Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

İlk yerli otomobili Çorum’dan

İlk yerli otomobili Çorum’dan
27/12/2012 13:35
A+
A-

Otomotiv sektöründe ilk ününü yerli otomobillere sonradan takılan Çorum kaloriferiyle elde eden Çorum sanayisi şimdi de motor aksamı yüzde yüz yerli olan elektrikli otomobil üretmek için kolları sıvadı. Başbakan Erdoğan’ın bir toplantıda ‘Yerli otomobil üretecek babayiğit arıyorum’ sözlerinin ardından Çorum’dan Erdoğan’ın aradığı ‘babayiğit’ çıktı.

Türkiye’nin ilk yerli otomobili için dev sermayeli şirketler “En az 2 milyar dolarlık destek lazım” diyerek yan çizerken, temeli Çorum’da atılan Derindere Şirketler Grubu yerli otomobil üretmek için harekete geçti.

Derindere Motorlu Araçlar A.Ş., üretim için yeni bir şirket kurarak, 2008’den bu yana üzerinde çalıştığı yerli otomobili 1 Şubat 2013’te kamuoyuna tanıtmaya hazırlanıyor. Yeni kurulan DMA Derindere A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol’un anlaşmalarda adını ‘DMA ALL ELECTRIC’ olarak nitelediği arabanın marka adı ise lansmanda açıklanacak.

TÜBİTAK’TAN TAM NOT

Tamamı Türk mühendislerce geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobil markası olarak kayıtlara geçecek aracın, test aşamaları da tamamlandı. 6 yıl önce başlatılan projeyle ortaya çıkan otomobili, TÜBİTAK’tan 40 kişilik uzman ekip inceledi. Kurum, otomobile tam not verdi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ise otomobile ‘trafiğe çıkabilir’ anlamına gelen ‘TİP’ belgesiyle sertifikalandırdı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile şirket yetkililerinden alınan bilgiye göre Nihat Ergün de ilki 7 Ocak 2012’de olmak üzere iki kez aracı test etti. Bakan, Kocaeli’nde basına kapalı yapılan test sürüşünden memnun kaldı. Otomobilin kasası hariç bütün aksamları yüzde yüz yerli sermaye ile hem yerli hem yabancı üreticilerden karşılandı.

300 KM HIZA ÇIKIYOR

300 kilometre hıza çıkabilen elektrikli otomobilin lansmanı 1 Şubat’ta yapacaklarını belirten Özkan Derindere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın denediği otomobilin halen şirket merkezlerinde bulunduğunu vurguladı. Özkan Derindere’nin detay vermediği araçla ilgili otomotiv sektörü temsilcilerinden övgü geldi. İşadamları, Derindere’nin ürettiği otomobilin Türkiye’nin enerjiye olan bağımlılığı göz önüne alındığı çok önemli ve akıllıca bir stateji olduğunu belirttiler.

gazete5

ETİKETLER: