Dolar 32,5804
Euro 35,0490
Altın 2.458,51
BİST 9.805,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

GÜL “EĞITIM’de SIKINTIYI ASAMADIK

GÜL “EĞITIM’de SIKINTIYI ASAMADIK
17/05/2013 19:53
A+
A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Birçok alanda yaptığımız köklü değişimleri, reformları eğitim alanında yapamadık” dedi.

Gül, Sümer Kampüsü’nde ‘Üniversiteler Şehri Kayseri’ toplantısına katıldı. Kayseri’deki 4 üniversite rektörünün yaptığı sunumun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Birçok isimler gördük.

Bu isimlerin hepsi sadece üniversitelere yardım yapan insanlar değil. Bu isimlerin hepsi bir fakültenin, bir araştırma merkezinin finansmanını baştan sona kadar yapmışlar. Bunların hepsi de gönülden yapılmıştır” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, “Bu durumun başka şehirlerde de örnek olmasını istiyorum. Ziyaret ettiğim birçok şehirde de bunu görüyorum” diyerek şu şekilde devam etti:

“Kayseri’deki devlet üniversitelerinin de bu hale gelmesi ve gelişmesi yine devlet artı Kayserili değerli işadamlarımızın katkıları ile olmuştur. Bu sadece binaları yapıp teslim etme değil, bunun ötesine geçmiştir. Binalar ve laboratuvarlar da yapılarak teslim ediliyor. Aslında baraka da da eğitim yapılabilir ama binanın içinin de iyi olması gerektiğinin farkına varmışlar. Kayseri bir üniversiteler şehri oldu ve bununla da pekişecek. Dünyada bunun örnekleri var. Kayseri’de böyle bir yolda. Bunun tam oluşabilmesi için şehrin de en iyi şekilde hazırlanması gerekiyor. Bunun da yöneticiler çok farkındalar. Belediye başkanları ellerinden gelen her türlü altyapıyı yapmışlardır. Burda bir şeyin altını çizmek isterim. Bir yerin anlamlı iddialı bir şehir olması için başka alanlarda da iddialı olması gerekir. Taşra havası olmaması gerekir. Kayseri bunu aşmıştır. Bazı şehirlerimiz var ve üniversiteleri içe çok kapalı. Bu aile içi evlilik gibi olur. Nesil çok sağlıklı olmaz. Dışa açık olmak gerekir. Türkiye’ye muhakkak yabancı öğrenci getirmek ve yabancı öğretim üyesi getirmek lazım. YÖK’e verdiğim talimatlar çerçevesinde ciddi değişiklikler yaptılar. Bu önce bizim gençlerimize dünyanın nasıl olduğunu öğretiyor.”

“Türkiye’nin önü açık”

Dünyanın artık global bir köy olduğunu söyleyen Gül, “Biz dünyayı sadece kendimizden ibaret olduğunu sanıyoruz. Dünya artık global köy olduğuna göre tanımak lazım. Biz eğitim planlamamızı yaparken kurumlar olarak artık bütün dünyayı hedef alarak yapacağız. Buradaki üniversiteden mezun olan gençler sadece Kayseri’de çalışmayacak, Türkiye’de çalışmayacak, yurt dışındaki bürolarda çalışacaklar. Bunları gerçekleştirecek bir nesli yetiştirmemiz gerekir. Türkiye’nin artık tüm şehirlerinde üniversiteler var. Türkiye’deki üniversiteler lise üstü bir eğitim kurumu şeklinde olmamalı. Niteliğe çok önem vermemiz gerekir. Bir ülkenin esas gücü beşeri sermayesinden geçiyor. Türkiye’nin önünün çok açık olduğunu biliyoruz. Türkiye çok farklı noktalarda. Bu hali yetmez. Biz orta gelirli bir ülke olarak kalamayız. Nüfusumuz büyük, bulunduğu yer önemli ve çok daha anlamlı siyasi geçmişi var. Birçok alanda çok köklü değişimler yaptık ama eğitimde bunu gerçekleştiremedik.

Onun için eğitim alanında yoğunlaşmamız gerekir. Tek tek düşündüğümüzde eğitimin öneminin farkındayız. Eğitim bütün bütçemizden en büyük payı alıyor. 2002 yılında Başbakan olduğumda birinci payı eğitime verdim. Türkiye’nin birinci payı savunmaya giderdi daha önce. Üniversiteler uzun bir aradan sonra kendi görevlerinin farkına vardılar. Türkiye’de 5-10 yıl sonra araştırma ve geliştirmede çok büyük patlama olacaktır. Daha önce üniversiteler birbirleri ile konuşamazdı, TÜBİTAK ile üniversiteler konuşamazdı. YÖK yazılar yazardı.

Türkiye’de çok garip olaylar vardı. Türkiye Avrupa çerçeve programlarına dahil. Biz 6. Çerçeve programlarına 250 milyon avro vermiştik ama 50 milyon avro geri geldi. Böyle garip durumlarımız vardı. Türkiye, Almanya, Fransa bilim adamlarına sübvanse değil. Bugün ödediğimizden çok daha fazlasını almaya başladık. Acı tabloları bildiğimiz için YÖK ve TÜBİTAK başkanlarına sorarım. Şu anda verdiğimizden daha fazlasını alıyoruz. Çünkü yarış heyecanı var. Dünyanın neresinde fon varsa oraya müracaat ediyorlar. Güçlü olmak tek başına anlamlı değil.

Güçlü olduğun zaman halkın mutlu değilse gücün anlamı yoktur. Türkiye’de halk mutlu oluyor ve Türkiye daha güçlü olma yolunda ilerliyor. Üniversite sadece eğitim kurumu değildir, üniversite ülkelerde ve şehirlerde lokomotif görevi yapacaktır. Günlük siyaset değil, genel siyasetin oluşturulması amacıyla fikirlerini ortaya koyacaktır. Üniversitenin eğitim ötesi sorumlulukları da vardır. Bütün bunları yaparken kendi esas amaçlarını ikinci plana atmadan bu işi yapacaklardır” ifadelerini kullandı.

İHA