Dolar 32,3373
Euro 34,9659
Altın 2.325,93
BİST 9.103,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

MART AYI YOKSULLUK SINIRI

A+
A-

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2014 yılı Mart ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

DÖRT KİŞİLİK BİR AİLENİN ASGARİ GEÇİM TUTARI “3 BİN 866” TL.

 

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Mart 2014 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.911,78 TL olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi için gerekli olan en düşük tutarı ifade eden refah sınırı ise 3.866,28 Lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin refah sınırının bir önceki aya göre %1,26 oranında arttığını ortaya koydu.

Açlık sınırı ise bir önceki aya göre %0,66 oranında arttı ve 1.470,09 Lira olarak hesaplandı.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Mart ayında 1.528,4 Lira olarak tahmin edildi.

 

DÖRT KİŞİLİK BİR AİLENİN AYLIK GIDA HARCAMASI “938” TL’YE ULAŞTI

 

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Mart 2014 verilerine göre günlük 31,28 TL olduğu belirlendi.

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 938,4 TL oldu.

Mart 2014 itibarı ile ortalama 2.159,10 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %43,46’sını oluştururken, Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Mart 2014 ortalama maaşının %27,33’üne denk geldi.

Buna göre bir memur, ortalama maaşının %70,79’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mart 2014 maaşından geriye yalnızca 630,67 TL kaldı.

Bir önceki yılın Aralık ayından bu yana açlık sınırı 43,44; yoksulluk sınırı 58,62 TL; refah sınırı ise 163,95 TL arttı. 2014 yılı başında 123 TL zam alan bir memurun aldığı zam Mart ayı itibarı ile tamamen eridiği gibi 2013 yılı Aralık ayı seviyesine ulaşabilmesi için aylık 40,95 TL zamma daha ihtiyaç duyduğu görüldü.

Başka bir ifadeyle memur maaşı aldığı zamma rağmen son üç ay içinde 2013’ün Aralık ayına göre 40,95 TL eridi. Maaşlardaki reel erime ortalama %1,90 oldu. 

 

KONCUK: TÜRKİYE’DE ADİL BİR GELİR DAĞILIMI SAĞLANMALIDIR

 

Mart ayı Asgari Geçim Endeksi  sonuçlarına ilişkin bir değerlendirme yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Bir memur maaşının ortalama yüzde 70 ini gıda ve barınmaya harcıyorsa, geriye kalan üç kuruşla nasıl geçinebilir” dedi. Koncuk, “Mart ayı Asgari Geçim sonuçları bizleri yine yanıltmamış ve insanlarımızın yaşadığı geçim sıkıntısı bu ayda da artarak devam etmiştir.

Gıda ve barınmaya maaşlarının %70’ini harcayan ortalama bir kamu görevlisi elinde kalan 630 TL civarındaki parayla, ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi birçok zorunlu ihtiyacını nasıl karşılayacaktır? Geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon rakamlarındaki ciddi artışlar yaşanan sıkıntıları bir kez daha gözler önüne sermiş ve ekonomik gidişatın ifade edildiği gibi hiçte iyi olmadığı bir kez daha anlaşılmıştır.

Türkiye’de bir an önce adil bir gelir dağılımı sağlanmalı, insanlar açlıkla terbiye edilmemelidir. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin açıkladığı bu  rakamlar dikkatli bir şekilde gözden geçirmeli ve Türk halkının geçim derdi altında nasıl ezildiğini çok iyi görülmelidir.

Yıllık enflasyonun çift haneli rakamlardan oluşacağının artık aşikar olduğu şu günlerde, Kamu çalışanlarını Toplu Sözleşme masasında yarı yolda bırakarak, onlara enflasyon farkını dahi çok gören zihniyette bu rakamlardan utanç duymalıdır. Tarihi başarı diyerek adlandırdıkları 123 TL yılın üçüncü ayına gelindiğinde çoktan eksiye dönmüş ve ne yazık ki memurlar tarihi başarı yerine  tarihi bir yenilgiye uğratılmışlardır.” dedi.

 

             İsmail KONCUK

        Türkiye Kamu-Sen ve

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı