Dolar 32,5093
Euro 34,9823
Altın 2.421,72
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

MEB AÇIKLADI! ANDIMIZ NASIL KALDIRILACAK?

MEB AÇIKLADI! ANDIMIZ NASIL KALDIRILACAK?
01/10/2013 22:22
A+
A-

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin Twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘Andımız’ın kaldırılması ve özel okullarda Kürtçe eğitimin önünü açacak yasal düzenlemelere ilişkin bilgi verdi.

Radikal gazetesinin haberine göre; Paketin sağlıklı ilerlemesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın katkı sağlayacağını söyleyen Tekin şunları söyledi:

“Türkiye ‘nin demokratikleşme süreci sağlıklı ilerleyecekse bunda en önemli katkıyı sağlayacak bakanlıklardan bir tanesi de MEB. Dün açıklanan pakette bakanlığımızla ilgili iki önemli konu yer aldı. Her iki konu ile ilgili de bakanlığımız çalışmalarına başlamıştır. Andımız ile ilgili olarak, MEB İlköğretim Kurumları yönetmeliğinde bir değişiklik yapılacak. Dil ile ilgili olarak ise, hem 2923 sayılı kanunda ve hem de MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik hazırlıklarını başlattık” dedi.

Kürtçe eğitimin önünü açacak düzenleme 2923 Sayılı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu; eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller, yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okullar ile Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğreniminin tabi olacağı esasları düzenliyor. Kanunda, milletlerarası antlaşma hükümleri saklı olmak üzere, resmi ve özel her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında okutulacak yabancı dillerin ve yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar da belirleniyor. Buna göre:” Eğitim ve öğretim kurumlarında, Türk vatandaşlarına Türkçe’den başka hiçbir dil, ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Ancak Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi için Özel Öğretim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere özel kurslar açılabilir; bu kurslarda ve diğer dil kurslarında aynı maksatla dil dersleri oluşturulabiliyor.”

VATAN