Dolar 32,4676
Euro 34,7142
Altın 2.435,69
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

MALTEPE BELEDİYESİN DE YENİ BİR SKANDAL HABER

MALTEPE BELEDİYESİN DE YENİ BİR SKANDAL HABER
27/11/2017 13:52
A+
A-

MALTEPE BELEDİYESİ’NDE MANUEL DEĞİL DİJİTAL VURGUN

Maltepe Belediyesi 4.200.000 TL bedelle dijital arşiv ihalesi gerçekleştirdi. Ancak yapılan incelemede sadece 1 milyon TL’lik iş yapıldığı görülüyor. Belediye büyük zarara uğratılmasına rağmen firmadan yapılmayan işlerin parası dahi talep edilmiyor. Türk Ceza Kanunu’nun 236. Maddesi’nde düzenlenen ‘Edimin ifasına fesat karıştırma suçu ve ihaleye fesat karıştırma suçu’ işlendiği çok açık. Kısacası Ali Kılıç’a yargı yolu gözüküyor.

BELEDİYE MİLYONLARCA LİRA ZARARA UĞRATILDI

Maltepe Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından 2015/ 107083 ihale kayıt numaralı ve ‘Fiziki belgelerin standart dosya planına uygun hale getirilmesine, elektronik ortama aktarılmasına ve entegrasyonuna ilişkin hizmet alımı’ işi için ihale yapıldı. Yapılan işe ilişkin sözleşme bedeli 4.200.000 TL olduğu belirlenen ihalenin yürütülmesi, sonuçlandırılması ve diğer idari işlemlerde belediye oldukça yüksek zarara uğratıldı. Türk Ceza Kanunu’nun 236. Maddesi’nde düzenlenen ‘Edimin ifasına fesat karıştırma suçu’, ‘ihaleye fesat karıştırma suçu’ olmak üzere birçok suç fiilinin işlendiği çok açık. Kısaca ihale baştan aşağıya skandal..

İŞTE SKANDAL İHALENİN DETAYLARI…

BELGESİZ HAK EDİŞ DÜZENLENMİŞ

İş kalemleri arasında yapılması gereken envanter çalışması yapılmadığı halde yapılmış gibi gösterilmiştir. Envanter çalışmalarında birim müdürlükleri ile bire bir mülakat imzalanmamıştır. Şöyle ki bir envanter çalışması sırasında müdürlüğe gidilerek, kaç evrakın taranacağı belirtilmektedir. Böyle bir çalışmanın yapıldığına dair tarih, görüşülen personel gibi temel katın niteliğindeki tutanak olmaksızın hak ediş düzenlenmiştir. Yüksek tutarındaki iş kalemine ilişkin hak ediş ekinde hiçbir belge bulunmamaktadır.

YASAKLILIK VERİLMESİ GEREKEN FİRMA İLE İŞE DEVAM EDİLDİ!

İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA SUÇUDUR..

Sözleşmenin bitim tarihi olan 23 Ekim 2016 tarihinden sonra da aynı firmaya iş yaptırmaya ve eksiklikleri kapattırılmaya çalışılmıştır. Ancak sözleşmenin bitirilmesi gerektiği tarihte sözleşme bedelinin ancak yüzde 40’ı tamamlanmış, dolayısıyla yasaklılık ve kesin teminatın gelir kaydedilmesi gerekirken aynı firma ile iş yapılmaya devam ediliyor. Gerek kesin teminatın gelir kaydedilmemiş, gerekse de yasaklılık karanının alınması ayrı ayrı suç fiili olup, yasaklılığına karar verilmesi ve iş yaptırılmaya devam edilmesi Türk Ceza Kanunu’na göre ihaleye fesat karıştırmak suçudur.

BELEDİYE BİR KALEMDE 2 MİLYON 700 BİN TL ZARARA UĞRATILDI

İhale işlemlerinde sözleşme sonrasında yapılması gereken muayene kabul işlemleri yapılmamıştır. Kontrol teşkilatı raporu ise hak ediş raporlarını doğrulamaktadır. 3.500.000 TL tutarında hak ediş düzenlenmesine karşı, çok daha düşük bir tutarda iş yapıldığı görülmektedir. Ancak yüklenici firmadan fazla aldığı para istenmemiştir. Ve herhangi bir işlemde yapılmamıştır.

BELGELER ARASINDA CİDDİ UÇURUM VAR

İşin birim teklif unsurları arasında yer alan taranacak belge sayısı gerçeği yansıtmadan hak ediş düzenlenmiştir. Örneğin 18.000.000 adet belge taranacağı sözleşme kapsamında belirlenmişse de hak edişlerde gerçekte taranan belge ile dosya üzerinde taranan belge arasında ciddi bir uçurum bulunmaktadır.

3 YILDAN 7 YILA KADAR HAPİS CEZASI

TCK’nın 236. Maddesi’ne göre kamu kurum ve kuruluşlarında edimin ifasına fesat karıştıran kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Aşağıdaki fiillerin hileli olarak yapılması halinde edimin ifasına fesat karıştırılmış olur: İhale kararında veya sözleşmede evsafı belirtilen maldan başka bir malın kabul edilmesi, yapım ihalelerinde eserin veya kullanılan malzemenin şartname veya sözleşmesinde belirtilen şartlara, miktar veya niteliklere uygun olmamsına rağmen kabul edilmesi.

CUMHURİYET SAVCILARINI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Kısaca edimin ifasına fesat karıştırma dolayısı ile menfaat temin eden görevli kişiler, ayrıca bu nedenle suç hükmüne göre cezalandırılır. Bu durum gerek çalışan ifadesi ile gerekse kullanılan yazılım teknik incelemesi ile ortaya kolayca çıkabilmektedir. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın belediyeyi zarara uğrattığı açıkça görülüyor. Yapılacak incelemelerde ihaleye fesat karıştırıldığı ortaya çıkacaktır. Bu nedenle kamuoyu adına Cumhuriyet Başsavcılarını göreve çağırıyoruz…

FLAŞHABER