Dolar 32,3182
Euro 35,1213
Altın 2.298,63
BİST 9.047,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

MHP SEÇIM SISTEMINE ILIŞKIN KENDI TEKLIFINI HAZIRLIYOR

A+
A-

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, seçim sistemine ilişkin kendi tekliflerini hazırladıklarını belirterek, kısa bir süre içinde bunu kamuoyuna takdim edeceklerini söyledi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Kendimizi, Başbakan’ın seçim sistemi tekliflerinden herhangi birini seçme durumunda görmüyoruz. Görmediğimiz için yeni bir sistem üzerinde kamuoyunun tartışmasını istiyoruz. Onu da kamuoyuna kısa bir süre içinde takdim edeceğiz” dedi.

Yalçın, AA muhabirine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın demokratikleşme paketi ile seçim sistemine ilişkin 3 alternatif sunduğunu, bunlardan birinin de mevcut yüzde 10 seçim barajı olduğunu söyledi.

Dar bölge ve daraltılmış bölgeli seçim sistemlerinin mevcut durumdan daha geriye giden sistemler olduğunu ifade eden Yalçın, “Kendimizi, Başbakan’ın bu tekliflerinden herhangi birini seçme durumunda görmüyoruz. Görmediğimiz için yeni bir sistem üzerinde kamuoyunun tartışmasını istiyoruz. Onu da kamuoyuna kısa bir süre içinde takdim edeceğiz” diye konuştu.

Dar bölge ve daraltmış bölge seçim sistemlerinin “demokrasi ile hiçbir alakası olmadığını” öne süren Yalçın, şöyle devam etti:

“Dar bölge ile seçim bölgelerini 550’ye ayırdığınızda milletvekilinin tanınması noktasında bir avantaj sağlanabilir. Bu demokratik açıdan faydalı olur ama diğer taraftan sıkıntıları, kayıpları daha çoktur. Seçim sonuçları, iki partili sistemi zorunlu hale getirir. İkinci parti de yara alır ama üçüncü, dördüncü ve beşinci partileri yok eder. Bizce daha tehlikelisi, bölgelerde siyasi parti rekabeti ortadan kalkar, onun önüne tarikat, cemaat, aşiret savaşları geçer, feodal yapıya dönüşü hızlandırır. Kürt-Türk, Alevi-Sünni yarışı daha tehlikelidir. Bunlar ön plana çıkar. Yani aday, Alevi olduğu için peşine takılır. Başka bölgede de tam tersi olur. Dar bölge sistemi bunu getirir.”

Hazırlanan similasyonlara bakıldığında, dar bölge sisteminin MHP’ye zarar verdiğinin görüldüğünü ifade eden Yalçın, “Ama onu çok önemsemiyoruz, şu andaki oya göre hesap yapılması lazım. Biz, o noktada değiliz. 2011’in oyuna da hapsolmuş değiliz. Diğer söylediğim sebepler daha önemli” dedi.

“Dar bölgenin de daraltılmış bölge seçim sistemlerinin de kabulü mümkün değil”

Yalçın, daraltılmış bölge seçim sisteminin sonucunun dar bölge seçim sisteminden farklı olmadığını dile getirerek, “Bölgeyi 1 yerine 5’e çıkartacak, farklı temayyüller ortaya gelecek. Bu, ayrışmayı hızlandırır. İhtiyaca cevap veren bir sistem değil” diye konuştu.

Dar bölge ve daraltılmış bölge seçim sistemlerinin kabulünün mümkün olmadığını anlatan Yalçın, yapılacak bir düzenlemenin toplumun her kesimiyle tartışılması gerektiğini bildirdi. Yalçın, AK Parti’nin milletvekillerinin bile yapılması planlanan değişiklikten haberi olmadığını savundu.

“Seçim sistemi ile çok oynamamak gerek”

Seçim sistemi ile çok oynamamak gerektiğini öne süren Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

“Oynanacaksa bizim önerimiz, genel kabul sağlayan bir seçim sistemi olabilir. Oturduk çalıştık bir sistem üzerinde, bu parti kurullarında görüşülecek. Mevcut, dünya devletlerinin kullandığı sistem içerisinde, bizim toplum ve siyasi özelliklerimizden de atıf yaparak oluşturulan bir sistem. Amerika’yı yeniden keşfetmeyeceğiz. Bizim öngörümüz temsilde adaletle istikrarı at başı götürebilecek bir sistem. 2011’de AK Parti yüzde 50 oy alıyor, şu anda yüzde 59 temsil ediliyor. MHP yüzde 13 oy alıyor yüzde 9,6 temsil ediliyor. İşte bu yapıyı ortadan kaldıracak bir sistem üzerinde çalışıyoruz.”

aa