Dolar 32,4923
Euro 34,9263
Altın 2.438,81
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

KANSERE KARŞI; SARIMSAK VE SOĞAN

KANSERE KARŞI; SARIMSAK VE SOĞAN
17/03/2013 13:41 | Son Güncellenme: 17/03/2013 13:42
A+
A-

Kanser çalışmalarıyla tanınan Emsey Hospital’dan Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkan Topuz, tümörle savaşmanın formülünü anlattı: Araştırmalara göre sarımsak kanserde ölüm oranını azaltıyor.Çağın vebası kanserden korunmada sebze ve meyve tüketimi hayati önem taşıyor. Örneğin kolon kanserlerinin yüzde 90’ı sağlıksız beslenmeden kaynaklanıyor. Kanser konusundaki çalışmalarıyla ülkemizde otorite isimlerden biri haline gelen Emsey Hospital’dan Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkan Topuz, kanserle savaşmanın formülünü verdi: Araştırmalara göre sarmısak kanserle ölüm oranını azaltıyor. Ancak sarmısağı soyar soymaz pişirmeyin. Çünkü bütün özelliğini öldürürsünüz. Besinlerdeki şifa renklerinde saklı. Koyu renkli sebzeler tam bir kanser savaşçısı. Kültür mantarlarını satın alırken temizlenmemiş olmasına özen gösterin, bu tarz besinleri yıkamak için kullanılan maddelerin içerisinde de kanserojen maddeler bulunabiliyor.

 

Beslenme şekline dikkat

Fast food yeme alışkanlıkları, aşırı şeker ve tuz tüketimi, kanserojen tekstil boyaları ve kumaşlar, katkı maddesi içeren kozmetikler, alkol ve sigara kullanımı, aşırı stres, radyasyon, ultraviyole ışınları gibi pek çok etken nedeniyle etrafımız kanserojen maddeyle kuşatıldı.

Peki kendimizi kanserden nasıl koruyabiliriz? Kanser; yaşam biçimi ve beslenme düzeni ile yakından ilişkili. Bu hastalıktan korunmak için sebze ve meyve tüketmeye özen göstermek şart. Kanser; lifli ve sağlıklı yiyeceklerden uzak, tuzlu ve bol şekerli gıdalara ise fazlasıyla yakın bir hastalık olarak, uzun yıllardır sağlık gündeminde. Prof. Dr. Erkan Topuz, şifa kaynağı olan ve kansere yakalanmadan önce koruyucu olan besin gruplarını açıklıyor. Kızartmalardan, raf ömrü olan gıdalardan, hormonlu yiyeceklerden ve yoğun kırmızı et tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirten Prof. Topuz, haftada bir kez az pişmiş ve çok kızartılmamış kırmızı et tüketilmesini öneriyor.

MANTARI TEMİZLENMEMİŞ ALIN

Akciğer kanserine karşı kara turp suyunun çok faydalı olduğuna değinen Prof. Dr. Topuz, “Çorba ve yemeklerinize arpa ilave edin. Çoğumuzun bilmediği bir bitki sebze de yonca. Bu bitkinin kan yapıcı etkisi var. Kültür mantarı alırken temizlenmemiş olmasına bakın, bu tarz besinleri yıkamak için kanserojen kimsasallar kulanılabiliyor. Haftada 2 kez mantar yiyebilirsiniz. Lösemi, beyin tümörü ve kolon kanserine karşı mantarın koruyucu özeliği bulunuyor. Maitake mantarı, sağlıklı hücrelerin korunması, bağışıklığın güçlenmesi ve kanserin yayılmasının önlenmesinde önemli rol oynuyor.

KOYU RENKLER DAHA ŞİFALI

TOPUZ’A göre besinlerin faydaları renklerinde saklı. Topuz “Bağışıklığı artıran karatonler havuç, balkabağı, ıspanak, kıvırcık, lahana, domates, taze patates gibi koyu renkli sebzelerde, kavun, kayısı, turunçgiller ve meyvelerde bulunur. Tümör karşıtı flavonoidler çilek, kiraz, turunçgiller gibi parlak renkli meyveler, domates, biber ve yeşilliklerde bolca bulunur. Domatese rengini veren likopen; prostat kanserinden korur. Brokoli, karnıbahar ve lahanadan oluşan mucize üçlü sıkça tüketilmeli” dedi.

TOZ HALİ DE HER DERDE DEVA

Enginarın karaciğer ve kolona iyi geldiğini, prostat ve mesane kanserlerinden koruduğunu anlatan Topuz, “Mutfakların vazgeçilmez yiyeceği sarımsak; her derde deva. Sarımsak göğüs, yemek borusu, prostat, kolon, cilt ve mide kaynaklı tümörlerin oluşmasını ve gelişmesini engelliyor. Sarımsağın zeytinyağında ezilerek ya da toz halinde kullanılması daha faydalı. Ancak soyulur soyulmaz pişirilmesi, bitkinin anti-kanser özelliklerini yok ediyor. Bu yüzden soyulduktan 15 dk. sonra pişirilmeli” diye konuştu.
STAR