Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

KARADENİZLİ BALIKÇILAR HAMSİYİ GÜRCİSTAN’DA ARAYACAK

KARADENİZLİ BALIKÇILAR HAMSİYİ GÜRCİSTAN’DA ARAYACAK
09/01/2017 12:07
A+
A-

Kış mevsiminde sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan hamsinin az av nedeniyle fiyatı 15 liraya kadar yükselince Karadenizli balıkçıların umudu Gürcistan’a kaldı.

Av yasağının 1 Eylül’de sona ermesiyle denize açılan ve bol palamut avıyla yüzü gülen Karadenizli balıkçılar, hamsi avında ise umduğunu bulamadı. Zaman zaman gerçekleşen avla tezgahlarda yerini alsa da istenilen düzeyde avlanamayan hamsi, azlığı ve yüksek fiyatıyla ne balıkçıları ne de tüketicileri mutlu etti.

Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon hamsi avında ilginç bir durum yaşandığını belirterek, hamsinin sadece Sinop ve Hopa arasında belirli noktalarda avlanabildiğini söyledi.

Balıkçıların hamsi avını neredeyse günübirlik yapabildiğini, avda sürdürülebilirlik olmadığı için de verimin düşük olduğunu anlatan Mutlu, “Bu sezon hamsi avı tamamen Zonguldak ve çevresi ile boğaza yakın yerlerde oldu. Şu anda oralarda günlük 300 kasaya kadar parça parça avlanan hamsi var ama fiyat yine de yüksek.” dedi.

“Siz avlamazsanız karşınızda bunu avlayacak bir ülke var”
Mutlu, bu hafta itibarıyla Trabzon ve çevre illerden Gürcistan’a gitmeye başlayan ve gidecek tekneler olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

“Türkiye’de avlanma kurallarına göre hamsinin 9 santimetre olması gerekiyor. Gürcistan’da ise bu rakam 7 santimetre. Durum böyle olduğunda oraya giden balıkçılarımız da ister istemez avlanmak durumunda kalıyor çünkü siz avlamazsanız karşınızda bunu avlayacak bir ülke var. Oysaki bu balıkçılarımız burada ince ve küçük hamsileri hiç avlamıyor. Şimdi bir grup teknemiz oraya gitti ve avlanmaya başladı ancak şunu söylememizde fayda var ki orada bulunan hamsi de çok ince ve seyrek. Balıkçılarımız orada avladıkları hamsileri satamazlarsa son çare olarak un fabrikalarına verecek.”

AA