Dolar 32,3652
Euro 34,9704
Altın 2.323,66
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

MHP’DEN ALMANYA’YA, “ERİVAN ARŞİVİ AÇILSIN”

A+
A-

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal, Federal Almanya Parlamentosunda 2 Haziran 2016 tarihinde oylanacak olan “sözde Ermeni soykırımı” kararına ilişkin bir basın toplantısı yaptı.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletveki Mehmet Günal, Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir’in de katıldığı bir basın toplantısı düzenleyerek Federal AlmanyaParlamentosu’nu sözde Ermeni soykırımı kararı oylamasından önce uyardı.

Meclis ve hükümetlerin  bir olayın soykırım olup olmadığına karar veremeyeceklerini belirten Mehmet Günal, AKP hükümetlerinin dış politikadaki başarısızlıkları neticesinde böyle bir konunun dahi yabancı parlemontalarda kabul görmeye başladığını bildirdi.

Konunun gelişimi ve izlediği seyir hakkında bilgiler veren Günal şunları söyledi:

TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİ VE TARİHSEL GERÇEKLİK BAKIMINDAN KABUL EDİLEMEZ

“Alman Parlamentosu’nun internet sitesinde ve ulusal ve yabancı medyada yer alan bilgilere göre, Hıristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat ve Yeşiller Partilerinin ortak girişimiyle Alman Parlamentosu’nun 2 Haziran 2016’daki toplantısın da Ermenilerin soykırım iddialarını benimseyen bir önerge görüşülecektir.

İçeriğinde uzlaşmaya varılan önergede, “101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu, Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara soykırım yapmıştır” ibaresi yer almaktadır. Buradan anlaşıldığı üzere, tasarı 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelemekle kalmayıp, başka Hıristiyanlara da soykırım yapıldığı iddiasını içermektedir.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak böyle bir önergenin onaylanmasını Türk-Alman ilişkileri açsısından ve tarihsel gerçeklik açsından kabul edilemez buluyoruz. Bu kapsamda, Federal Almanya Parlamentosunun üyelerine ve başkanlığına hitaben TBMM’de grubu bulunan partiler olarak bir deklarasyon hazırlanmasını ve tüm Alman milletvekillerine gönderilmesini önerdik. Ancak bu teklifimiz TBMM başkanı tarafından kabul edilmemiştir. Grup başkanvekilimiz sayın Oktay Vural bu talebimizi Meclis Başkanımız İsmail Kahraman’a 27 Mayıs Cuma günü genel kurulda tekrar iletmiş, ancak Dışişleri Bakanlığı ve TBMM protokol müdürlüğünün bir yazı kaleme aldıklarını söylemiştir.

Bu çerçevede bugünkü basın toplantısını yapmamız ve Federal Almanya Parlamentosunu uyarmamız bir zorunluluk haline gelmiştir. Daha önce 2005 yılında TBMM Başkanı sözde soykırım kararlarını kabul eden 16 ülkeye hitaben mektuplar göndermişti. Ancak bu tür uygulamalar devam etmektedir.

Maalesef AKP hükümetlerinin uyguladığı yanlış dış politika sonucu uzun yıllardır müttefik olduğumuz Almanya ile ilişkilerimiz de bozulmuştur. 3 milyondan fazla insanımızın yaşadığı ve en büyük ticaret ve turizm partnerlerimizden biri olan Almanya ile ilişkilerimiz de “stratejik derinlik” anlayışı altında uygulanan dış politikanın kurbanı olmuştur.

Türk Devletinin diplomatik tecrübelerinden ve geleneklerinden uzaklaşılarak, tek adam anlayışının kabadayıvari dilinin hakim kılınması ve gereksiz ve içi boş tehditler sorunları daha da içinden çıkılmaz hale getirmiştir.

“Sıfır sorun” adı altında uygulanmaya çalışılan bu yanlış dış politika uygulaması “sırf sorun” haline gelmiş ve Türkiye bütün komşularıyla kavgalı hale getirilmiştir.

Unutulmamalıdır ki dış politika milli güç ve imkanlar ile milli menfaatler arasında ahenk kurma sanatıdır.”

FEDERAL ALMANYA MECLİSİNE AÇIK MEKTUP

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal bir de Federal Almanya Meclisi’ne açık mektup yayınladı. Mehmet Günal bu mektupta da Ermenistan’ın iddialarının asılsız olduğunu ve Erivan arşivlerinin gizli tutulduğunu açılmadığını bildirdi.
Günal ve Koçdemir açık mektuplarında Alman Parlamentosuna şöyle seslendi:

“Alman Parlamentosu’nun Saygıdeğer Milletvekilleri;

Alman Parlamentosu’nun 2 Haziran 2016 günü Ermenilerin sözde soykırım iddialarını benimseyen bir kararın oylanacağı Almanya ve Türkiye basını ile Alman Parlamentosu’nun internet sayfasında yer almıştır.

