Dolar 32,5191
Euro 34,7972
Altın 2.420,37
BİST 9.719,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

MHP, TARIMSAL SULAMA ELEKTRIK BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI İÇIN KANUN TEKLIFI VERDI

MHP, TARIMSAL SULAMA ELEKTRIK BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI İÇIN KANUN TEKLIFI VERDI
19/06/2013 18:01
A+
A-

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, tarımsal sulama aboneleri ve köy içme suyu abonelerinin borçlarının faizlerinin affedilerek anaparanın 48 ay süre ile taksitlendirilmesi ve taksit ödeme süresinin bölgeler, iller ve ürünler dikkate alınarak hasat döneminde göre ayarlanmasına yönelik kanun teklifi verdi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, tarımsal sulama aboneleri ve köy içme suyu abonelerinin borçlarının faizlerinin affedilerek anaparanın 48 ay süre ile taksitlendirilmesi ve taksit ödeme süresinin bölgeler, iller ve ürünler dikkate alınarak hasat döneminde göre ayarlanmasına yönelik kanun teklifi verdi.
MHP’li Akçay’ın teklifi, tarımsal sulama aboneleri ve köy içme suyu abonelerinin; Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) veya bu şirketin hissedarı olduğu elektrik dağıtım şirketleri ile özel elektrik dağıtım şirketlerine vadesi gelmiş borçlarının faizlerinin silinmesini ve paranın 48 ay vadede faizsiz olarak ödenmesini öngörüyor.
Erkan Akçay teklifinde, “Tarımsal sulama ve köy içme suyu borcu bulunan abonelere kanun yayımlanma tarihinden itibaren borçlarını yapılandırmaları için 4 ay süre tanıyor. İlk taksit ödemesi başvuru süre bitimini izleyen dokuzuncu aydan başlatılıyor. İlk taksitte anaparanın kırk sekizde biri peşin tahsil ediliyor. Yılda en fazla iki taksit ve kırk sekiz aya kadar faizsiz ve gecikme zammı alınmadan taksitlendiriliyor. Tarımsal sulama ve içme suyu elektrik abonelerinin taksit ödeme zamanı bölgeler, iller ve ürünlerin hasat dönemi dikkate alınarak düzenleniyor. Dava konusu edilmiş veya icra takibi başlatılmış alacaklar da bu kapsama dahil ediliyor. Tarım, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun insanlık için hayati öneme sahip, vazgeçilmez stratejik bir sektördür. Tarımın stratejik öneminin idrakinde olan AB, bütçesinin yüzde 45’ini tarıma ayırırken, Türkiye bütçesinin sadece yüzde 2,11’i tarıma ayrılmaktadır. ABD’de kişi başına düşen tarımsal destek miktarı 17 bin 918 dolar, AB’de bin 861 dolar iken, Türkiye’de 151 dolardır” dedi.
AK Parti döneminde uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçinin borç batağında olduğunu söyleyen Akçay, şöyle devam etti: “AKP hükümetlerinin döneminde; Tarımın Gayri Milli Hasılaya katkısı düşmüş, tarımsal ihracatımız ithalatı karşılayamaz duruma gelmiş, ekilen biçilen tarımsal alanlar azalmış, tarım toprakları terk edilmiş, tarımda çalışan sayısı düşmüş, köylerimiz boşalmış, çiftçimizin geliri her geçen yıl azalmıştır. Bir taraftan enflasyona, diğer taraftan da 4-5 kat artan girdi fiyatlarına ezdirilen çiftçi borç batağına saplanmış Tarım Kredi Kooperatiflerine, bankalara ve tarımsal sulamadan dolayı elektrik dağıtım şirketlerine vadesi gelmiş elektrik borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir. BBDK verilerine göre; çiftçilerin borcu 2002 yılı Aralık ayında 530 milyon lira iken 2012 yılı Eylül ayı sonu itibariyle bu borç 39 milyar liraya ulaşmıştır. Gübre ve elektrikte yüzde 18, zirai ilaç ve hayvan yemi, sebze tohumlukları ve fidelerinde yüzde 8, diğer tohumluklarda yüzde 1 KDV bulunmaktadır. Mazotta yüzde 15,25 KDV ve 37,61 oranında ÖTV bulunmaktadır. Tarımsal üretimdeki bu yüksek girdi fiyatları nedeniyle üretim maliyetleri yükselmekte, Türk çiftçisi yabancı ülkelerin üreticileriyle rekabet edememektedir. Son yıllarda çiftçilerin yeraltı sularına yönelmesi ile tarımsal sulama elektrik maliyetleri çiftçimizin belini bükmeye başlamış, gübre ve ilaçlama girdilerinden daha büyük rakamlara ulaşmıştır. Türkiye’deki elektrik abone sayısı 32 milyon 564 bindir. Bu abonelerden yüzde 1,3’ü tarımsal sulama abonesidir. Ülkemizde 2012 yılında 242 milyar kWh elektrik tüketilmiştir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik, Türkiye’deki elektrik tüketiminin % 2,7’sidir. Tarımsal sulama abonelerinin TEDAŞ’a 780 milyon TL, özel dağıtım şirketlerine 500 milyon TL olmak üzere toplam 1 milyar 280 milyon TL anapara borcu bulunmaktadır. Faizleriyle birlikte çiftçilerimizin borcu 2,7 milyara ulaşmıştır.”
Akçay, tarımsal sulama abonelerinin borçlarının hasat dönemine göre ayarlanması gerektiğinin altını çizdi.
Binlerce köyün içme suyunu hala kuyulardan sağladığını söyleyen MHP Milletvekili Erkan Akçay, ” Anadolu’da binlerce köy içme suyunu kuyulardan sağlamakta, köye su pompalanırken elektrik kullanılmaktadır. Binlerce köy, köye su pompalayan kuyunun TEDAŞ’a olan borcunu ödeyememekte, TEDAŞ tarafından su pompalarının elektrikleri kesildiği için susuz kalmaktadır. Bu mağduriyeti önlemek için köy içme suyu kuyularının elektrik borçlarının da yeniden yapılandırılması gerekir” dedi.

 

İHA