Dolar 32,5804
Euro 35,0490
Altın 2.458,51
BİST 9.805,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

İŞLENMİŞ ÜRÜNLER KANSERE YOL AÇIYOR

İŞLENMİŞ ÜRÜNLER KANSERE YOL AÇIYOR
28/01/2013 12:18
A+
A-

Memorial Diyarbakır Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, ülkede yaşlı nüfus oranının 2000’li yıllarda toplumun yüzde 20’sini oluşturduğunu, 2023 yılında ise toplumun yüzde 35’ini oluşturacağının öngörüldüğünü belirterek, nüfustaki yaşlanma ve sanayileşmeyle birlikte, Türkiye’de kanser insidasında ciddi bir artış görüleceğini söyledi.

21. yüzyılda, kanserin insanlığı tehdit eden önemli bir sorun olmaya devam ettiğini dile getiren Dr. Özgür Şeşeoğulları, dünyada her yıl 12 milyon yeni kanser vakası tanı alındığını ifade etti. Bu rakamın 2020 yılında 17 milyona varmasının öngörüldüğünü kaydeden Şeşeoğulları, “1970’li yıllarda kanser, sanayileşmiş, sermayesi bol batılı ülkelerin sorunu olarak görülmekte iken, günümüzde dünya kanser yükünün yüzde 70’inden fazlası kaynakları daha az orta gelirli ülkelerde görülmektedir. Toplumun yaşlanması ve sanayileşme kanser insidasının artmasında en önemli nedendir. Yeni kanser tanısı alan hastaların yüzde 90’ı 45 yaş ve üzerindedir. Ülkemizde yaşlı nüfus oranı 2000’li yıllarda toplumun yüzde 20’sini oluştururken, 2023 yılında toplumun yüzde 35’inin 45 yaş ve üzerinde olacağı öngörülmektedir. Nüfustaki yaşlanma ve sanayileşme ile birlikte, Türkiye’de de kanser insidasında ciddi bir artışa neden olacaktır” şeklinde konuştu.

“İŞLENMİŞ ETLER KANSER NEDENİ”

Sucuk, salam, sosis ve jambon gibi işlenmiş etlerin ciddi oranda kansere neden olduğunu kaydeden Şeşeoğulları, daha önce İsviçre’de yapılan bir araştırmada, günlük 50 gram işlenmiş et tüketenlerin pankreas kanserine yakalanma oranının yüzde 20 arttığının gözlemlendiğini ifade etti. Şeşeoğulları, “İşlenmiş et ve et ürünlerinde bulunan sodyum nitrit, bizzat kendisi kanserojen olmamakla birlikte, zengin protein içeriğine sahip gıdalardaki amüneasitlerle reaksiyona girerek kanser oluşumuna yol açabilmektedir. Daha önce İsviçre’de yapılan bir araştırmada, günlük 50 gram işlenmiş et ki bunlara salam, sosis, sucuk ve jambonu sayabiliriz, bu işlenmiş etleri tüketenlerin pankreas kanserine yakalanma oranının yüzde 20 arttığı gözlenmiştir. Yine toplumlarda yapılan araştırmalarda, işlenmiş etin bağırsak kanserini arttırdığı tespit edilmiştir. Bunun dışında Dünya Kanser Araştırma Fonu da işlemiş etleri tüketmememiz gerektiğini söylemektedir” ifadelerini kullandı.

İha