Bu iddiaya karşılık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Ermeni iddialarıyla ilgili bir kararı, “meclislerin ve hükümetlerin bir olayın soykırım olup olmadığı konusunda karar veremeyeceği” şeklindedir.

TBMM’nin MHP’li milletvekilleri ve Türk-Alman Parlamentolararası Dostluk grubunun MHP’li üyeleri olarak beklentimiz, oylamanın yapılmaması, yapılsa da Alman Parlamentosu’nun bu yüksek yargı makamının kararlarına saygı ve Almanya’nın hukukun üstünlüğüne saygı gösteren bir ülke olduğu izlenimini güçlendirecek şekilde sonuçlanmasıdır. Hukuka saygılı bir sonuç sadece Türk-Alman ilişkilerini geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda milletvekili seçilmenizde katkı sağlayan Almanya’daki Türkiye kökenli vatandaşlarınızın da sizlere olan güvenini de arttıracaktır.

Aksi durum tarihten bugüne var olan Türk-Alman işbirliğine ve dostluğuna vurulacak bir darbe anlamına da gelecektir. Bu iddiaların kabulü Türk-Alman ilişkilerinde gerilime neden olabilecektir.

Bugüne kadar, yetkili bir uluslararası ceza mahkemesi kararı olmadan hiçbir ülke soykırımla veya onun kadar ağır bir suç olan insanlığa karşı suçla suçlanmamıştır.

Türkiye’nin geçmişteki tartışmalı olaylar nedeniyle, delilsiz, ispatsız, sadece bir takım lobilerin iftiralarıyla suçlanması, siyasetin hukukun üstünlüğüne tercihi büyük bir adaletsizliktir. Alman parlamentosunun böyle bir kararı 1948’de kabul edilen Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin 11. Maddesi’nde tanımlanan masumiyet karinesinin de ihlalidir.

Türk milletine ve dayanılmaz acılar çekmiş atalarına reva görülecek bu haksız tarihi suçlama, Türkiye ile Almanya arasındaki ittifak ilişkileriyle de çelişmektedir.

Birinci Dünya Savaşı şartlarında Türkler ile Ermeniler arasında yaşanan olayların dost bir ülkenin Meclisi tarafından tek yanlı yorumlanarak siyaseten oylanması ve kabul edilmesi halkımızı derinden üzecek ve iki ülke arasındaki ilişkileri zedeleyecektir.

Parlamentolar, tarihin tartışmalı dönemleri hakkında bir değerlendirmede bulunularak bir sonuca varılması ve yargıda bulunulması için uygun forumlar değildir. Parlamentolar tam tersine, ülkeler ve halklar arasındaki dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesini sağlayacak forumlardır ve bunun için gayret göstermelidirler.

Türkiye her zaman tarihin tartışmalı dönemlerinin tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürmüş ve arşivlerini bütün araştırmacıların hizmetine sunmuştur. Türkiye, Ermenistan’a Türk ve Ermeni tarihçilerden oluşacak bir grubun ilgili bütün arşivlerde 1915 dönemine ait gelişme ve olayları inceleyerek, bulgularını uluslararası kamuoyuna açıklamalarını önermiştir.

Konunun araştırılması için Türk arşivleri açık iken, Erivan arşivleri açık değildir. Açık olan Ermeni arşivlerinde sözde soykırım iddialarını kanıtlayacak belge de bulunmamaktadır. Bu amaçla 2005’te Türkiye tarafından teklif edilen; taraflı ve tarafsız bilim adamlarının oluşturacağı bir ‘Ortak Tarih Komisyonu’nun, tarafların tüm arşivleri araştırmaya açacağı bir ortamda araştırma yapması, en önemli beklentimizdir.

Mektubumuzu, Tarihçi Arthur Ponsonby’nin, Falsehood in Wartime kitabından sözleriyle bitiriyoruz:

“Yalan ve asılsız sözlerle insanların zihnine kin ve nefret şırınga edilmesi, savaşta hayat kaybına neden olmaktan çok daha büyük kötülüktür. İnsanlık ruhunun kirletilmesi insan vücudunun tahribine nazaran daha kötü ve sakıncalıdır.”