Dolar 32,5879
Euro 34,8428
Altın 2.493,41
BİST 9.663,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

MEMURA YENİ MODEL GELİYOR

MEMURA YENİ MODEL GELİYOR
04/02/2013 12:12
A+
A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik’in Bakanlar Kurulu’na yaptığı sunumun ayrıntıları ortaya çıktı.

Kamudaki farklı isimler adı altında bulunan parçalı personel rejimi tek statüye indirilecek.

Bugün’ün haberine göre: Kamuya farklı adlar altında yapılan memur alımları devletteki personel yapısını parçaladı. Kamudaki memurlar, farklı kanunlar çerçevesinde sözleşmeli personel, geçici işçi, kapsam dışı personel gibi adlar altında çalışıyor. Aynı işi yapan ancak aynı maaş ve sosyal haklara sahip olmayan personel rejiminin baştan aşağı değişmesi için düğmeye basıldı.

1965’TEN BU YANA GELEN KANUN DEĞİŞİYOR

1965 yılından bu yana yürürlükte olan 657 sayılı kanunun değiştirilmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Bakanlar Kurulu’na yaptığı sunumu ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan’ın daha detaylı çalışılmasını istediği dosyaya göre kamudaki çalışma statüleri birbirinden çok farklı.

Bakanlar Kurulu’nda kabine üyelerini bile şaşırtan rapora göre, devlet kurumlarından 2 milyon 165 bin 554 memur görev yapıyor. Bu memurların hepsi 657 sayılı kanuna tabi çalışıyor. Yine devlet kapısında 657’ye tabi ancak sözleşmeli 4B statüsünde gözüken 48 bin 230 personel bulunuyor. Diğer sözleşmeli başlığı altındaki kamu çalışanı rakamı ise 109 bin 65 kişi.

Devlet kapısından geçimini sağlayan kamu işçi sayısı da ve çeşitliliği de azımsanamayacak kadar fazla. Devletten 296 bin 476 kamu işçisi maaş alırken, bunların 131 bin 424’ü belediyelerde görev yapıyor. 62 bin 462 kamu işçisi ise Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) çatısı altında gözüküyor. Devlet 30 bin 896 işçiyi ise geçici işçi statüsünde çalıştırıyor. Bunlar 11 ay üzerinden devlette görev yapıyor. Geçici işçinin yanı sıra başka bir çalışma modeli ise geçici personel. Sosyal hakları kısıtlı olan geçici personelin sayısı ise 21 bin 569. Kamu kurumlarında memur çatısı altında yer alan başka bir kadro ise kapsam dışı personel. Tamamı KİT’lerde gözüken bu çalışanların sayısı 1.906.

BAŞBAKAN’DAN TALİMAT

Aynı kanun çatısı altında farklı alım mevzuatları sebebiyle oluşan bu parçalı yapının tek statüye indirilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yürütülen çalışmaya Başbakan Tayyip Erdoğan, eklemeler yapılması istedi.

SSK ve Bağ-Kur mensubu olarak çalışanlarda da benzer karmaşıklığın bulunduğu belirtilerek personel rejiminde derli toplu bir düzen getirilmesi talimatı verdi. Bakan Çelik, önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantılarında dosyanın tamamlanmış halini yeniden sunacak.

Bakanların kafasını karıştıran istihdam modellerinde yine memurluk çatısı altında ancak farklı statülerde 3 ayrı kadro daha bulunuyor. Bunlar da kendi mevzuatları çerçevesinde farklı maaş ve sosyal haklara sahip. Hakim ve savcı kadrosunda 13 bin 580 kamu personeli bulunuyor. Üniversitelerde görev yapan öğretim elemanı sayısı da 108 bin 546. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde ise uzman, subay, generale kadar kadrolu asker sayısı ise 200 bin 692.
Sondakika