilerin, kurumların ve devletlerin bu saldırıya uğrayabildiğini aktardı.

‘Siber güvenlik milli bir proje olarak ele alınmalı’
Eriş, Türkiye’nin son yıllarda siber güvenliğe ve ilgili altyapıya ciddi önem verildiğini, önemli projeler geliştirildiğini ve istihdamın artırıldığını belirterek, “Ancak bu kadar fazla saldırı alan ülkenin savunma gücü yeterince iyi değil. Çok daha iyiye gitmesi lazım. Ülkenin uçtan uca bir siber güvenlik ajandası ve stratejisi olmalı. Siber güvenlik milli bir proje olarak ele alınmalı” ifadelerini kullandı.

Siber saldırılarda sadece sistemi şifreleyip kullanıcıdan para talep edilmekle kalınmadığını aktaran Eriş, elektronik hizmetlerin kullanılamaz hale getirilmesi, bilgi çalınması gibi daha fazla zarar verebilecek saldırıların gerçekleştirildiğini aktardı.

Intel Security Türkiye ve Azerbaycan Bölge Müdürü İlkem Özar da yaklaşık 2 yıl önce yaptıkları bir araştırmaya göre dünyada siber saldırıların yol açtığı ekonomik kaybın 500 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

 

AA