Dolar 32,5470
Euro 34,7468
Altın 2.495,43
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

ERDOĞAN-RAJAONARİMAMPİANİNA ORTAK BASIN TOPLANTISI

ERDOĞAN-RAJAONARİMAMPİANİNA ORTAK BASIN TOPLANTISI
25/01/2017 16:20
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) ilişkin, “Bunlar şu anda dünyanın 170 noktasında bu faaliyetlerini sürdürüyorlar ve dostlarımıza diyoruz ki ‘Bak, biz bir darbe yedik siz de aynı darbeyi yemeyin, bununla ilgili olarak biz Maarif Vakfı’nı kurduk ve sizin Milli Eğitim Bakanlığınızla bizim vakfımız müşterek bir çalışma içerisine girerek bu bizdeki darbecilerin buradaki insafsız hareketlerinden Malgaş halkını, Malgaş gençliğini de böylece kurtarmış oluruz.’ Biz tabi Maarif Vakfı, TİKA, Türkiye Bursları, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla gereken desteği vermeye hazırız.” dedi.

Erdoğan, Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina ile baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Dünyanın dördüncü büyük adası olan Madagaskar’ın sahip olduğu nadir fauna ve floraya bağlı olarak sekizinci kıta şeklinde değerlendirildiğini belirterek, “Bu nadir güzellikteki kıtayı ve dost ülkeyi ziyaret eden ilk Türk cumhurbaşkanı olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Her açıdan tarihi nitelikteki bu ziyaretimin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” ifadesini kullandı.

Şahsına ve heyetine gösterilen ilgiden dolayı teşekkürlerini ileten Erdoğan, Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina’nın ismini söyledikten sonra, “İnşallah yanlış söylememişimdir.” dedi.

Kendisine takdim edilecek Madagaskar Devlet Nişanı için de teşekkür ederek, verilecek nişanın iki ülke dostluğunun sembolü olmasını dileyen Erdoğan, Madagaskar’ın ikili ilişkileri her alanda geliştirmeye büyük önem atfettikleri ülkeler arasında bulunduğunu bildirdi.

Ziyaret çerçevesinde savunma işbirliği, eğitim, tarım, endüstriyel çalışmalar ve enerji gibi alanlarda neler yapılabileceği konularını ele aldıklarını belirten Erdoğan, özellikle altyapı ve üst yapıda yapılabilecek çalışmaları da görüştüklerine değindi.

Kendisine 150 civarında iş adamının eşlik ettiğini anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“İş adamlarımız, Madagaskarlı iş adamlarıyla ve burada yönetimle yapılacak çalışmayla birlikte Madagaskar’a ne gibi yatırımlar yapabilirler ve BOT sistemiyle, PPP sistemiyle ne gibi çalışmalar yapılabilir bunları da aramızda görüşme imkanımız oldu. Değerli girişimcilerimizin, yatırımcılarımızın Madagaskar’da çok şeyler yapacağına inanıyorum ve bunu da yaparken bir sömürgecilik anlayışıyla değil, ‘kazan kazan’ anlayışına dayalı olarak yapacaklarına inanıyorum. Çünkü bizim ne kültürümüzde ne de geçmişten bugüne değerler silsilemiz içerisinde böyle bir anlayış kesinlikle yoktur.”

– “Malgaş halkının gerçek dostu olduğumuzu gösterdik”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin, 2010 yılında Türk büyükelçiliğinin açılması ve 2015 yılı sonunda Türk Hava Yollarının İstanbul-Antananarivo seferlerine başlamasıyla siyasi, ekonomik ve ticari alanda önemli gelişmeler kaydettiğine şahit olduklarına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Madagaskar’ın uluslararası toplumca bir anlamda izole edildiği ve zor bir dönemden geçtiği süreçte biz burada, biliyorsunuz, büyükelçiliğimizi açtık. Mütevazı da olsa sağladığımız insani yardımlarla Malgaş halkının gerçek dostu olduğumuzu imkanlarımız dahilinde her zaman yanında olduğumuzu gösterdik. Bu dayanışma ve dostluk anlayışımızla Madagaskar halkının zihinlerinde yer etmekten, kalplerini ve takdirini kazanmış olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.”

Madagaskar’ın siyasi ve ekonomik istikrara kavuşması yönünde harcadığı çabalar için Rajaonarimampianina’ya tebriklerini ileten Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanının vizyoner liderliği altında Madagaskar’ın her alanda gelişmeye ve kalkınmaya devam edeceğine inanıyorum. Şüphesiz burada önemli olan aynı hedef ve ideal etrafında kenetlenebilmektir.” dedi.

