Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

“HAZİNE KAYNAKLARI AKP’Lİ BELEDİYELERE Mİ AKITILIYOR?”

“HAZİNE KAYNAKLARI AKP’Lİ BELEDİYELERE Mİ AKITILIYOR?”
20/01/2016 13:49
A+
A-

Hazine kaynaklarının AK Partili belediyelere aktarıldığı ve bu yolla Hazine’nin zarar ettiğine ilişkin iddialar TBMM gündemine taşındı.

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, Bakanlar Kurulu’nca alınan ‘Şehir İçi Raylı Ulaşım Sistemleri, Metrolar ve Bunlarla İlgili Tesislerin Ulaştırma Bakanlığı’nca Devralınması ve Tamamlanmasını Müteakip Devri İle İlgili Şartların Belirlenmesi İlişkin Karar’a dayandırılarak, İstanbul, Ankara ve Antalya illerinde devam eden raylı sistem ve metro yapım işlerinin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredildiğine işaret ederek, ilgili bakanlığın sadece yarım kalan raylı sistemleri, metroları tamamlamakla kalmayıp, aynı zamanda Bakanlar Kurulu’nun onayladığı yeni projelerin yapımlarını da üstlenebileceğine dikkat çekti.

CHP’li Kuyucuoğlu şöyle devam etti: “Yine son olarak 10 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı ile Konya ilimizin raylı sistem yapımı da ilgili Bakanlığa devredilmiştir. Yapımına onay verilen projelerin maliyet karşılıkları belediyelerce daha önceleri Hazine’nin verdiği banka hesaplarına yatırılıyordu. Böylece Hazine’nin alacağı hemen ödeniyordu. Alınan bu kararla ise bütçeden karşılanan raylı sistemi ya da metro maliyetleri, devralan kuruluş tarafından yani belediyelerce sağlanan gelirlerden karşılanacak ve Hazine Müsteşarlığı hesaplarına aktaracaktır. Raylı sistemler ve metrolar ise genelde kar edemedikleri için, Hazine bu alacağını alamayacak ve zarar edecektir. Birçok belediyemizin kendi imkanlarıyla yapmaya çalıştığı raylı sistemlerin ve metroların maliyet açısından belediyelerimize ciddi yükler getirdiği açıktır. Ancak Bakanlar Kurulu kararı, belediyelerimiz arasında siyasi ayrım yapılmasına neden olmakta ve AKP’li belediyelere Hazine eliyle ek kaynak aktarılmasına yol açmaktadır.”

“RAYLI VE METRO SİSTEMLERİ PROJESİNİN KAÇI İKTİDAR BELEDİYELERİNE AİT?”

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, bu bilgiler ışığında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

“Yapımı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredilen İstanbul, Ankara, Antalya ve son olarak da Konya ilimizin raylı sistemleri ve metrolarının Hazine’ye toplam maliyeti ne kadardır?

Şu ana kadar Ulaştırma Bakanlığı’nca onay verilen ve yapımı için Bakanlar Kurulu onayına sunulan raylı sistem, metro projesi sayısı kaçtır? Bunların kaçı iktidar belediyelerine, kaçı muhalefet belediyelerine aittir?

Örneğin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başvurduğu Üçkuyular, Narlıdere ve Üçyol, Buca hatları neden bu kapsamda değerlendirilerek, programa niçin alınmamıştır?

Nüfusu bir milyona yakın olan Mersin ilimiz, raylı sistemi bulunan birçok ilimize göre daha büyüktür. Mersin ilimizin talebi olması halinde, raylı ulaşım siteminin de Ulaştırma Bakanlığı’nca yapılmasına onay verir misiniz?

Sadece bir siyasi partiye ait projelerin onaylanması, belediyelerimize ve o belediye sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarımıza yapılan bir haksızlık ve ayrımcılık değil midir?

Maliyetleri Hazine tarafından karşılanan ve belediyelerce tekrar Hazine’ye ödenmesi neredeyse mümkün olmayan bu yatırımlarla, Hazine kaynaklarının sadece bir siyasi parti lehine kullanıldığını ve vatandaşlardan toplanan vergilerin, yeniden vatandaşa dönüşünde adil davrandığınızı düşünüyor musunuz?

Yapılmış olan raylı sistem ya da metro gelirlerinden, şu ana kadar Hazine hesaplarına yapılan ödeme miktarı ne kadardır?

Sayın Başbakan, ülkemize yapılacak yatırımlarda bile siyasi parti ayrımı gözetilirken, bozulmuş olan toplumsal barış ve huzur ortamını nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz?”