Dolar 32,5388
Euro 34,8796
Altın 2.488,64
BİST 9.585,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

MERKEZ BANKASI’NDAN KRITIK FAIZ KARARI

MERKEZ BANKASI’NDAN KRITIK FAIZ KARARI
17/07/2014 16:20
A+
A-

Merkez Bankası politika faizini beklendiği gibi 0.50 puan düşürdü.Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.75’ten yüzde 8.25’e indirdi.

PPK, faiz koridorunun alt bandını da 0.50 puan düşürerek, yüzde 8.0’den yüzde 7.5’e indirdi. Kurul, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını ise yüzde 13.5 düzeyinde sabit tuttu.

İNDİRİM ORANI BEKLENTİLER DAHİLİNDE

Merkez Bankası’nın 0.50 puanlık faiz indirimi beklentiler dahilinde olduğu için, piyasalarda önemli bir etkisi olmadı. Faiz kararının açıklanmasına saatler kala Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, “‘Bu tefeci faizidir, bu faizle bu memlekette üretim olmaz” sözleri üzerine, 2.13 lira sınırına dayanan dolar, kararın açıklansasından sonra 2.1220 düzeylerine döndü.

Karar açıklanması öncesinde 82 bin puanın üzerinde olan Borsa İstanbul Endeksi de, faizde indirimin beklentiler dahilinde kalması üzerine 81,500 puan dolayına kadar geriledi.

“CARİ İŞLEMLER AÇIĞINDA İYİLEŞME GÖZLENECEK”

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyretmekte olduğu ifade edilen Merkez Bankası açıklamasında. “Bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebi ılımlı bir eğilim sergilemektedir. İhracat ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapmaktadır” denildi ve eklendi:

“Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir.”

“GIDADA ARTIŞ ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜ SINIRLADI”

Son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktörün “gıda fiyatlarındaki yüksek seyir” olduğu da vurgulanan açıklamada, “Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir” denildi ve şu bilgilere yer verildi:

“Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para

politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

dha