Madagaskarlıların çok kullandığı ve anlamı “Birlik güçtür, kuvvettir.” sözünü yerel dilde aktaran Erdoğan, “Bir ve beraber olduğunda bir ülkenin aşamayacağı hiçbir engel yoktur.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina ile ikili ilişkiler ve bölgedeki gelişmeleri ele alma imkanı da bulduklarını, geleceğe yönelik projeleri ve hedefleri değerlendirdiklerini bildirdi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin Türk büyükelçiliğinin açılmasıyla ivme kazandığını, 2005 yılında 12 milyon dolar olan ticaret hacminin elçiliğin açılmasının ardından 60 milyon dolara yükseldiğini anlatan Erdoğan, “İki ülkenin gerçek potansiyelinin çok uzağında olan bir rakam. Şimdi bu rakamı tabii ki bizim artırmamız gerekiyor, bu konuda da değerli dostumla mutabık kaldık. Ticaret hacminin Türk Hava Yollarının seferleriyle daha da yükseleceğine inanıyorum.” diye konuştu.

– “Projelere Türk müteşebbislerinin ilgi duyacağından eminim”

Rajaonarimampianina’den “2015-2020 Ulusal Kalkınma Projesi” hakkında bilgi aldığına işaret eden Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

“Ulusal kalkınma planında yer alan projelere Türk müteşebbislerinin ilgi duyacağından eminim. İki ülke arasında turizm, madencilik, tarım, deniz ürünleri ve inşaat alanında çok ciddi fırsatlar olduğuna inanıyorum. Bilhassa altyapı yatırımları noktasında dünyada ikinci sırada olan müteahhitlerimizin yapacakları birçok proje olduğuna inanıyorum.”

Seyahatinde kendisine farklı sektörlerden, ciddi birikimlere sahip iş adamlarının da eşlik ettiğine vurgu yapan Erdoğan, Rajaonarimampianina ile yatırımcıları bir araya getirecek Türkiye-Madagaskar İş Forumu’na da katılacaklarını bildirdi.

Madagaskar’ın sahip olduğu doğal yer altı zenginlikleri, tarıma elverişli arazileri, su kaynakları ve turizm zenginlikleriyle büyük bir potansiyel barındırdığına değinen Erdoğan, “Özellikle su kaynakları sebebiyle hidroelektrik santraller kurmak suretiyle Madagaskar’ın enerji ihtiyacını gidermekte çok ciddi adımlar atılabilir ve şu anda benimle beraber gelen müteşebbislerimizin arasında bu konuda güçlü olan isimler de var. El birliğiyle bunu harekete geçirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

– “Örgütün tasfiyesi noktasında kendilerinden beklentilerimizi dile getirdim”

Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina ile görüşmelerinde 15 Temmuz gecesi darbe teşebbüsünde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadeleyi de konuştuklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ifade etti:

“Hizmet ve eğitim kılıfı altında Afrika’nın birçok ülkesinde örgütlenen bu yapı hakkında kıymetli dostuma bilgi verdim, belgeler verdim. Örgütün tasfiyesi noktasında kendilerinden beklentilerimizi dile getirdim. Şunu bir kez daha ifade etmek isterim, bu yapı sadece Türkiye’ye değil, 40 yılda bu yapı devletin bütün kurumlarına, ordumuza, polisimize, devletin bütün kademelerine sızmak suretiyle 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulundu. Şahsım ve başbakanımızı da hedef almak suretiyle ülkenin F16 uçaklarıyla helikopterleriyle, tanklarıyla, toplarıyla, modern silahlarıyla adeta kendi vatandaşlarımızı öldürmeye teşebbüs ettiler, 248 vatandaşımızı şehit ettiler, 2 bin 193 vatandaşımızı yaraladılar.

Bunlar şu anda dünyanın 170 noktasında bu faaliyetlerini sürdürüyorlar ve dostlarımıza diyoruz ki ‘Bak, biz bir darbe yedik siz de aynı darbeyi yemeyin, bununla ilgili olarak biz Maarif Vakfı’nı kurduk ve sizin Milli Eğitim Bakanlığınızla bizim vakfımız müşterek bir çalışma içerisine girerek bu bizdeki darbecilerin buradaki insafsız hareketlerinden Malgaş halkını, Malgaş gençliğini de böylece kurtarmış oluruz’. Biz tabii Maarif Vakfı, TİKA, Türkiye Bursları, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla gereken desteği vermeye hazırız.”

Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina’ya gösterdiği ilgi sebebiyle teşekkürlerini ileten Erdoğan, en yakın zamanda resmi ziyaret dolayısıyla kendisini Türkiye’de ağırlamak istediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğiyle ilgili kanun hakkında, “Bu gece nasip olursa, ülkemize dönüyorum ve döndükten sonra öyle zannediyorum ki Meclis Başkanlığı Cumhurbaşkanlığına, parlamentodaki bu görüşmelerin neticesini ulaştırmış olması lazım. Bizler de değerlendirmemizi hemen yapacak, fazla uzatmadan, çünkü milletimin şu anda beklentisi budur, hemen kararımızı vereceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianin ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yaptığı ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifi TBMM’de kabul edildi ve onay için makamınıza da sunulacak. Bu onay süreci nasıl işleyecek?” sorusunu yanıtlarken Erdoğan, “Bu gece nasip olursa ülkemize dönüyorum ve döndükten sonra öyle zannediyorum ki Meclis Başkanlığı Cumhurbaşkanlığına, parlamentodaki bu görüşmelerin neticesini ulaştırmış olması lazım. Bizler de değerlendirmemizi hemen yapacak, fazla uzatmadan, çünkü milletimin şu anda beklentisi budur, hemen kararımızı vereceğiz.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kararın ardından gerekli prosedürün işleyeceğini ifade etti.

CHP’nin kanunu Anayasa Mahkemesine taşıma kararına ilişkin değerlendirmesi de sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Muhalefet, Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Bu konuda herhangi bir önleyici, ‘niye oraya gidiyorsun’ deme hakkımız yok ama bunlara da alışığız. Anayasa Mahkemesine çok sık gitmeye alışık anlayış da var ülkemizde. Temenni ederim ki bir an önce Anayasa Mahkemesi de bu konuyla ilgili kararını verir. Çünkü milletimiz şu anda yoğun bir şekilde heyecanla artık bu konuda atacakları adımın hazırlığı içerisinde. Ülkemiz, milletimiz için inşallah hayırlı olur diyorum.”

– Astana görüşmeleri

“Astana görüşmelerinden çıkan sonuçlarla Suriye’de çözüme ulaşmak yakın mı?” sorusu üzerine Erdoğan, Rusya, İran ve Türkiye heyetleri ve Dışişleri Bakanlarının önce 20 Aralık 2016’da Moskova’da yaptıkları ortak açıklamaya ve 2336 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olarak, Suriye hükümeti ile silahlı muhalif gruplar arasındaki görüşmelerin, 23-24 Ocak’ta Astana’da başlamasını desteklediklerini bildirdi.

BM Genel Sekreteri ve Suriye özel temsilcisinin görüşmelere katılımını ve bu görüşmeleri kolay kılma noktasında atacakları adımları konuştuklarını ve bu adımların atıldığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Suriye ihtilafına askeri bir çözüm olmayacağına ve ihtilafın sadece 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının tamamının uygulanması temelindeki bir siyasi süreçle çözülebileceğine dair inançlarını katılanlar belirttiler. Somut adımlar atmak ve taraflar üzerindeki nüfuzlarını kullanmak suretiyle, 29 Aralık 2016’da imzalanan düzenlemelere müteakip tesis edilen ve 2336 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararıyla desteklenen ateşkes rejimini güçlendirmeye, ihlallerin asgariye indirilmesine katkıda bulunmaya, şiddeti, azaltmaya, güven artırmaya, 2165 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olarak insani erişimin hızlı ve sorunsuz şekilde önünün açılmasını ve Suriye’de sivillerin korunması, serbest dolaşımı sağlamaya çalışacaklarına karar verdiler. Ateşkesin izlenmesi ve ateşkese tam riayetin temin edilmesi, tahriklerin önlenmesi ve ateşkesin tüm modelitelerinin belirlenmesi amacıyla güçlü bir mekanizma tesis etmeyi kararlaştırdıklarını ifade ettiler. Burada DEAŞ ve El-Nusra ile ortak mücadele etmek ve askeri muhalif grupları bunlardan ayırmak konusunda kararlılıklarını yinelediler. Müzakere sürecinin 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olarak yeniden başlatılması için çabaların artılmasına acil ihtiyaç bulunduğuna olan inançlarını da ortaya koydular.”

Astana’da yapılan Suriye konusundaki uluslararası toplantının hükümet ile muhalefet arasında 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca doğrudan diyalog için etkili bir platform teşkil ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hükümet ile muhalefet arasında BM’nin gözetiminde 8 Şubat itibarıyla Cenevre’de başlatılması öngörülen müteakip turuna silahlı muhalif grupların katılma arzusunu desteklediklerini de ortaya koydular. Uluslararası toplumun tüm mensuplarına 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararında mutabık kalınan tüm adımların derhal atılmasını teminen siyasi süreci destekleme çağrısında bulunduklarını, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması yolundaki küresel çabalara katkıda bulunmak amacıyla Suriyelilerin öncülüğünde, Suriyelerin sahipliğinde ve BM’nin kolaylaştırıcı adımlarıyla siyasi sürecin belirli hususlarına ilişkin olarak Astana platformunda aktif iş birliği yapmayı kararlaştırdıklarını, Suriye konusundaki uluslararası toplantıya Astana’da ev sahipliği yaptıkları için Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e ve genel olarak Kazak tarafına şükranlarını ifade ettiler. Ben de doğrusu şükranlarımı ifade ediyorum. Bölgemizdeki bu sıkıntıların süratle aşılması da en büyük temennimizdir.”

– “Turizmde Rusya ile ilişkiler çok iyi”

Erdoğan, başka bir soru üzerine, Rusya ile Türkiye’nin ilişkilerinin yeni olmadığını, savunma, ekonomi, ticaret alanlarında ve stratejik olarak doğalgaz ithalinde ciddi bir iş birliğinin bulunduğunu bildirdi.

Rusya ile ticaret hacminin bir dönem 38 milyar dolara kadar çıktığını ifade eden Erdoğan, bunun çok ciddi bir rakam olduğunu, diğer ülkelerle bu rakamlara çıkan bir ticaret hacminin bulunmadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda Rusya ile ticaret hacminin düştüğünü ancak bu rakamın yeniden yükseleceğine inandığını kaydetti.

Turizmde Rusya ile ilişkilerin çok iyi olduğunu, bu alanda Rusya’nın Almanya’dan sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Erdoğan, sıralamanın her an Rusya lehine değişebileceğini aktardı.

Türkiye’nin Rusya ile tarihi ilişkilerinin de ileri noktada olduğuna vurgu yapan Erdoğan, bölge ülkeleri olarak Suriye’de çözüm konusunda adım atıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’ye Astana ile ilgili çağrıyı yaptıklarını, ABD’nin de büyükelçisini gönderdiğini ve çalışmaları yakından takip ettiğini aktardı.

– “Şu anda El Bab çevresindeyiz, oralarda bu çalışmalar sürüyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şüphesiz ki Türkiye’de de Kürt vatandaşlarımız var. Kuzey Irak’ta aynı şekilde Kürtler var. Suriye’nin kuzeyinde de Kürtler var. Ama yıllar yılı Suriye rejimi orada yaşayan Kürt kardeşlerimize pasaport dahi vermemiştir, onları sürekli dışlamıştır. Ben kendisiyle görüşmelerimizin iyi olduğu dönemlerde Esed’e, ‘Niye pasaportlarını vermiyorsun, niye vatandaşlığa bunları kabul etmiyorsun, bunlar senin ülkenin insanları’ demişimdir. ‘Yaptık yapıyoruz’ diye aldatmıştır. Ama şimdi bakıyorsunuz öyle anlar geliyor ki onları kullanmaya çalışıyor. Biz Kuzey Suriye’den tehdit almadığımız sürece oraya bakışımız farklıdır ama tehdit aldığımız sürece bakışımız farklıdır.” değerlendirmesini yaptı.

Suriye’nin kuzeyindeki PYD/YPG’nin Türkiye’nin güneyindeki şehirler için tehdit oluşturduğunu anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başından itibaren Sayın Obama’nın görevde olduğu dönemlerde kendisine açık net söylemişimdir. Burada terörden arındırılmış bir bölge ilan edelim, güvenli bölge. Bu güvenli bölgede bakın mülteciler var, bu mülteci akınını durduralım. Güvenli bölgeye onları yerleştirelim. Bizde 3 milyon mülteci var. Bunları oralara yerleştirelim. Burada atmamız gereken adım nedir? Eğit donattır. Bunu biz yapıyoruz, yaparız. Burası güvenli bölge olacağı için uçuşa yasak bölge ilan etmemiz lazım. Bir de buranın milli orduyla güvenliğini sağlamamız lazım. Şu ana kadar bu sağlanamadı ve sağlanamadığı için de belli bir süreçten sonra biliyorsunuz, ülkemize olan bu saldırılara karşı biz Cerablus’tan, El Rai’den operasyonlar başlattık. Şu anda El Bab çevresindeyiz, oralarda bu çalışmalar sürüyor. Amerika’daki yeni yönetimle koalisyon güçleri ne gibi adım atar onu bilemiyorum ama kendileriyle yapacağımız görüşmelerle birlikte ve Astana neticeleri de masaya yatırılmak suretiyle temenni ederim ki El Bab, Mümbiç ve Rakka’da yeni bir adım atılır ve böylece malum DEAŞ terör örgütüne karşı, PYD ve YPG’ye karşı kararlı bir duruşla Suriye’de oralara huzuru, sükunu getirmiş oluruz.”

aa