Dolar 32,3849
Euro 35,0357
Altın 2.326,43
BİST 9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

HER 100 KIŞIDEN BIRI ŞIZOFREN”

A+
A-

Psikiyatrik hastalıklar içinde önemli bir yer tutan ve her 100 kişiden birinde görüler şizofreni hastası sayısının dünya genelinde 22 milyona ulaştığı bildirildi.

izofreni Dernekleri Federasyon Başkanı Doç. Dr. Haldun Soygür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şizofreninin genellikle 16-25 yaşlarında başladığını ve birçok hastada psikososyal işlevselliği önemli ölçüde bozarak yaşam boyu sürdüğüne dikkati çekti.

Hastaların çoğunun, ”evlenme, çocuk sahibi olma, çocuk yetiştirme ve meslek edinme” gibi sosyal hedeflere ulaşamadığını, yaşamlarının önemli bir kısmını aileye ve topluma bağımlı olarak geçirdiğini belirten Soygür, şizofreninin tüm dünyada yeti yitimine neden olan sağlık sorunları arasında 9. sırada olduğunu ifade etti.

”Dünyada 22 milyon olan şizofreni hastasının gelecekte 45 milyona çıkacağının tahmin edildiğini” öne süren Soygür, şizofreninin yaşam boyu görülme sıklığının yaklaşık yüzde 1 olduğunu dile getirdi.

-”Türkiye’de her yıl 10 bin yeni şizofreni hastası ortaya çıkıyor”-

Her 100 kişiden birinde şizofreni görüldüğüne dikkati çeken Soygür, şöyle devam etti:

”Ülkemizde yaklaşık 400-600 bin şizofreni hastasının olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de her yıl 10 bin yeni şizofreni hastası ortaya çıkmaktadır. Hastalığın aileleri de olumsuz etkilediği göz önüne alınırsa, şizofreni ülkemizde yaklaşık 2 milyon kişiyi yakından ilgilendiren bir hastalıktır. Bu kadar çok sayıda kişiyi ilgilendiren bir hastalık olmasına rağmen şizofreni ihmal edilmiştir. Bunda toplumdaki şizofreniye yönelik damgalama eğiliminin etkisi çok fazladır.”

Soygür, hastanelerde tedavileri tamamlanmış hastaların iyilik hallerinin devam etmesi, yeniden hastalanmamaları ve daha sosyal bir birey olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için klinik dışı ortamlarda da tedavilerinin devam ettirilmesinin önemline işaret etti. Bunun için hastaların grup eğitimi ya da tedavisi etkinliklerini uzun süreler ayaktan sürdürmeleri gerektiğini belirten Soygür, bir diğer yolun hastalar için hazırlanmış merkezlerde rehabilitasyon olanaklarına kavuşması ile olabileceğini söyledi.

-Şizofreni masaya yatırılacak-

Bu arada şizofreninin toplumda doğru anlaşılmasını sağlamak amacıyla federasyon tarafından ”Toplum ve Şizofreni Sempozyumu” düzenleniyor. Bu yıl ikincisi yapılacak olan sempozyum da 22-24 Mart tarihlerinde Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.

Şizofreninin tüm yönleriyle ele alınacağı sempozyuma alanda söz sahibi çok sayıda bilim insanı katılacak.

AA