Dolar 32,5109
Euro 34,5741
Altın 2.504,45
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

ESENYURT KONUT MADURLARI 15 ŞUBAT’I BEKLİYOR

ESENYURT KONUT MADURLARI 15 ŞUBAT’I BEKLİYOR
05/02/2013 15:52
A+
A-

İstanbul’un yeni cazibe bölgesi olarak adı gündeme gelen Esenyurt’ta son 2 yıldan bu yana tam bir ‘konut krizi, yaşanıyor

Binlerce aile evlerine kavuşmayı umuyor. Kimi daire sahipleri bir yandan banka kredilerini ödemeye devam ederken, aynı zamanda kira ödemeyi sürdürüyor.

Mağdur edildiklerini söyleyen çok sayıda kişi, durumun kendileri açısından dayanılmaz boyuta eriştiği vurgusu yapıyor. 20 kadar firmanın çeşitli projelerinden daire alan 10 bin kadar olarak ifade ediliyor. Mağdur kitle ise, aileleri ile birlikte 40-50 bin kişi olarak ifade ediliyor.

Gözlerin çevrildiği 11 Şubat’taki İBB Meclis toplantısı öncesi Başkan Kadir Topbaş, sorunun çözümü konusunda adımlar atılacağını belirtmişti. Daire sahipleri ve müteahhitlerin beklentisi ise emsallerin yükseltilmesi. Çözüm konusundaki fedakârlığın, müteahhitlerden mi belediyeden mi geleceği şimdilik belirsiz.

20 FİRMA BENZER DURUMDA

Bölgede en çok daire satışı yapan firma Fi Yapı. Şirketin üç büyük projesinde daire bekleyenlerin sayısı 5 bine yakın. Ukra İnşaat’ın ise teslim etmesi gereken 2 bin 600’e yakın daire bulunuyor. Her iki firma da geçtiğimiz aylarda iflas erteleme talebinde bulundu ve mahkemeden tedbir kararı aldırmıştı. İmar soruruna takılan firmalar arasında Osmanlı İnşaat, Bulut İnşaat, Özyurtlar İnşaat, Hasoğlu Yapı, Uluhan Grup gibi firmalar bulunuyor.

Fi Yapı ve Ukra İnşaat’tan daire alan bir bölüm mağdurun avukatlığını yapan Orhan Boran 11 Şubat’taki toplantıda emsal oranın yükseltilmesini beklediklerini

söyledi. Av. Boran, yüzde 1,5 seviyesine indirilen oranın yüzde 2,5-3 seviyesine çekilmesi durumunda sorunun çözüme konulmuş olacağını ifade etti. Av. Boran, aksi bir yönde karar çıkması durumunda en büyük zararı yine daire sahiplerinin çekmeye devam edeceğini söyledi. Avukat Boran mali sorun yaşayan kimi firmaların da imar sorununu bir bahane olarak gördüklerini savunarak şunları kaydetti: “Konutları teslim etmeme, tamamen belediyeden kaynaklı bir sorunmuş gibi gösteriliyor. Ancak bu bölgede hiçbir inşaat mühürlü değil. Hatta, hiç temel bile atmayan müteahhit var. Emsal konusu bir bahane oldu. Örneğin belediye 25 kata kadar bir izin verdi. Bu daha sonra 15’e düşürüldü. Bu durumda müteahhit 15’inci kata kadar inşaatını devam ettirebilir. Bunda hiçbir engel yok. Bu sonlarda iflas erteleme de bir moda oldu. Tedbir kararı alınca kimse de dokunamıyor.

BİR YANDA KİRA BİR YANDA SENET ÖDENİYOR

 

Ukra City Sakinleri ve Dayanışma Derneği’nin geçen hafta kuruluş işlemlerini tamamladıklarını söyleyen Dernek Genel Sekreteri Ali Aksöz kısa süre içinde 90 üyeye eriştiklerini söyledi. Aksöz yaşadıkları mağduriyetin dayanılmaz boyuta geldiğini ifade ederek şunları kaydetti: “İnsanlar artık bunalmış durumda. Kimisi diyor, gidip satış ofisini, şirket merkezini basalım. Cam çerçeve indirme noktasına gelmiş insanlar. Geçen gün bir kadın aradı beni. Eşinden üç hafta önce boşanmış. Üç çocuğu ile ortada kalmış. ‘Evin senedini mi ödeyeyim, kirayı mı ödeyeyim’ diye resmen çaresiz kalmış. Daha sonra gidip bir miktar kredi çekerek evin senedini yatırmaya çalışıyor. Bu durumda olan çok sayıda kişi var. Bizim Ukra İnşaat’ta 2 bin 600 civarında daire vardı. Bu emsal sorunundan ötürü bu rakam 1.700’e filan sanırım çekilecek. İnşaatın gerçekleşme oranı yüzde 20-30 seviyesinde. Kaplumbağa hızı ile ilerleyen bir inşaat var önümüzde.”

GÜNDEME GELİRSE KONUŞULUR

İBB Meclis Başkanı Ahmet Selamet, konunun ele alınması beklenen 11 Şubat’taki toplantıya ilişkin şunları söyledi: “Konu Meclis’in gündemine gelirse,  konuşulur, tartışılır. Ondan sonra da Meclis ya kabul eder ya da reddeder. Konunun gündemde olup olmadığı konusunda bilgim yok. Meclis müdürlüğü gündemi hazırlıyor. Bize gündem o gün gelir. İstanbul’un neresinde sorun varsa, Meclis’in gündemine getirilir ve görüşülür. Esenyurt’un da problemi varsa, gündeme de girerse tartışılır, konuşulur ve karara bağlanır. Kimisi bu kararı beğenir kimi beğenmez, bu da demokratik bir şey.

 

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/22514421.asp?top=1