Dolar 32,5442
Euro 35,0007
Altın 2.435,18
BİST 9.766,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

MB, ENFLASYON TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRMEDİ

MB, ENFLASYON TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRMEDİ
24/07/2014 13:26
A+
A-

Merkez Bankası 2014 Enflasyon öngörüsünü yüzde 7.6 düzeyinde sabit tuttu.Merkez buna karşılık, öngörünün alt sınırını yüzde 6.4 düzeyinden yüzde 6.7’ye çıkarırken, enflasyon öngörüsünün üst sınırını da yüzde 8.8 düzeyinden yüzde 8.5’e indirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Başçı, TCMB’nin enflasyon öngörüsünü açıklarken, “Enflayonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Özetle, yıllık enflasyonun dözviz kurunda kaynaklanan maliyet baskılarının gecikmeli etkileri ve gıda fiyatlarındaki olumsuz seyir nedeniyle yıl sonunda yüzde 5 hedefinin belirgin bir şekilde üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz bu yıl için” diye konuştu.

Nisan ayında açıklanan yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda, enflasyonun 2014 sonunda, orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere, yüzde 6.4 ile yüzde 8.8 aralığında olacağı öngörülmüştü. Raporda, enflasyonun 2015 yılı sonunda ise, orta noktası yüzde 5.0 olmak üzere, yüzde 3.2 ile yüzde 6.8 aralığında gerçekleşeceği öngörülmüştü.

BAŞÇI’NIN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI

– Enflasyon üzerindeki kur etkisi ikinci çeyrekten itibaren azlamaya başladı ve temel enflasyon eğilimlerinde iyileşmeler gözlendi.

– Nisandan bu yana önemli dercede iyileşmeler sağlandı. ABD Merkez Bnakası ve Avrupa Merkez Bankası’nın bu iyileşmede katkıları oldu.

– Gıda hariç enflsyonda son aylarda önemli iyiyleşme gözlendi.

– Faiz indirimlerine karşı para poltikasında ki sıkı duruşmuzun devam ettiğini söylemek isterim.

– Önümüzdeki dönemde türketici enflasyonunun aşağı yönde ilerleyeceğini düşünüyoruz.

– Sıkı para politikamızın enflasyon beklentilerini kontrol altında tutacağını düşünüyoruz.

– Gıda enflasyonu varsayımımızı yüzde 9’da tuttuk.”

“SÜTTEN AĞIZI YANAN YOĞURDU ÜFLEYEREK YER”

Başçı, sunumunun soru yanıt bölümünde, faiz koridorunda üst bandın neden düşürülmediği yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi:

“Koridorun üst bandı, banka kredi faiz oranlarını etkileyen bir parametre. Daha önce üst banttaki indirimler kredi büyüme hızını yukarı çekti. Yüzde 12 seviyesi, fon çıkışları ve siyasi belirsizlikler döneminde yeterli oldu. Faizi neden indirmiyorsunuzun cevabı; sütten ağızı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Bu yüzden koridoru indirmedik. Şimdi yurt dışındaki yerleşikler Merkez Bankası’nın kararlı olduğunu gayet iyi anlıyor. Bundan sonra nasıl bir şok gelir bilemem; ama, her hangi bir şoka karşı ilave tedbir almaya hazır olduğumuzu, belki de Para Politikası toplantısı yapmadan, bir hafta içinde, fonlamanın ağırlıklı ortalama maliyetini hemen yüzde 10’a çekme imkanına sahip olduğumuzu ve interbank faizlerini de yüzde 12’ye çekme imkanına sahip olduğumuzu gayet iyi biliyorlar.”

dha